برآورد خسارت 60 میلیون یورویی در آتشسوزی واقع گرایانه نیست
مرضیه شاهدایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصادی آنا با بیان این مطلب گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی باید در خصوص اجرای اصول اچ اس ای، ضمانت اجرایی داشته باشد تا در بخشهایی که نیاز به اصلاحات است با استفاده از همین ضمانت، واحدها را ملزم به رعایت اصول کند.
وی افزود: خبر آتشسوزی در لحظات اولیه به تهران رسید و در خود پتروشیمی بوعلی نیز، رئیس مجتمع، رئیس بهرهبرداری و مدیریت بحران در منطقه ویژه حضور داشت.
وی افزود: ظرف چند ساعت آتشسوزی اول در برج پارازایلن خاموش شد و گمان بر این بود که مخزن نفتا نیز به سرعت خاموش شود اما وسعت آتشسوزی در کنار کمبود تجهیزات در منطقه سبب شد تا آتش سوزی ادامه پیدا کند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: در همان ساعت های اولیه تمهیدات لازم برای کنترل این اتفاق گرفته شد و با خاموش کردن واحدهای عملیاتی در پتروشیمی بوعلی و ایمنسازی اطراف حادثه، آتشسوزی در بخش فرآیندی برج پارازایلن و کوره مهار و چند ساعت بعد نیز خاموش شد.
وی گفت: تمرکز مدیریت بحران نیز در ابتدا این بود که آتش سوزی در این برخ خاموش شود زیرا در صورت ادامه آتش، امکان خم شدن و سقوط برج وجود داشت.
شاهدایی اعلام کرد: مسئلهای که باعث آتش سوزی در مخازن نفتا شد این بود که در اواخر عملیات اطفای حریق برج، انفجاری رخ داد که به علت پرتاب شدن بخش هایی از بدنه شعلهور برج بر روی مخازن نفتا، دو مخزن دچار حادثه شد که یکی از آنها به سرعت خاموش شداما در مخزن دوم به دلیل حجم زیاد نفتاو ناکافی بودن تجهزات موجود، آتشسوزی وسیع شد و ادامه پیدا کرد.
وی ادامه داد: مدیریت بحران سالهاست که در منطقه حضور دارد و هر ساله مانورهایی برای هماهنگی بیشتر انجام میشود اما این اتفاق در صنعت نفت بیسابقه بود. نکته مهم این است که در جریان اطفای حریق هیچ تصمیم اشتباهی گرفته نشد و درستترین کار ممکن انجام شد و با این تصمیمات هیچ واحد فرآیندی دیگری درگیر آتشسوزی نشدند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: در خصوص آتشسوزی مخزن نفتا نیز،به دلیل عدم امکان مهار آتشسوزی، تصمیم بر سوختن مخزن تا اتمام نفتا بود زیرا حجم حریق به شدت وسیع بود و امکان اطفا آتش وجود نداشت.
وی گفت: با نظر کلیه مدیران، تصمیم بر این شد تا مدیریت خاموش کردن مخزن نفتا به مناطق نفتخیز جنوب سپرده شود و از این تصمیم تمامی نیروهای آتشنشانی و مدیران مختلف حمایت و پشتیبانی کردند.
وی با اشاره به اینکه مجتمع پتروشیمی بوعلی فعالیت خود را آغاز کرده است، گفت: برنامهریزیها برای راهاندازی واحدهای 100 تا 700 انجام شده و با تعویض برخی از خطوط لوله، تولید در واحدهای پیش از پارازایلن آغاز خواهد شد.
وی فرآیند تولید در پتروشیمی بوعلی را شامل تبدیل نفتا به پارازایلن عنوان کرد و افزود: با راهاندازی این واحدها، امکان فروش محصولات و یا تحویل آن به پتروشیمی بندر امام فراهم خواهد شد تا خوراک پتروشیمی تندگویان تامین شود.
شاهدایی ادامه داد: در مراحل اولیه گمان بر این است که علت حادثه مشکل در پمپ پارازایلن و نشت این ماده بوده است اما برای ارائه نظر قطعی باید منتظر بررسیهای ببیشتری باشیم.
وی ادامه داد: نقطه مثبت این اتفاق این بود که کلیه واحدها هماهنگ با هم عمل کردند و در خصوص انجام عملیات همافزایی داشتند.
شاهدایی به خصوصیسازی واحدهای پتروشیمی اشاره کرد و گفت: تا زمانی که واحدهای پتروشیمی زیر نظر شرکت ملی صنایع پتروشیمی فعالیت میکردند، ملزم به رعایت اصول ایمنی بودند و در صورت عدم اجرای آن امکان برخورد با واحدهای خاطی وجود داشت اما با خصوصیسازی واحدها، تنها وظیفه ممیزی بر عهده شرکت ملی صنایع پتروشیمی است و بنابراین نمیتواند به دلیل عدم اجرای دستورالعملهای ابلاغی برخوردی انجام دهد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: برخی پتروشیمیها این فعالیت ها را جدی میگیرند و برخی دیگر اهمیت به اجرای آن نمیدهند. دلیل این امر نیز این است که بخش خصوصی تمایلی به سرمایهگذاری در مقوله اچ اس ای ندارد زیرا آگاهی کافی در این خصوص نیست.
وی به اهمیت رگولاتوری در صنعت پتروشیمی اشاره کرد و گفت: برای انجام این مهم، لازم است تا ابزارهایی در اختیار شرکت ملی صنایع پتروشیمی قرار گیرد تا بتوانند ممیزیهای لازم را اجرا کنند.
شاهدایی به جلسه با نمایندگان مجلس نیز اشاره کرد و گفت: به عنوان یک ارگان حاکمیتی وظایف خود را انجام دادهایم و هرساله در خصوص ایمنی واحدها بررسیهای لازم صورت می گیرد اما پس از خصوصیسازی امکان سرمایه گذاری در واحدها را نداریم.
وی ادامه داد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی باید در خصوص اجرای اصول اچ اس ای، ضمانت اجرایی داشته باشد تا در بخشهایی که نیاز به اصلاحات است با استفاده از همین ضمانت، واحدها را ملزم به رعایت اصول کند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: این آتشسوزی نشان داد که باید در زمینههایی نظیر آموزش مدیریت بحران و تربیت مدیران بحران حرفهای، بررسی تجهیزات مورد نیاز در منطقه، اقدامات اصلاحی در خود مجتمعها، تربیت نیروهای آتشنشانی و تامین امنیت شغلی آنها و ... اقدامات لازم انجام شود.
وی با اشاره به اینکه مخزن نفتای سوخته 18 هزارتنی بوده است، گفت: برآورد خسارت 60 میلیون یورویی کمی دور از ذهن است و خسارات به مراتب بیش از این رقم است. هرچند در این مورد مدیران هلدینگ باید با بیمههای طرف قرارداد به توافق برسند و شرکت ملی صنایع پتروشیمی نقشی در این بین ندارد.
انتهای پیام/