طراحی ماهوارههای کمتر از 15 کیلوگرم در ایران کلید خورد
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ایسنا، منوچهر منطقی افزود: «امروزه در دنیا ساخت و استفاده از ماهوارههای زیر 15 کیلوگرمی مورد توجه قرار گرفته است و بیشتر کشورها در این حوزه فعالیت میکنند و در ایران نیز چندین دانشگاه در طراحی و ساخت ماهوارههای 25 تا 50 کیلوگرم به فناوری ماهوارههای کوچک رسیدهاند».
وی همچنین گفت: «در حوزه ساخت ماهواره دانشگاهی در کشور سه محصول پایه مورد توجه قرار گرفته است؛ ماهوارههای زیر 15 کیلوگرم، 70 کیلوگرمی و 150 کیلوگرمی که به عنوان سه ماهواره پایه در سطح ملی برای رفع نیازهای مختلف موره بهره برداری قرار میگیرند؛ از این سه نوع ماهواره پایه همانگونه که اشاره شد دنیا تمایل و توجه بیشتری روی ماهواره زیر 15 کیلوگرم دارد».
به گفته منطقی، برای تولید انواع ماهوارهها با دانشگاههایی که توان و استعداد ساخت آنها را دارند، مذاکراتی کردهایم و طراحی آنها در این دانشگاهها آغاز شده است.
وی تصریح کرد: «دانشگاههای ما قبلاً فناوری طراحی و ساخت ماهواره در مقیاس 25 تا 50 کیلوگرم را بدست آوردهاند و باتوجه به اینکه قصد داشتیم به سمت کاربری برویم از دانشگاهها خواستهایم ماهوارههایی که طراحی میکنند حداقل سه سال در مدار باقی بمانند، زیرا معمولاوقتی ماهوارهای در سطح آزمایشگاهی به فضا پرتاب میشود، کمتراز 6 ماه در فضا میماند و فناوری ماهواره که درفضا برای مدت طولانی باقی میماند، فاصله معنی داری با ماهوارههای سطح آزمایشگاهی دارد».
رئیس مرکز ملی فضایی ایران اظهار کرد که این سه محصول پایه حداکثر بین 18 تا 24 ماه طراحی و ساخته میشوند.
وی در خصوص چرایی ساخت ماهوارهها در ابعاد مختلف، گفت: «هر یک از ماهوارههای ساخته شده در وزنهای مختلف کاربردهای خاص خود را دارد و در بخشهای مختلفی مانند مخابراتی، سنجشی یا موقعیت یابی مورد استفاده قرار میگیرند».
منطقی با بیان اینکه میزان کارایی ماهوارههای زیر 15 کیلوگرم بیشتر از دیگر ماهوارهها است، خاطرنشان کرد: «پرتاب ماهوارههای سبکتر به فضا سادهتر و سریعتر است و دهها ماهواره کوچک به صورت شبکهای مورد استفاده قرار میگیرند و کار ماهوارههای بزرگ را انجام میدهند».
ناسا اعلام کرده که این فضاپیما امروز سامانه رانشی خود را تنظیم و فردا سایر تجهیزات غیر ضروری را خاموش میکند تا برای رسیدن به مدار مشتری برق لازم را ذخیره کند.
انتهای پیام/