احمد جلیلی: خودکشی، چه نمایشی چه عمدی، فریادی برای کمک است
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، احمد جلیلی رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران در این نشست گفت: «از حدود یک ماه پیش یک سلسله خبر درباره خودکشی در رسانهها، نشریات و فضای مجازی منتشر شده است و این مساله متاسفانه تکرار شد و رسانهها و به ویژه فضای مجازی شاید آگاه نبودند که انتشار خبرهای خودکشی ضوابط خاص خود را دارد.»
او گفت: «به نظر من ضوابط سانسور با ضوابط اعلان خودکشی در رسانهها فرق میکند و باید از هم جدا شوند که متاسفانه مسئولان وزارت بهداشت چنین عقیدهای ندارند. خودکشی یک مساله تازه نیست و مبنایی که برای آن در کتابها مینویسند، یعنی کسی که با دست خود به زندگی خود پایان میدهد. به قول شاملو به دنیا آمدن مسالهای اتفاقی است و مرگ مسالهای حتمی و بر این امر بزرگان دینی هم تاکید دارند.»
جلیلی افزود: «با نگاهی به تاریخ بشر در خیلی از کشورها مشخص میشود که بسیاری از دستاوردهای علمی بشر از نگرانی آینده او و نبودن در آینده سرچشمه میگیرد. در خودکشی صحبت از به استقبال مرگ رفتن است.»
او یادآوری کرد بسیاری از خودکشیها به اسم خودکشی در سیستم ثبت نمیشود و گفت: «درباره خودکشی در ایران آمار درستی در دست نیست. خیلی از موارد خودکشی در قانون با این عنوان ثبت نمیشود. اصرار فامیل یا به تشخیص مراجع یا عدم پوشش بیمه برای کسانی که خودکشی کردند یا عدم اجازه دفن آنها در قبرستان مسلمانان، همگی از مواردی است که باعث میشود تا خودکشی با این عنوان ثبت نشود و به همین دلیل آمار درستی هم از آن ارائه نشود.»
جلیلی گفت: «آخرین آماری که در سال گذشته، سازمان جهانی بهداشت از خودکشی ثبت کرده 800هزار نفر بوده است. میگویند کشورهای مسلمان پایینترین آمار خودکشی را دارند اما من چنین عقیدهای ندارم چون در این کشورها به دلایل مختلفی از ذکر عنوان خودکشی خودداری میشود.»
او افزود: «بسیاری از کشورها به خودکشی توجهی جدی دارند. در متروهای چین پوشش شیشهای بین ریل قطار و سکوی مسافران وجود دارد چون اهمیت این مساله را درک کردهاند اما متاسفانه در ایران چنین چیزی نداریم و گاه شاهد اتفاقات ناگوار در متروها هستیم.»
رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران گفت: «در کتابها و نشریات عامل حدود 90درصد خودکشی را بیماریهای روانی میدانند. وقتی که ما از بهداشت روان صحبت میکنیم نمیشود فاکتورها را از هم جدا کرد چون خودکشی یک پدیده پیچیده است و عوامل مختلفی در اتفاق افتادن آن دست دارد.»
او در پایان گفت: «بیشترین خودکشی در بیمارانی که به افسردگی دچار هستند روی میدهد. به نظر من برای انتشار اخبار خودکشی باید ضوابط خاصی وجود داشته باشد که با سانسور نیز متفاوت باشد. بعید است که بتوان خودکشی را به صفر رساند اما این اتفاق در یکی از شهرهای آمریکا افتاده است. ما باید بدانیم که خودکشی چه نمایشی باشد و چه عمدی فریادی برای کمک است.»
انتهای پیام/