آیا کهکشان راه شیری به دور چیزی میچرخد؟
خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ به نظر میرسد همه چیز در فضا به دور چیزی میچرخد. قمرها به دور سیارات میگردند، سیارات به دور ستارهها میچرخند و ستارهها به دور مراکز کهکشانها میچرخند. اما فراتر از آن، تجسم اینکه همه چیز در فضا به دور چیزی میگردد کمی سختتر میشود. اینجاست که سوال به وجود میآید آیا کهکشانها و به طور خاص، کهکشان راه شیری نیز به دور چیزی میچرخد؟
برای پاسخ به این سوال، ابتدا باید بدانیم مدارها چگونه کار میکنند. دو جسم را در نظر بگیرید که به دور یکدیگر میچرخند. این دو جسم یک کشش گرانشی بر روی یکدیگر اعمال میکنند و آنها را به هم متصل نگه میدارند. اجسام به دور مرکز جرم مشترک خود میچرخند. اگر بتوانید سیستم را کوچک کنید، مرکز جرم نقطهای خواهد بود که میتوانید آن را روی انگشت خود متعادل کنید. اما در مورد منظومه شمسی یا زمین و ماه، یکی از اجرام بسیار بزرگتر از دیگری است. مرکز جرم در داخل بدن بزرگتر قرار میگیرد، بنابراین جسم بزرگتر حرکت زیادی نمیکند و جسم کوچکتر در یک مسیر تقریباً دایرهای در اطراف جسم بزرگتر حرکت میکند.
در مقیاسهای بزرگتر، همه چیز کمی پیچیدهتر میشود. کهکشان ما بخشی از مجموعهای از کهکشانها به نام گروه محلی یا خوشه کهکشانی است که کهکشان راه شیری، کهکشان آندرومدا؛ یک کهکشان مارپیچی کوچکتر به نام مثلث و چندین کهکشان کوتوله، از جمله ابرهای ماژلانی بزرگ و کوچک را هم شامل میشود. کهکشان راه شیری و آندرومدا دو جرم بزرگ در گروه محلی هستند.
سانگمو تونی سون، ستاره شناس موسسه علمی تلسکوپ فضایی در مریلند، گفت: از آنجا که جرم آنها قابل مقایسه است، مرکز جرم بین دو کهکشان قرار دارد. هیچ چیزی که به طور قابل توجهی بزرگتر از هر یک از این کهکشانها باشد، وجود ندارد، بنابراین این دو در نهایت به دور یکدیگر میچرخند.
اما مدار کهکشان راه شیری مانند مدار سیارات به دور خورشید، دایرهای یا بیضوی نیست. سون گفت: عجیب خواهد بود که بگوییم کهکشان راه شیری به دور چیزی در حال گردش است، زیرا این به معنای وجود یک شی بزرگتر است. اما این مفهوم در اینجا وجود ندارد.
در عوض، کهکشان راه شیری و آندرومدا در مدارهای شعاعی قرار دارند. کریس میهوس ستاره شناس دانشگاه کیس وسترن رزرو در اوهایو گفت: جاذبه دو چیز را تصور کنید که روی همدیگر اثر میگذارند، و آنها به هیچ طریقی غیر از کشش گرانشی حرکت نمیکنند. آنها فقط مستقیماً روی خط به سمت یکدیگر حرکت میکنند. این یک مدار کاملاً شعاعی است.
کهکشان راه شیری حدود ۴.۵ میلیارد سال آینده با کهکشان آندرومدا برخورد خواهد کرد
میهوس گفت که مدار کهکشان راه شیری کاملاً شعاعی نیست، زیرا کمی حرکت جانبی بین دو کهکشان وجود دارد. سپس کهکشانها به دور خود میچرخند و دوباره به هم میرسند؛ و در طی صدها میلیون یا میلیاردها سال، آنها در واقع با هم در یک کهکشان بزرگ ادغام میشوند. فعل و انفعالات گرانشی احتمالاً آنقدر ستارگان هر دو کهکشان را تکان میدهند تا کهکشان ترکیبی به جای کهکشان مارپیچی مانند کهکشان راه شیری و آندرومدا، به یک کهکشان بیضی شکل تبدیل شود. سون گفت که این ادغام همچنین میتواند گاز را در امتداد بازوهای مارپیچی هر کهکشان به اندازه کافی گرم کند تا ستارههای جدید تشکیل شود.
میهوس گفت: مدارهایی در مقیاسهای بزرگتر از گروههای کهکشانی حتی کمتر تعریف شدهاند، اما ما مطمئناً میدانیم که گروه محلی در حال حرکت است. گروه محلی به سمت خوشه سنبله کشیده میشود که شامل صدها کهکشان است و در فاصله ۶۵ میلیون سال نوری از ما قرار دارد. اما گروه محلی هرگز به آنجا نمیرسد، زیرا انبساط جهان کهکشان راه شیری را سریعتر از کشش گرانشی خوشه سنبله به سمت خود میکشد.
انتهای پیام/