مالکیت فکری به چه معناست؟
به گزارش خبرنگار علم و فناوری آنا، مفهوم «مالکیت فکری» یا «Intellectual Property-IP» برای مواجهه با این دغدغه طرح شده که مخترعان و نوآوران چگونه بتوانند از حقوق و داراییهای فکری خود محافظت کنند؟
مالکیت فکری، به ابداعات و دستاوردهای ذهنی اشاره دارد. بهعبارت دیگر این مفهوم درباره تمامی داراییهای نامشهودی که با استفاده از قدرت فکر و ذهن انسان پدید آمده، به کار میرود.
مالکیت فکری، طبق اعلام سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO)، به دو دسته مالکیت صنعتی و کپیرایت تقسیم میشود. سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا مالکیت فکری هم مانند دیگر انواع مالکیتها میتواند ارزش افزوده داشته باشد و آیا قابل انتقال به غیر است؟ چگونه مالک از این مالکیت نفع میبرد؟
حقوق مالکیت فکری، مانند هر حق مالکیت دیگری، مالک خود را منتفع کرده و مالک میتواند از نتایج یا سرماگذاریهای صورت گرفته روی کار خود نفع ببرد. همچنین این امکان وجود دارد که از دخل و تصرف و سوءاستفاده دیگران جلوگیری به عمل آورد.
پتنت یا گواهی ثبت اختراع، علائم یا نشانهای تجاری، طراحیهای صنعتی، کپیرایت، نشانههای جغرافیایی و اسرار تجاری انواع مالکیت فکری هستند.
انتهای پیام/