بودجه وزارت عتف کفاف تحقیقات پژوهشگران را نمیدهد
فرید مر، پژوهشگر برتر علوم پایه، استاد اسبق گروه زمین شناسی دانشکده علوم پایه دانشگاه شیراز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در پاسخ به این سوال که چرا جهش علمی و خیزش علمی طی چند سال اخیر افت داشته است، گفت: آن مطلبی که در نشریات علمی به عنوان محقق در نشریات علمی منتشر میکنیم، نتیجه تحقیقات پژوهشگران و اساتید دانشگاهها یا موسسهها و پژوهشگاههای علمی است. زمانی که این پژوهشها انجام نشود، مسلما تعداد مقالات نیز کاهش پیدا میکند و نتایج قابل توجهی نیز برای انتشار مطالب وجود نخواهد داشت.
وی به علت چرایی این مسئله پرداخت و افزود: علت اصلی اینکه تعداد مقالات ایران طی سالهای اخیر افت پیدا کرده ناشی از کمبود مواد و امکانات اندکی است که برای انجام تحقیقات در آزمایشگاهها در اختیار پژوهشگران قرار گرفته است. به عنوان مثال در رشته زمین شناسی پژوهشگران باید مسافرتهای علمی و صحرایی داشته باشند، اما اکنون انجام این کار میسر نیست، زیرا بودجه وزارت عتف کفاف انجام این گونه تحقیقات را نمیدهد. در حال حاضر خوشحال هستیم که کلاسها دایر است.
وی تصریح کرد: انجام تحقیقات، الزامات و امکانات خاص خودش را میطلبد. متاسفانه این امکانات در دانشگاههای مختلف کشور وجود ندارد. تنها بحث بودجه مطرح نیست اکنون برای تامین مورد نیاز آزمایشگاهها با مشکل مواجه هستیم. باید موادی با عیار آزمایشگاهی دقیق وارد کنیم. کشورهای سازنده این مواد را به ایران نمیفروشند. اکنون این مواد در دسترس محققان قرار ندارد.
این پژوهشگر عنوان کرد:همچنین اکنون به علت اینکه تحریم هستیم، امکان ارسال نمونههای آزمایشگاهی به کشورهای دیگر به ویژه کشورهای معاند که بیشترین امکانات و تجهیزات را دارند، سخت است. این کشورها امکانات آزمایشگاههایشان را در اختیار پژوهشگران ایرانی قرار نمیدهند. علاقهای نیز به انجام تحقیقات مشترک ندارند.
به گفته وی، پیش از این آزمایشگاههای بین المللی در کانادا و اروپا و حتی آمریکا در قبال پرداخت وجه آزمایشهای مورد نیاز پژوهشگران را انجام میدادند، اما متاسفانه همکاری این آزمایشگاهها با ایران کمتر شده است و حتی در قبال پرداخت پول هم حاضر نیستند نمونههای ایران را آزمایش کنند.
مر گفت: انجام آزمایشهای تجزیهای و کمی نمونهها زیربنای بسیاری از تحقیقات شیمیایی، معدنی، پی جویی معادن، اندازه گیری غلظت عناصر و .. است. برخی از عناصر مانند طلا یا پلاتین در غلظت میلیون ارزشمند هستند. این عناصر را نمیتوان با دستگاههای معمولی از معادن و ذخایر مان کشف کرد. برای استخراج و کشف این عناصر نیاز به دستگاهها و ابزارهای دقیق داریم.
استاد اسبق دانشگاه شیراز در پایان گفت: مسلما تا زمانی که این ابزارها در دسترسمان نباشند نمیتوانیم این آزمایشها و تحقیقات را پیش ببریم و از ذخایر معدنی و ثروتهای ملیمان به بهترین شکل استفاده کنیم.
انتهای پیام/