دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 آبان 1403 - 15:07

رتبه برتر نمایشگاه نانو کشور به دانشگاه آزاد هرمزگان رسید

رتبه برتر نمایشگاه نانو کشور به دانشگاه آزاد هرمزگان رسید
محصول دانش‌بنیان مرکز رشد و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان در نمایشگاه نانو کشور جزء هشت محصول کاربردی برتر معرفی شد.
کد خبر : 940747

به گزارش خبرنگار آنا، پانزدهمین نمایشگاه نانو کشور با دستاورد‌های متنوعی در حوزه‌های پزشکی، دارویی، کشاورزی و پرورش آبزیان با حضور پژوهشگران برتر دانشگاه‌ها و مراکز علمی از سراسر کشور که به میزبانی تهران برگزار شد با اعلام محصولات برتر به کار خود پایان داد و محصول دانش‌بنیان مرکز رشد و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان با موضوع«حسگری برای تشخیص آمونیاک در ماهی» در این نمایشگاه جزء هشت محصول کاربردی برتر معرفی شد.

فاطمه محسنی، عضو هیئت علمی گروه شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس در گفت‌وگو با خبرنگار آنا درباره چگونگی و شاخص‌های انتخاب برترین محصول در این نمایشگاه اظهار کرد: نوآوری در محصول، سازگاری با محیط‌زیست، اهمیت ایمنی مواد غذایی در سلامت جامعه، حساسیت و دقت تشخیص بالا، کاربری آسان بدون نیاز به آموزش خاص و منطبق بودن با نیاز جامعه و صنایع غذایی از مهم‌ترین شاخص‌های محصولات در این نمایشگاه بود.

وی با بیان اینکه این محصول با اهمیت ایمنی مواد غذایی نانوحسگری را برای تشخیص فرمالین و آمونیاک در ماهی طراحی کردیم، عنوان کرد: گاهی اوقات تولیدکنندگان برای متلاشی نشدن بافت ماهی‌ صید شده که مقداری از زمان صید آن گذشته به آن فرمالین می‌زنند تا بافت کاملاً حفظ شود.

عضو هیئت علمی گروه شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس اضافه کرد: گاهی اوقات نیز فروشندگان به تکه یخ‌های روی ماهی آمونیاک اضافه می‌کنند، زمان دیرتر نانوحسگر‌ها کاملاً طبیعی و اساس کار آنان نیز تغییر رنگ است. مواد به‌کاررفته در آن نیز مواد بازیافتی‌اند. در اصل بستر طبیعی داریم که رنگی طبیعی را روی آن تثبیت کرده‌ایم تا تغییر رنگ می‌دهد. در نظر داریم تا شکل حسگر را بعد از صنعتی شدن به حالت نوار کاغذی در بیاوریم؛ اما مسئله اصلی آن بوده که این نانوحسگر به فرمالین و آمونیاک حساس است.

محسنی بیان کرد: سرطان‌زایی آمونیاک و فرمالین اثبات و برای انسان مضرند. از این‌رو برای انسان نانوحسگری را طراحی کرده‌ایم که زمانی در معرض آمونیاک یا در تماس با ماهی آلوده شده با آمونیاک با فرمالین قرار می‌گیرد تغییر رنگ بسیار واضح باشد این تغییر رنگ کاملاً با چشم قابل تشخیص است.

ماهی بهانه آغاز فناوری دانشگاه آزاد هرمزگان است

دیگر عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس نیز با تأیید اینکه ماهی بهانه آغاز این فناوری است درباره سرعت تغییر رنگ این حسگر‌ها گفت: این حسگر در کمتر از 30 ثانیه تغییر رنگ می‌دهد.

فرید معین‌پور مطرح کرد: اگر فرمالین باشد قرمز شده و اگر آمونیاک باشد سبز می‌شود. مسئله مهم در رابطه با رنگ این حسگر آن است که شاخص حدود ۵۰ تعیین‌شده به‌طوری که اگر فرد کوررنگی هم داشته باشد می‌تواند به راحتی متوجه تفاوت‌ها شود.

وی با بیان اینکه از این محصول نمونه خارجی و داخلی نداشته‌ایم، ادامه داد: به همین دلیل به دنبال ثبت این محصول به‌عنوان اختراع هستیم. در رابطه با بسته‌بندی هوشمند و حسگر‌های اینچنینی نمونه‌های خارجی در بحث مقالات خارجی بوده و در برخی کشور‌های اروپایی، سنسور تشخیص فساد را نهادینه کرده‌اند؛ اما در کشور هنوز اتفاق خاصی تغییر رنگ می‌دهد.

این پژوهشگر درباره ویژگی‌های این حسگر توضیح داد: این حسگر کاملاً سبز و زیست تخریب پذیر بوده، سرعت عمل بسیار بالایی داشته و کار کردن با آن نیز بسیار ساده است و نیاز به آموزش خاصی ندارد. در حقیقت این حسگر برای سازمان‌های بازرسی و تعزیرات مناسب‌تر است تا افراد معمولی که شاید آگاهی هم نداشته باشند.در مرحله نخست این حسگرها برای سازمان‌های بازرسی وزارت بهداشت غذا و دارو و تعزیرات کاربرد دارد.

معین‌پور تبیین کرد: برای تولید این حسگرها مطالعات انجام داده و تولید آزمایشگاهی آن را انجام دادیم؛ اما در صددیم که تولید آن را به مقیاس صنعتی برسانیم مسئله دیگر اینکه ترکیبات که رخ نداده است. نمونه مشابه این محصول را در دنیا نداریم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب