دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

تلسکوپ برتر اروپا راز کیهان را کشف می‌کند

تلسکوپ برتر اروپا راز کیهان را کشف می‌کند
تلسکوپ فضایی برتر اروپا به دنبال حل معما‌های کیهان است تا بتواند به اکتشاف فضا سرعت ببخشد.
کد خبر : 888758

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از  مجله هوریزن، تلسکوپ فضایی جدید و قدرتمند اروپا ستاره‌شناسان را بیش از هر زمان دیگری به پاسخ به یک سوال دیرینه نزدیک می‌کند: آیا جهان که در حال انبساط است، همیشه این حالت را تجربه کرده؟ یا اینکه صرفا مربوط به مقطع زمانی خاص می‌شود. 

این تلسکوپ که اقلیدس نام دارد در  یکم ژوئیه سال گذشته میلادی به فضا پرتاب شد تا جهان تاریک را از نقطه دید خود در فاصله یک و نیم میلیون کیلومتری از زمین مشاهده کند. 

اقلیدس با نگاه کردن به نور مادون قرمز نزدیک و نور مرئی، از حدود ۱۰ میلیارد کهکشان در جستجوی خود برای درک انرژی تاریک  که باعث گسترش جهان می‌شود و ماده تاریک که سه چهارم کل ماده جهان را تشکیل می‌دهد، عکس می‌گیرد. 

این تلسکوپ می‌تواند به بخش‌های بزرگی از آسمان نگاه؛ کند؛ مناطقی تقریباً ۱۰۰ برابر بزرگتر از آنچه تلسکوپ فضایی جیمز وب می‌تواند مشاهده کند. هر یک از تصاویر با وضوح بالای اقلیدس شامل بیش از ۶۰۰ میلیون پیکسل است که به اخترشناسان اجازه می‌دهد تا به وضوح جهان دور را ببینند.

مایکل سیفرت، کیهان‌شناس در آزمایشگاه پیش‌رانش جت ناسا که یکی از اعضای تیم ماموریت اقلیدس است می‌گوید: «به شدت تحت‌تاثیر مقیاس عظیم داده‌ها قرار گرفته‌ام. توانایی داشتن تصاویر بسیار واضح و در عین‌حال پوشش‌دادن میدانی وسیع، واقعا شگفت‌انگیز است.»

انرژی تاریک یک نیروی مرموز است که ممکن است از زمان انفجار بزرگ در ۱۳.۸ میلیارد سال پیش منجر به انبساط جهان شده باشد. ماده تاریک نیز شکلی نادیده است که توسط اثرات گرانشی آن بر کهکشان‌ها مورد توجه قرار گرفته است، اما هرگز به طور مستقیم شناسایی نشده است.

پروفسور هنک هوکسترا، محقق کیهان‌شناسی در دانشگاه لیدن در هلند می‌گوید: این‌ها واقعاً دو جزء اسرارآمیز در جهان ما هستند و ما هیچ ایده‌ای نداریم که آن‌ها واقعا چه هستند. 

۶۸ درصد جهان را انرژی تاریک، ۲۷ درصد را ماده تاریک و ۵ درصد را  ماده معمولی  تشکیل داده است.

اقلیدس که از نام یک ریاضیدان یونانی که حدود سیصد سال قبل از میلاد مسیح می‌زیسته و هندسه را پایه گذاری کرده است، برای مقابله با یک چالش فیزیک طراحی شده است؛ درک ساختار جهان ناشی از ماده تاریک و انرژی تاریک و به دست‌آوردن جزییاتی که هرگز کسی به آن‌ها پی نبرده است.

قدرت تلسکوپ به اندازه‌ای است که اسرار دیگری از جهان را نیز آشکار خواهد کرد؛ از مطالعه سیاراتی که در دوردست‌ها می‌چرخند تا کشف اجرام کوچکتر از ستارگان موجود در کهکشان راه شیری که در مطالعات نجوم مبهم هستند.

ادواردو مارتین، محقق اصلی این پژوهش در موسسه اخترفیزیک جزایر قناری در اسپانیا گفت: ما از قابلیت‌های منحصربه‌فرد اقلیدس استفاده خواهیم کرد.

در حال حاضر  متخصصان نجوم باور دارند، تلسکوپ‌های موجود حتی قادر به تشخیص سیارات فلزی و معدنی نیستند و این اطلاعات مهم درباره مواد اولیه برای تشکیل سیارات و جرم‌های سیاره‌ای حائز اهمیت است. 

برخلاف تلسکوپ‌های دیگر، اقلیدس مجهز به فناوری‌هایی است که داده‌های خود را با کیفیت بالا‌تری تامین می‌کند و به ما شرایط مناسب برای شناسایی نشانه‌هایی از دیگر زندگی‌ها و همچنین چگونگی واکنش آن‌ها را می‌دهد؛ بنابراین این تلسکوپ نقش مهمی در یافتن پاسخ‌ها و استفاده از داده‌های شناخته شده دارد.

در نهایت با توجه به اهمیت پژوهش‌های ستارشناسی برای متخصصان این حوزه، فناوری ویژه به کار رفته در تلسکوپ اقلیدس بازترین زمینه‌ها برای پژوهش را در اختیار می‌گذارد.

محققان باور دارند، با این تلسکوپ ما می‌توانیم از یافته‌های دقیق‌تر تحقیقات برخوردار شویم و راز‌هایی را درباره آفرینش جهان وجودی کشف کنیم.

چشمگیرترین عکس اقلیدس احتمالا تصویر سحابی سر اسب است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب