کاهش ۹۰ درصدی تولید کربن با توربینهای چوبی ممکن شد
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از یورونیوز، شرکت دانشبنیان «مودویون» «Modvion» در حال ساخت توربین بادی از جنس چوب است تا میزان انتشار دی اکسید کربن را به کمترین حد کاهش دهد.
نیروی باد یک قطعه اصلی از پازل در کربن زدایی شبکه برق است؛ اما سازههای غول پیکر معمولا بر موادی مانند فولاد متکی هستند که ساخت آنها کربن بسیار زیادی تولید میکنند.
اکنون محققان شرکت دانشبنیان مودویون طراحی «Scandi» را برای مبارزه با این مشکل و تولید «برق بادی کربن صفر» با ساخت برجهای چوبی ارائه کرده اند.
این شرکت به تازگی بلندترین برج توربین بادی چوبی جهان را در نزدیکی گوتنبرگ در جنوب غربی سوئد عَلَم کرده است. این ساختمان ۱۵۰ متری دارای یک ژنراتور ۲ مگاواتی است که اکنون انرژی پاک کافی برای تأمین برق حدود ۴۰۰ خانه را تأمین میکند.
آیا چوب جایگزین خوبی برای فولاد در برجهای بادی است؟
فولاد (فلز متداولتر برای ساخت برجهای توربین بادی) به دلیل استحکام و دوام آن مورد علاقه است؛ اما با بلندتر شدن برجها، تدارکات نصب آنها در محل پیچیدهتر میشود.
قطعات بزرگ فلز سنگین و حمل و نقل آنها دشوار است. برجهای فولادی مرتفع برای تحمل وزن خود نیاز به نیروی بیشتری دارند. برجهای چوبی چند لایه Modvion از ماژولهایی ساخته میشوند که به راحتی روی کامیونها قرار میگیرند و نیازی به تقویت ندارند.
اجزای چوبی این برجها با نسبت استحکام به وزن بالاتر، ساختار سبک تری را ممکن میسازند و میتوانند توسط جرثقیل کوچک قبل از بلند شدن در جای خود مونتاژ شوند.
همچنین میتوان به جای استفاده از هزاران پیچ و مهره اتصالات برجهای فولادی که نیاز به بازرسی منظم دارند، قطعات چوبی را با چسب به یکدیگر متصل کرد. یک لایه رنگ ضد آب آنها را در برابر عناصر محافظت میکند.
بر اساس اعلام شرکت مودویون، در طول زمان برجهای چوبی از برجهای فولادی کم هزینهتر هستند. مزیت هزینه برای برجهای بلندتر بیشتر است و همچنین از نوسان قیمت فولاد محافظت میشود.
این شرکت دانشبنیان، تاکنون برجهای چوبی را فقط در خشکی نصب کرده است؛ اما میگوید با انطباقهای جزئی، میتوان آنها را ساحل نیز به کار گرفت. در تئوری، برجهای چوبی را میتوان تا ارتفاع ۱۵۰۰ متر ساخت، اما تقاضای فعلی نزدیک به ۱۵۰-۲۰۰ متر است.
مقایسه انتشار گازهای گلخانهای برجهای بادی فولادی و چوبی
بر اساس گزارش Modvion، انتشار کربن چرخه عمر یک توربین بادی فولادی ۱۱۰ متری در حدود ۱۲۵۰ تن CO۲ است؛ که این رقم برای یک برج چوبی ۹۰ درصد به حدود ۱۲۵ تن کاهش مییابد.
هر زمان که عمر این برجها به پایان برسد میتوانند حیات جدیدی به عنوان تیرهای با استحکام بالا برای صنعت ساختمان پیدا کنند و ردپای کربن را بیشتر کاهش دهند.
محققان این شرکت سوئدی معتقدند تمایل داریم برجهای خود را به عنوان انبار عمودی مصالح ساختمانی آینده ببینیم. آنها تخمین میزنند که ساخت برجهای چوبی انتشار گازهای گلخانهای از نیروگاههای بادی را تقریباً ۳۰ درصد در هر کیلووات ساعت کاهش میدهد.
برای هر برج بین ۳۰۰ تا ۱۲۰۰ متر مکعب چوب مورد نیاز است. این شرکت از صنوبر اسکاندیناوی از جنگلهای با مدیریت پایدار استفاده میکند که رشد مجدد آن بیش از قطع درختان است.
انتهای پیام/