دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 خرداد 1395 - 16:51
محصولات عرضه‌شده در چهارمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی/5

اگزوسکلتون؛ ربات پوشیدنی برای اهداف توان‌بخشی

ربات اگزوسکلتون یک نوع ربات پوشیدنی برای تقویت حرکت فیزیکی بدن انسان از سوی تیم طراحی مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناورانه دانشگاه آزاد اسلامی عرضه شده است.
کد خبر : 88194

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، نکسوس آرم یکی از انواع ربات‌های پوشیدنی موسوم به اگزوسکلتون است که قابلیت نصب بر روی بدن انسان، ویلچر و هر نوع سازه متناسب با بدن انسان را دارد. این ربات باعث افزایش قدرت و مقاومت عضلات فرد در حرکت‌ها، مانورها و همچنین حمل‌ونقل و جابه‌جایی می‌شود.


دست راست این ربات با استفاده از مواد سازگار با بدن انسان به وسیله پرینتر سه‌بعدی ساخته شده است و دست چپ به صورت صنعتی با استفاده از ورقه فولاد توسط لیزر برش ساخته شده است.


میلاد شاه‌بابایی آشتیانی یکی از سازندگان این ربات در گفت‌وگو با خبرنگار آنا گفت: «ما یک تیم مهندس مکانیک هستیم که بر روی ربات اگزوسکلتون کار کرده‌ایم. این دستگاه منصوب به اگزوسکلتون و یک نوع خاص از ربات پوشیدنی است، به این صورت که این ربات بر روی بدن شخص پوشیده می‌شود و حرکت فیزیکی او را تقویت می‌کند.»


او گفت: «مرسوم‌ترین این نوع اگزوسکلتون‌ها، اگزوسکلتون توانبخشی و پاور اگزوسکلتون‌ها هستند که ما هر دو پروژه را بر روی یک پلتفرم اجرا کرده‌ایم. افرادی که بیماری‌هایی مثل ام‌اس یا شکستگی‌های خاصی دارند و نمی‌توانند بازوی خود را به راحتی حرکت دهند، بعد از پوشیدن این دستگاه می‌توانند با توجه به سیگنال‌های EMG که از ماهیچه و ساعد آن افراد دریافت می‌شود، دستشان را حرکت دهند.»


او افزود: «استفاده دوم دست راست در مراکز فیزیوتراپی و توانبخشی است. این مراکز می‌توانند با تهیه این ربات ورزش‌های مختلف را به مراجعه‌کنندگان بدهند. همچنین دست راست یک تله رباتیک و بازوی ماهر هم به حساب می‌آید که می‌تواند هم در بایونیک برای افرادی که قطع عضو شده‌اند به کار رود و هم می‌تواند به صورت جدا به عنوان یک بازوی ماهر برای جابه‌جایی اجسام استفاده شود.»


طراح ربات اگزوسکلتون گفت: «دست چپ این دستگاه پاور اگزوسکلتون است که بر روی دست فرد قرار می‌گیرد و به بازوی فرد توان چهار برابر می‌دهد. به عنوان مثال فردی که توانسته 10 کیلو بلند کند، با این روش می‌تواند با یک دست 40 کیلوگرم بلند کند.»


شاه‌بابایی آشتیانی گفت: «در پروژه دست چپ از نوآوری ماهیچه‌های مصنوعی استفاده کرده‌ایم. وقتی باد در ماهیچه‌ها دمیده می‌شود منقبض می‌شوند و دقیقا شبیه ماهیچه‌های دست انسان عمل می‌کنند و با منقبض‌شدن آن استخوان‌بندی اصلی را حرکت می‌دهند.»


او افزود: «در نمونه‌های مشابه ‌داخلی، فقط ربات شریف اگزو وجود دارد و متعلق به دانشگاه صنعتی‌شریف است. ربات شریف اگزو دو درجه آزاد است ولی هدف ما فراتر از آن است، به این دلیل که ما می‌خواهیم روی چهار درجه آزادی کار کنیم. بعد از مرحله آزمایشگاهی امیدواریم خیلی سریع به مرحله تجاری‌سازی برسیم، هرچندکه به تفاهم‌هایی با دانشگاه علوم بهزیستی و توان‌بخشی وزارت بهداشت نیز رسیده‌ایم. کاربرد اصلی این ربات در مراکز توانبخشی، هلال احمر، بیمارستان‌ها، نیروهای مسلح، کارخانجات بزرگ صنعتی و مراکز نگهداری سالمندان، معلولان و ... است.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب