کشف سیارهای که ستارهاش را وادار به چرخش سریعتر میکند
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از وبسایت دانشگاه پرینستون، مشتری بهعنوان بزرگترین سیاره منظومه شمسی، سالهای طولانی است که نظر کیهانشناسان و منجمان را به خود جلب کرده و باعث شده است مفهومی با عنوان سیاره-ستاره وارد علم نجوم شود. در واقع این سیاره و سیارههای مشابه آن در کائنات، آنقدر بزرگ هستند که خود ویژگیهای ستارهای دارند و فقط جوش هستهای در آنها انجام نمیشود تا یک ستاره کامل شوند.
اکنون محققان دانشگاه پرینستون در همکاری با چند مرکز تحقیقاتی دیگر، موفق به کشف سیارهای تازه شدهاند که ویژگیهای اعجابآوری دارد. این سیاره از نظر اندازه معادل 1/34 برابر مشتری است و از نظر فاصله با خورشیدش، بسیار نزدیکتر از عطارد منظومه ماست.
این سیاره عجیب که HATS-18 نامگذاری شده است، در فاصله 2100 سال نوری از منظومه شمسی قرار دارد و با سرعتی شگفتآور به دور خورشید خود میچرخد. سرعت چرخش این سیاره آنقدر زیاد است که طی یک روز زمینی، یک دور به دور ستارهاش چرخیده است.
کشف این سیاره خود یکی از کارهای دشوار این تحقیق بود چراکه محققان 10 هزار عکس از ستاره مذکور گرفتند تا متوجه وجود این سیاره و چرخش و ویژگیهای آن شدند. این سیاره با جرم و سرعتی که دارد، در هر دور چرخش به دور ستارهاش، روی سطح ستاره جزرومدی ایجاد میکند که بر مرکز ثقل ستاره اثر میگذارد.
در واقع یک میدان گرانشی بین سیاره و ستاره ایجاد میشود که این جزرو مد را به دنبال مدار سیاره روی سطح میکشاند، درست شبیه وقتی آهنربایی را نزدیک صفحهای پر از براده آهن حرکت دهیم.
سرعت گردش این سیاره به قدری زیاد است که هر 28 سال یک دقیقه از زمان گردشش به دور ستاره کاسته میشود و در واقع یک دقیقه برای خود ذخیره میکند. اثر متقابل این ستاره و سیاره منجر به تغییر در سرعت چرخش وضعی و انتقالی ستاره میشود که این پدیده بسیار تازه است.
محققان امیدوارند با بررسی این سیستم ستارهها و سیارههای مشابه، به رازهای پیدایش نظام سیارهای و منظومههای کائنات پی ببرند.
مترجم: محمدرضا احمدینیا
انتهای پیام/