هسته علمی پژوهشگران؛ دستیابی به دانش و مهندسی تصمیمگیری و شناسایی فرآیندها
حسینعلی سمیعی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود به مناسبت هفته پژوهش در گفتوگو با خبرنگار آنا اظهار کرد: هسته علمی «تصمیمگیری هوشمندانه» این دانشگاه با بهرهگیری از استادان، دانشجویان، فارغالتحصیلان و افراد علاقهمند خارج از دانشگاه سال ۱۳۹۵ در این واحد دانشگاهی راهاندازی شد و از فروردین ۱۳۹۶ به شکل رسمی فعالیت خود را آغاز کرد و تاکنون با تحقیقات علمی و انتشار کتاب، ایجاد سامانههای آنلاین را در برنامههای آینده دارد.
وی درباره کارکرد و اهداف تشکیل هستههای علمی توضیح داد: بهطور کلی هدف از تشکیل هستههای علمی در دانشگاه، ایجاد تعامل سازنده و هدفمند در زمینه تحقیقاتی با موضوع مشخص است که منجر به همافزایی و ارتقای بنیه علمی و مشارکت دانشجویان و استادان مستعد خواهد شد. در اصل، هستههای علمی منجر به فضاسازی مجامع علمی، صنعتی و مدیریتی کشور نسبت به بسیج اساتید و بسیج دانشجویی است و بستر مناسب شکوفایی علمی و پژوهش کاربردی مورد نیاز جامعه را مهیا میکنند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود عنوان کرد: هدف اصلی این گروههای تحقیقاتی، شاید در این جمله خلاصه شود که نیازهای علمی و کاربردی کشور را از طریق ظرفیت دانشگاهی مهیا میکنند.
تشریح نحوه فعالیت هسته علمی تصمیمگیری هوشمندانه
سمیعی با تشریح نحوه فعالیت هسته علمی تصمیمگیری هوشمندانه افزود: تمامی فعالیت اعضای هسته علمی، داوطلبانه و بدون حقالزحمه است، البته دانشگاه آزاد شاهرود، بستر مناسب برگزاری جلسات هستههای علمی مانند امکانات اداری، رایانه و اینترنت را برای برگزاری جلسات و کارگاههای آموزشی در تمام ایام هفته فراهم کرده است.
وی در توضیح بیشتر، تشکیل این هسته علمی را اینگونه ارزیابی کرد که در کشورهای پیشرفته و صنعتی دنیا پژوهشهای بنیادی متعددی در حوزه دانش و مهندسی تصمیمگیری انجام شده، مهندسی تصمیمگیری از علوم میانرشتهای محسوب میشود و شناخت مدل تصمیمگیری مدیران، مشاوران، اعضای یک تیم ورزشی، کارکنان و هیئتمدیره هر سازمانی، کلید اصلی موفقیت در همگرایی نظرات و پیشبرد اهداف محسوب میشود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود متذکر شد: تحقیقات کاربردی متعددی توسط اندیشکده هادسون و کارنگی، دانشگاه فناوری ماساچوست، استنفورد و هاروارد در حال انجام است و عمده این مطالعات به سفارش پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا و غولهای رسانهای است.
سمیعی یادآور شد: هدف اولیه هسته علمی مستقر در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود، دستیابی به دانش و مهندسی تصمیمگیری و شناسایی فرآیندهای تصمیمگیری است که منجر به افزایش کارایی تصمیمات فردی و سازمانی خواهد شد.
وی تأکید کرد: تصمیمگیری، یکی از پیچیدهترین کارکردهای عالی علوم شناختی انسان است و نقش اساسی در رفتارشناسی و شناخت اجتماعی ایفا میکند و درک هندسه تصمیم، استدلال و حل مسئله، منجر به همافزایی و ارتقای توانمندی فردی و گروهی است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود افزود: مهندسی تصمیمگیری، علمی میانرشتهای شامل علوم اجتماعی، دادهکاوی، روانشناسی، جامعهشناسی، مدیریت، مهندسی صنایع، پزشکی و علوم اعصاب است، در حقیقت مهندسی تصمیمگیری کاربردهای متنوعی در تیمسازی، تشکیل اتاقهای فکر، مباحث یادگیری و مدیریت سازمانی دارد.
سمیعی در بخش دیگری از گفتوگو با خبرنگار آنا درباره ارتباط مهندسی تصمیمگیری با هوش مصنوعی بیان کرد: در عصر حاضر که شاهد توسعه روزافزون هوش مصنوعی فراتر از پیشبینیها هستیم، توجه به جایگاه و نقش تصمیمگیری صحیح در عرصههای زندگی و شناخت نحوه تصمیمگیری فردی یا سازمانی بهخصوص در شرایط بحرانی و در مسائل پیچیده چندوجهی، حیاتی و ضروری است.
وی بیان کرد: توافق اخیر دو کشور چین و آمریکا مبنی بر اینکه انسان و نه هوش مصنوعی باید درباره استفاده از سلاحهای هستهای تصمیمگیری کند، از این قبیل است.
نقشآفرینی هوش مصنوعی در عرصههای زندگی بشری
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود با تأکید بر اینکه هوش مصنوعی میتواند در بسیاری از عرصههای زندگی بشری بهخصوص در تصمیمسازیها نقشآفرینی کند، مطرح کرد: به بیان ساده میتوان گفت توجه به کارکردهای هوش مصنوعی در تصمیمسازی و تصمیمگیری - و درعینحال- شناخت ابعاد تصمیمگیری توسط انسان، منجر به ارتقای کیفیت زندگی انسان و جامعه بشری خواهد بود.
سمیعی درباره خروجیها و نتایج تحقیقاتی هسته علمی تصمیمگیری هوشمندانه عنوان کرد: فعالیت این هسته علمی بهطور مستمر با تبیین موضوعات علمی در قالب گزارش علمی و مستندات بهصورت کتابچه، تهیه و تدوینشده، در این رابطه دو جلد کتاب با عنوان مهندسی تصمیمگیری (کلیات و الگوریتم) و مهندسی تصمیمگیری (مدلها و راهکارها) توسط محمد تاجی از اعضای هیئتعلمی تماموقت رشته مهندسی معدن این واحد دانشگاهی و مؤسس و مسئول حلقه علمی تصمیمگیری هوشمندانه منتشرشده است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین بیش از ۱۵ کتابچه فنی و برگزاری کارگاه آموزشی و سمینار مرتبط با شناسایی سبک تصمیمگیری، ارتقای تصمیمگیری فردی و گروهی و تیمسازی و ارتقای مهارت تصمیمگیری از نتایج فعالیت این هسته علمی بوده و موضوعات مرتبط در قالب انجام پایاننامه و تز دکتری در دانشگاه درحال انجام است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود درباره برنامههای آینده این هسته علمی گفت: توسعه سامانه آنلاین ارزیابی و شناسایی روش تفکر و روش تصمیمگیری شخص تصمیمگیرنده ازجمله برنامههای آتی این هسته علمی است. هدف از این سامانه کمک به ارتقا، افزایش سرعت و دقت تصمیمسازی و تصمیمگیری در سطوح مختلف سازمان است که منجر به افزایش کارایی تصمیمات سازمانی و فردی خواهد شد.
گفتگو از سیدامیررضا حسینینژاد
انتهای پیام/