دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

طرح پژوهشی عضو هیات علمی واحد زرند، پژوهش بر‌تر استان کرمان شد

عضو هیات علمی گروه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زرند با ارائه طرح پژوهشی خود با عنوان «جمع آوری ژرم پلاسم متعلق به مناطق مختلف جغرافیائی جنوب شرق ایران از توده‌های ارزن معمولی و دم روباهی و بررسی تنوع مرفوفنولوژیکی- مولکولی ژنوتیپ‌ها» پژوهشگر بر‌تر دانشگاه‌های آزاد اسلامی استان کرمان انتخاب شد.
کد خبر : 102309

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، دکتر علیرضا بهرامی‌نژاد با بیان اینکه کشاورزی و تولید غذا نیز بستگی به استفاده از ژنوتیپ‌های گیاهی پرمحصول دارد، سعی به معرفی بیشتر ارزن گونه‌ای از غلات سنتی دارد و به نتایج جالب توجهی نیز دست یافته است.


بهرامی‌نژاد در چکیده طرح پژوهشی خود آورده است: واژه ارزن در مورد محصولات مختلف علفی به کار می‌رود که بذرهای آن برای مصرف انسان یا تغذیه حیوانات اهلی برداشت می‌شود. سورگوم را در بسیاری از قسمت‌های آفریقا و آسیا، ارزن قلمداد می‌کنند و ذرت جارویی با عنوان ارزن جارویی در استرالیا شناخته می‌شود. ارزن یکی از غلات سنتی در نواحی خشک و نیمه خشک مناطق گرمسیری محسوب می‌شود که از تحمل بالائی نسبت به تنش خشکی و شوری برخوردار است. ارزن‌ها در بین غلات پس از گندم، برنج، ذرت، جو و سورگوم در رتبه ششم اهمیت قرار دارند و مقایسه با دیگر غلات دانه ریز، ارزن به طور معمول مناسب خاک‌هایی با حاصل خیزی کمتر بوده و در شرایط نامناسب مانند گرمای شدید و بارندگی کم، رشد می‌کند و به فصل رشد کوتاه تری نیاز دارد.


در بین غلات، ارزن بیشترین کارآیی مصرف آب را داراست. اگر به طور مناسبی مدیریت شوند علوفه‌ای با عملکرد بالا و کیفیت خوب تولید می‌کند و از نظر عناصر غذایی موجود در دانه غنی است. برای نمونه ارزن مرواریدی میزان پروتئین و لایسین بالاتری نسبت به ذرت دارد. تنوع ژنتیکی گیاهان طی هزاران سال ایجاد شده و در طبیعت به صورت پایدار باقی مانده است. توده‌های بومی یک گیاه، ژرم پلاسم مناسبی برای برنامه‌های اصلاحی هستند.


این عضو هیات علمی دانشگاه اهداف طرح پژوهشی خود را مقایسه تنوع ژنتیکی و مولکولی توده‌های جمع آوری شده از مناطق جنوب شرق، گروه‌بندی ژنوتیپ‌های ارزن با استفاده از نشانگرهای ملکولی و ارزیابی فاصله ژنتیکی آنها و ارزیابی ارتباط نشانگر‌های ملکولی و صفات مورفولوژیک عنوان کرده است.


بهرامی‌نژاد در نتیجه گیری طرح خود آورده است: بنابراین می‌توان گفت صفات فنوتیپی نقش تعیین کننده‌ای در ایجاد تنوع ژنتیکی و برای تعیین وجود یا عدم وجود تنوع استفاده می‌شود.


مقایسه ضرایب تنوع ژنتیکی تاثیر عوامل ژنتیکی بر روی صفات نشان می‌دهد. به جز صفت طول برگ (که ضرایب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی تقریبا مشابه هم بودند.) نسبت تنوع ژنتیکی به فنوتیپی در تمام بالا بود. هرچه تنوع ژنتیکی به فنوتیپی زیاد باشد بازدهی انتخاب بیشتر بوده و بهتر می‌توان ژنوتیپ‌های مطلوب از نا‌مطلوب را تشخیص داد. نتایج حاصل از همبستگی فنوتیپی بین صفات نشان داد بین عملکرد اقتصادی با وزن پانیکول همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. شاخص برداشت نیز همبستگی مثبت و بسیار معنی داری با عرض برگ، وزن پانیکول و وزن بذر تک بوته نشان داد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب