جیمز وب در جو یک سیاره فراخورشیدی «آب و متان» پیدا کرد
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، اخترشناسان تاکنون بخار آب را در اتمسفر حدود 12 سیاره مشاهده کردهاند؛ اما کشف متان در کمتر سیارهای اتفاق افتاده است.
ستارهشناسان با استفاده از تلسکوپ فضایی مادون قرمز قدرتمند جیمز وب برای تماشای عبور سیاره فراخورشیدی از روی ستاره کوتوله سرخ که تقریباً هر سه روز زمینی یک بار به دور آن میچرخد به کشف متان در جو یک سیاره فراخورشیدی مشتریمانند دست یافتند.
این کشف با استفاده از طیفسنجی فضایی بسیار دور انجام شده است. این همان کاری است که اکنون تیمهایی از جمله دانشمندان دانشگاه ایالتی آریزونا، لوئیس ولبانکس و مایکل لاین از دانشکده زمین و اکتشاف فضایی و پژوهشگران موسسه تحقیقات محیطی منطقه خلیج «بییری» (BAERI) و تیلور بل با تلسکوپ فضایی جیمزوب انجام دادهاند.
ولبانکس، یکی از محققان این حوزه در ادامه گفت: این نخستین باری بود که ما چنین ویژگی طیفی واضحی از متان را با چشمان خود در یک طیف سیارات فراخورشیدی در حال عبور مشاهده میکردیم که چندان بیشباهت به چیزی که نیم قرن پیش در طیف سیارات غول پیکر منظومه شمسی دیده شد نبود.
لاین از دیگر محققهای تلسکوپ جیمز وب توضیح داد: قبل از اینکه جمز وب متان را در جو مشتری کشف کند، متان تا حد زیادی ناشناخته باقی مانده بود، علیرغم اینکه انتظار میرفت با تلسکوپ فضایی هابل در سیاراتی که باید فراوان میبود، شناسایی میشد.
این فقدان ردیابیها باعث ایجاد انبوهی از ایدهها از کاهش ذاتی کربن گرفته تا تخریب فتوشیمیایی آن و اختلاط گاز متان عمیق شده است.
گام بعدی این است که بررسی کنیم که ترکیب شیمیایی این سیاره فراخورشیدی که اصطلاحا «مشتری گرم» (WASP-۸۰ b) نام دارد میتواند به دانشمندان در مورد ویژگیها، تاریخچه شکلگیری و تکامل این سیاره فراخورشیدی که مربوط به فراوانی متان و آب است، اطلاعات خوبی در اختیار بگذارد. چنین مطالعاتی به تیم اجازه میدهد تا چیزهایی مانند نسبت کربن اتمسفر به اکسیژن را نیز استنباط کنند. این نسبت چیزی است که دقیقاً بر اساس مکان شکلگیری سیاره در اطراف یک ستاره متفاوت است و میتواند آشکار کند که آیا «مشتری گرم» در جایی که اکنون قرار دارد تشکیل شده یا اینکه قبل از حرکت به سمت ستاره خود، در موقعیت دورتری متولد شده است.
انتهای پیام/