پیامدهای عملیات وعده صادق
خبرگزاری علم و فناوری آنا- *نصرتالله حیدری؛ حمله ترکیبی جمهوری اسلامی در قالب وعده صادق علیه رژیم صهیونیستی در واقع پاسخ لازم در راستای اصل دفاع مشروع و اصل بازدارندگی بود. رژیم صهیونیستی با حمله به سرکنسولگری ایران در سوریه در واقع به تعهدات بینالمللی پشت پا زد نقض کنوانسیون وین ۱۹۶۱ و معاهده کنسولی ۱۹۶۳ و امنیت افراد و دیپلماتها ۱۹۷۳با این اقدام رژیم صهیونیستی علیه سرکنسولگری ایران در واقع حق حاکمیت ملی ایران نقض شد؛ زیرا مقرها و مراکز دیپلماتیک بخش از خاک کشور محسوب میشود.
مسئله دیگر اینکه با ترور مستشاران ایرانی در سرکنسولگری در واقع امنیت دیپلماتها به مخاطره افتاد و همه این موارد نقض مقررات بینالمللی و بسترساز ایجاد ترس و دلهره در روابط بینالمللی است. جمهوری اسلامی با حمله به مراکز نظامی و امنیتی اسراییل در قالب وعده صادق در واقع از حق حاکمیت ملی خود دفاع کرد. ماده ۵۱ منشور ملل متحد حق دفاع مشروع را به رسمیت شناخته؛ بنابراین از این منظر اقدام ایران در حمله به اسراییل یک اقدام دفاعی است.
نکته مهم دیگر ارتقای بازدارندگی برای جمهوری اسلامی است. جمهوری اسلامی در برابر اقدامات اسراییل در منطقه صبر استراتژیک انتخاب کرده بود که با حمله به کنسولگری، جمهوری اسلامی از این راهبرد عبور کرد و به این نتیجه رسید که باید برای جلوگیری از تکرار این اقدامات به بازدارندگی روی آورد.
حمله ترکیبی ایران به اسراییل این بازدارندگی را ارتقا داد. اسراییل و آمریکا در عملیات وعده صادق هرچه در اختیار داشتند با همراهی کشورهای همسو به میدان آوردند؛ اما ایران بخش کوچکی از توان دفاعی خود را به نمایش گذاشت و این به لحاظ استراتژیک اوضاع را تغییر داده است.
اقدام ایران در راستای اصل دفاع مشروع فقط اقدام تنبیهی و محدود بود تا دشمن صهیونیستی و امریکا پیام توان و قدرت ایران را دریابند و این توازن به نفع ایران تغییر پیدا کرده و یک نظم نوین جدید در خاورمیانه با ارتقای قدرت مقاومت شکل خواهد گرفت.
*عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی ایلام
انتهای پیام/