دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مشاهدات فضاپیمای امارات؛

طوفان مریخی هزاران ذره از خاک را جابه‌جا کرد

طوفان مریخی هزاران ذره از خاک را جابه‌جا کرد
فضاپیمای مریخی شاهد طوفان گرد و غباری بوده که در مدت کوتاهی هزاران ذره از خاک این سیاره را جابه‌جا کرده است.
کد خبر : 889103

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، فضاپیمای مریخی امارات شاهد طوفان گرد و غباری بوده که در مدت کوتاهی هزاران ذره از خاک این سیاره را جابه.جا کرده است.

تصاویر جدید از مریخ نشان می‌دهد مخازن غبار سیاره سرخ می‌توانند مقدار عظیمی از آن‌ها در مدت زمان کوتاهی به بیرون ارسال کنند.

ماموریت هوپ که ماموریت مریخی امارات هم نام گرفته است، ۲۰۰ میلیون دلار برای این کشور هزینه برداشته

مقامات این ماموریت در شبکه اجتماعی ایکس نوشتند، هوپ تصاویری از مریخ را قبل و بعد از طوفان گرد و غبار گرفته است که "تغییرات قابل مشاهده در سطح" را نشان می‌دهد.

طبق مقاله‌ای که بر اساس نتایج منتشر شده در مجله تحقیقات ژئوفیزیک آورده شده، فضاپیما تغییرات ضخامت غبار سطحی را به دنبال یک طوفان گرد و غبار منطقه‌ای در سال ۲۰۲۲ ترسیم کرده که تا حدی با استفاده از مشاهدات طیف سنج فروسرخ که می‌تواند نشانه‌های گرما را در سطح مریخ مشاهده کند به دست آمده است.

به علت متغیر بودن شرایط جوی و مناطق مختلف در سیاره سرخ، طوفان‌های گرد و خاک به طور متناوب و شدیدی رخ می‌دهند. یکی از این طوفان‌ها که توسط فضاپیمای امارات در مریخ مشاهده شده توانست در یک زمان بسیار کوتاه به شکل یک طوفان معمولی دوام بیاورد و میلیون‌ها ذره ترکیب شده از خاک و گرد سیاره را جابجا کند.

محققان می‌گویند، یکی از نکاتی که در این استدلال با آن روبرو می‌شویم، قدرت پرتاب ذرات به بالا است. به دلیل عدم وجود جاذبه در مریخ، هیچ مقاومتی برای جلوگیری و تنگ کردن میدان پرواز ذرات وجود ندارد؛ بنابراین ذرات کوچکتر و سبک‌تر از خاک و گرد، می‌توانند در ارتفاعات بالاتر قرار بگیرند و در نتیجه باعث چشمگیرتر شدن این طوفان‌ها و تحرکات ذرات در هوا می‌شوند.

با توجه به اطلاعات دست اولی که در این حوزه به دست آمده است، وزن ذرات خاکی که در این طوفان جابجا شده‌اند، باید به صورت دقیق‌تر بررسی شود. با بررسی‌های بیشتر و اندازه‌گیری‌های دقیق از وزن و جرم این ذرات، می‌توان به تخمین‌های نزدیکتری از توان پرتابی این طوفان‌ها و نیز ترکیب خاک و گرد سیاره دست پیدا کرد.

همچنین، رصدگران فضایی مریخ در زمین به کمک دوربین‌های پیشرفته خود می‌توانند تغییرات دریافتی‌های نوری به علت تغییر قوس پرتاب ذرات بررسی کنند. با اندازه‌گیری‌های بیشتر و دقیق‌تر می‌توان به پی بردن به توزیع جرم ذرات و شدت طوفان به صورت تخصصی‌تر ادامه داد.

هرچند که این طوفان‌ها به نظر می‌رسد یک جزئی از فرآیند‌های طبیعی در مریخ هستند، اما بررسی‌های بیشتر در مورد تاثیرات آن‌ها بر روی سایر فرآیند‌های محیطی از جمله تغییرات آب و هوا، زندگی میکروبی و مطالعه بر روی دیگر سیاره‌ها نیز اهمیت بالایی دارند. به علت تطابق نسبی هوای مریخ با هوای زمین، این گزارش‌ها می‌توانند به دانشمندان در فهم بهتر پدیده‌ها و محیط‌ها در سیاره مریخ کمک کنند.

عمران شرف مدیر پروژه این مأموریت در مرکز فضایی محمد بن راشد (MBRSC)  چندی پیش گفته بود که این مأموریت فقط مربوط به امارات متحده عربی نیست، بلکه مسئله منطقه و مسئله جامعه عربی است. این منطقه دوران سختی را پشت سر می‌گذارد و ما به اخبار خوب نیاز داریم و ما باید جوانان منطقه را به نگاه به پتانسیل خود سوق دهیم و جوامع خود را بسازیم و اختلافات را کنار بگذاریم تا با مردم با اعتقادات و پیشینه‌های مختلف همکاری کنیم.

کاوشگر هوپ با مشاهده پدیده‌های ناشناخته قبلی، دستاورد‌های علمی متعددی را به ثبت رسانده است، اما با این حال به ماموریت علمی خود که هدف آن ارائه اولین تصویر جامع از آب و هوا و جو سیاره سرخ است، با بهره مندی از مدار بیضوی ۲۵ درجه‌ای منحصر به فرد خود که به آن امکان می‌دهد داده‌ها و تصاویر با وضوح بالا از جو سیاره را هر ۲۲۵ بار جمع آوری کند، ادامه خواهد داد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب