دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دایرةالمعارف دانش‌بنیان‌ها (۱۶۲)؛

پارک علم و فناوری چه نقشی در توسعه نوآوری دارد؟

پارک علم و فناوری چه نقشی در توسعه نوآوری دارد؟
پارک علم و فناوری سازمانی است که به وسیله متخصصین حرفه‌ای مدیریت می‌شود و هدف اصلی آن افزایش ثروت درجامعه از طریق ارتقاء فرهنگ نوآوری و رقابت سازنده میان شرکت‌های حاضر در پارک و موسسه‌های متکی بر علم و دانش است.
کد خبر : 940137

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، پارک‌های علم و فناوری به عنوان یکی از نهاد‌های اجتماعی موثر در امر توسعه فناوری و به تبع آن توسعه اقتصاد دانش مدار و اشتغال‌زایی تخصصی مورد توجه بسیاری از کشور‌های جهان واقع شده است.

پارک‌های علم و فناوری محیط‌های مناسب برای استقرار و حضور حرفه‌ای شرکت‌های فناوری کوچک و متوسط، واحد‌های تحقیق و توسعه، صنایع و موسسات پژوهشی است که در تعامل سازنده با یکدیگر و دانشگاه‌ها به فعالیت‌های فناوری اشتغال دارند. 

هدف نهایی این همنشینی ایجاد چشمه‌های فناوری و تسهیل فرایند جذب و ارتقا و انتشار آن است به نحوی که تمامی و یا بخش‌های عمده‌ای از فعالیت‌های منتهی به محصولات فناوری در این پارک‌ها به صورت حرفه‌ای قابل انجام باشد.

مهمترین این فعالیت‌ها شامل بازار سنجی، ایده پردازی، پژوهش علمی، طراحی مهندسی، نمونه سازی، طراحی صنعتی، استاندارسازی، تدوین دانش فنی، ثبت ملکیت فکری، فروش و عملیات مستشاری برای تحقق محصولات فناوری در عرصه تولید صنعتی و همچنین عرضه سایر خدمات تخصصی است. همکاری‌های بین المللی برای استفاده از تجارب جهانی و همچنین حضور موثر در بازار‌های فناوری جهان از اهداف راهبردی پارک‌های علم و فناوری است.

یک پارک علم و فناوری جریان دانش و فناوری را در میان دانشگاه‌ها، موسسه‌های تحقیق و توسعه، شرکت‌های خصوصی و بازار به حرکت انداخته و مدیریت می‌کند و رشد شرکت‌های متکی بر نوآوری را از طریق مراکز رشد و فرآیند‌های زایشی تسهیل می‌کند. پارک‌ها همچنین خدمات مناسب دیگری به همراه فضا‌های کاری و تسهیلات با کیفیت بالا فراهم می‌کنند.

وظایف پارک‌های علم و فناوری

از جمله وظایف پارک‌های علم و فناوری شامل موارد ذیل است:
•    سازماندهی برای ارائه خدمات موثر و مورد نیاز به واحد‌های فناوربه منظور کمک به رشد آنها
•    جلب و سازماندهی توانایی‌ها و امکانات موجود در منطقه برای ایجاد پیوند بین امکانات و منابع دانشگاه‌ها و مراکز علمی و فناوری و صنعتی منطقه و توانایی‌های واحد‌های فناور
•    کمک در جهت‌دهی مراکز علمی به ویژه جهاددانشگاهی مرتبط با پارک به سوی تحقیق در رشته‌های مورد نیاز واحد‌های فناور
•    ایجاد فضای مناسب فعالیت علمی و مهندسی برای جذب دانشمندان و متخصصان داخل و خارج از کشور
•    ایجاد بستر مناسب حضور و همکاری واحد‌های فناور خارجی در پارک برای توسعه فناوری شرکت‌های بومی
•    تشویق پژوهش با هدف دستیابی به فناوری تولید محصولات و فرآیند‌های نوین
•     کمک به ایجاد شرکت‌های زایشی درجهاددانشگاهی و راه‌اندازی بنگاه‌های اقتصادی جدید از طریق مراکز رشد واحد‌های فناور‌

از سوی دیگر واحد‌هایی در پارک مستقر هستند که دارای هویت حقوقی مستقل از پارک هستند و واحد‌های فناوری نام دارند. این واحد‌ها با توجه به اساسنامه پارک علم و فناوری و یا سایر اسناد قانونی، در زمینه تحقیقات کاربردی و توسعه‌ای، طراحی مهندسی، مهندسی معکوس، انتقال فناوری، ارائه خدمات تخصصی و تجاری کردن نتایج تحقیقات فعالیت داشته و شامل شرکت‌های خصوصی، واحد‌های تحقیق و توسعه صنایع و یا مراکز تحقیقاتی وابسته به جهاددانشگاهی و یا دستگاه‌های اجرایی هستند. این تعریف با رعایت مقررات مربوط شامل شرکت‌های خارجی نیز می‌شود.

به طور کلی امروزه پارک‌های علم و فناوری نقش بسیار عمده‌ای در پیشبرد اقتصاد جهان ایفا کرده و با ایجاد بستر لازم برای فعالیت شرکت‌های کوچک و متوسط دانش محور و کارآفرین در یک محیط اقتصادی، امکان انتقال و توسعه فناوری، تولید باارزش افزوده بالا، جذب سرمایه گذاری خارجی و ورود کارآفرینان و واحد‌های صنعتی به بازار‌های جهانی را نیز فراهم می‌کنند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب