دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
برای نخستین‌بار؛

کاوشگر خورشیدی ناسا داخل تاج خورشیدی را رصد کرد

کاوشگر خورشیدی ناسا داخل تاج خورشیدی را رصد کرد
کاوشگر خورشیدی ناسا نخستین رصد در نوع خود را برای بررسی جرم تاجی خورشید انجام داد که می‌تواند مطالعات خورشید را متحول کند.
کد خبر : 903964

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، بالاترین بخش جو خورشید موسوم به تاج از نوعی گاز یونیزه‌شده داغ به نام پلاسما تشکیل شده و منشا رویداد‌های شدید آب‌وهوایی مانند شراره‌های خورشیدی است. هر چند وقت یکبار، میدان مغناطیسی جوشان خورشید، ابر‌های عظیم پلاسما را به فضای فراتر و بیرو از آن پرتاب می‌کند که به این موارد خروج جرم تاجی (CME) می‌گویند. 

اگر جرم تاجی به زمین برخورد کند شفق‌های قطبی شکل می‌گیرد، اما همه رویداد‌های ناشی از آن زیبا نیستند و برخورد تاجی با زمین می‌تواند اختلالات شبکه‌های الکتریکی و ماهواره‌ها را به دنبال داشته باشد.

اکنون، کاوشگر خورشیدی پارکر برای نخستین بار داخل یک جرم تاجی که از خورشید فوران می‌کند را رصد کرده و آنچه درون آن نهفته است به نظر می‌رسد گنجینه‌ای از داده‌های درخشان برای فیزیکدانان خورشیدی باشد. 

ابزار تشخیص نور مرئی و تصویرگر میدان وسیع کاوشگر برای دستگاه کاوشگر خورشیدی پارکر گرداب‌های واضح و متلاطم را در تاج خورشیدی ثبت کرد.

گرداب‌ها همان چیزی هستند که فیزیکدانان آن را ناپایداری کلوین-هلمهولتز (KHI) می‌نامند و فکر می‌کنند این رویداد‌ها زمانی رخ می‌دهند که یک تکه از مایع با حرکت سریع با دیگری تعامل داشته باشد. در زمین، KHI در ابر‌ها زمانی اتفاق می‌افتد که سرعت باد در یک انتهای ابر با سرعت باد در انتهای دیگر متفاوت باشد.

فیزیکدانان خورشیدی استنباط کرده اند که در جرمی تاج خورشیدی گرداب‌هایی وجود دارد، زیرا پلاسما در آن در تضاد با پس زمینه باد خورشیدی حرکت می‌کند. 

اوانجلوس پائوریس، فیزیکدان خورشیدی در دانشگاه جورج میسون، در بیانیه‌ای گفت: تلاطمی که منجر به این رویداد می‌شود، نقش اساسی در تنظیم دینامیک جرم تاجی جریان یافته از طریق باد خورشیدی محیطی بازی می‌کند. از این رو، درک آشفتگی در دستیابی به درک عمیق‌تر از تکامل جرمی تاجی کلیدی است.

رصد انجام شده توسط پارکر بسیار مهم است چراکه تا کنون مشاهده‌ای دقیق درباره این فرآیند وجود نداشته و اطلاعات موجود اندک بوده است.

ماموریت این کاوگشر خورشیدی به منظور ارسال داده و اطلاعات جدید از فضای اطراف خورشید به زمین انجام می‌شود. این ماموریت برای نخستین‌بار توانسته درون یک جرم تاجی را به طور خیلی دقیق و جامع مشاهده کند. این اطلاعات جدید به دانشمندان کمک می‌کند تا مکانیزم‌های پشت این پدیده فوق‌العاده را بهتر درک کنند.

با این مشاهده، پارکر به عنوان یکی از مهم‌ترین ابزار‌های ماموریت‌های فضایی مطالعه خورشید شناخته شده است و می‌تواند مطالعات ناشی از اثرات آن بر جو کره زمین را بهبود بخشد. این مشاهدات باعث ایجاد امید به دستیابی به اطلاعات بیشتر و دقیق‌تر در مورد خورشید و پدیده‌های آن شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب