دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

چین از سریع‌ترین ابر رایانه بومی خود رونمایی کرد

چین از سریع‌ترین ابر رایانه بومی خود رونمایی کرد
مرکز ملی ابر کامپیوتر (NSC) چین، از ابر رایانه بومی «تیانه شینگی» رونمایی کرد.
کد خبر : 883730

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اینترستینگ اینجینرینگ، مرکز ملی ابر کامپیوتر ( NSC ) چین، در رویدادی صنعتی در استان گوانگ دونگ از ابر رایانه بومی «تیانه شینگی» (Tianhe Xingyi) رونمایی کرد. مرکز ملی ابر کامپیوتر سازمانی مادر است که ابرکامپیوتر «تیانه-۲» (Tianhe - 2) نیز تحت هدایت آن توسعه یافته است.

ابررایانه‌ها یکی از اجزای حیاتی پیشرفت کشور هستند چرا که به حل پیچیده‌ترین و فنی‌ترین مسائل کمک می‌کنند. همان طور که فهرست ۵۰۰ ابر رایانه برتر جهان نشان می‌دهد، ایالات متحده به طور سنتی در میزبانی از سریع ترین ابرکامپیوترهای جهان پیشتاز بوده است، در حالی که در تعداد مطلق ابرکامپیوترهای در دسترس محققان خود نیز پیشتاز است.

از قدرت محاسباتی بالای ابررایانه‌ها می‌توان درانجام شبیه‌سازی برای درک تغییرات اقلیمی، انجام تحقیقات مادی، اکتشافات فضایی و یافتن درمان برای بیماری‌های مختلف استفاده کرد. در سال‌های اخیر، ابر رایانه‌ها برای توسعه مدل‌های هوش مصنوعی اهمیت زیادی پیدا کرده‌اند و دسترسی به ابر رایانه‌های پیشرفته می‌تواند در تعیین اینکه چه کسی مرزهای بعدی فناوری اطلاعات را رهبری می‌کند، حیاتی باشد.

تلاش چین برای ساخت ابر کامپیوتر

تلاش چین برای ساخت ابررایانه‌ها از دهه ۱۹۸۰ آغاز شد، اما دو دهه طول کشید تا این کشور آسیایی پیشرفت قابل توجهی در این زمینه کسب کند. تا پایان دهه اول قرن حاضر، چین با توسعه ابرکامپیوتر «تیانه-۱» (Tianhe - ۱) به شهرت جهانی دست یافته بود. سه سال بعد، دانشگاه ملی فناوری دفاعی، تحت هدایت مرکز ملی ابر رایانه چین، از ابرکامپیوتر «تیانه-۲» رونمایی کرد که به رتبه اول فهرست ۵۰۰ ابر رایانه جهان رسید.

سلطه چین در این زمینه زمانی آشکار شد که تیانه -۲ تا سه سال آینده بدون شکست باقی ماند تا اینکه دولت آمریکا این دانشگاه را در لیست سیاه قرار داد و دسترسی به فرایندهای حیاتی اینتل مورد استفاده در تیانه -۲ را قطع کرد. این ابرکامپیوتر شاید جایگاه نخست را از دست داده باشد اما همچنان در میان ۱۰ ابرکامپیوتر برتر جهان باقی مانده است.

برتری ابرقدرت آسیا در سال ۲۰۱۹ زمانی به اوج خود رسید که با ثبت موفقیت‌آمیز ۲۲۸ ابرکامپیوتر در فهرست ۵۰۰ ابرکامپیوتر برتر جهان آمریکا را شکست داد. پس از آن، این کشور در جایگاه دوم قرار گرفت و به آمریکا اجازه داد تا بر رتبه‌بندی تسلط یابد، حرکتی که بسیاری از کارشناسان را شگفت زده کرد.

حرکت چین به سمت توسعه فناوری بومی 

اکنون به نظر می‌رسد که چین سال‌های بعدی را صرف ساخت فناوری بومی برای حمایت از توسعه ابرکامپیوترها کرده است. «تیانه شینگی» با استفاده از معماری داخلی ساخته شده است.

اگرچه مشخصات دقیق این ابر کامپیوتر اعلام نشده است، اما لو یوتونگ، مدیر مرکز ملی ابر رایانه، در گردهمایی این رویداد صنعتی گفت که آخرین سوپرکامپیوتر از قابلیت‌های تیانه-۲ در زمینه‌هایی مانند قدرت محاسباتی پردازشگر (CPU)، کارایی شبکه، ظرفیت ذخیره سازی و عملکرد برنامه پیشی گرفته است. این امر به طور موثری این ابرکامپیوتر را در میان ۱۰ ابرکامپیوتر برتر جهان قرار می‌دهد اما مستقل از فناوری مستقر در ایالات متحده ساخته شده است.

چین توجه خود را روی توسعه پردازنده‌های خود مانند «لانگسون» (Loongson) و اتصالات مورد نیاز برای ساخت ابرکامپیوترهای خود در مواجهه با محدودیت‌های صادراتی و عدم قطعیت‌های زنجیره تامین متمرکز کرده است. تصمیم آمریکا در سال ۲۰۱۶ ممکن است نتیجه معکوس داده و چین را در مسیر استقلال فناوری در این حوزه سوق دهد.

با این سرعت، چین موقعیت خوبی برای شکست دادن آمریکا در توسعه ابرکامپیوترهای بزرگ مقیاس دارد که می توانند در هر ثانیه یک میلیارد محاسبه را تکمیل کنند و دوباره جایگاه اول فهرست ۵۰۰ ابر رایانه برتر جهان را بازپس بگیرند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب