راهاندازی آزمایشگاه تخصصی هوش مصنوعی تا ۲ ماه آینده
به گزارش خبرنگار ارتباطات و فناوری اطلاعات خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمد رضویزاده، رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در مراسم افتتاحیه رویداد ملی عصر امید در حوزه تخصصی هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج گفت: سرویسهای پایه و مختلفی میتوان با استفاده از هوش مصنوعی طراحی کرد که بعدا در کاربردهای مختلفی همچون پردازش زبان، بازشناسی گفتار، دستیاران مجازی و ... استفاده میشوند. هوش مصنوعی کاربردهای بسیاری در بحثهای حقوقی، شبکههای اجتماعی، صنعت و کشاورزی خواهد داشت.
وی افزود: در کشور در بسیاری از این حوزهها فعالیت داریم. با توجه به بررسیهای انجام شده ۱۵۰ شرکت در حوزههای مختلف هوش مصنوعی ثبت شدند و نیمی از این شرکتها به صورت فعال حضور دارند. محصولاتی که روی آن کار میشود میتوان به تشخیص چهره، پلاکخوانهای مبتنی بر بینایی، پردازش گفتار و سرویسهای گفتار به متن، دستیاران صوتی، حقوقی و ... اشاره کرد.
رضوی زاده بیان کرد: اعتقادمان این است که در هوش مصنوعی الان صنعت بسیار جلوتر از حکمرانی پیش میرود و مسئولان ما باید با آگاهی، سرعت را در رگولاتوری بیشتر کنند. بحث شناسایی اولویتها مهم است. با توجه به برنامههایی که داریم باید بدانیم چقدر میتوانیم در حوزههای مختلف هوش مصنوعی اثرگذار باشیم. افزایش آگاهی عمومی جامعه باید بالا برود، شاید اطلاعاتی که عموم جامعه از چت جیپیتی دارند با تصورات واقعبینانه متناقض باشد.
وی اظهار کرد: تربیت نیروی انسانی هم یکی از مسائل مهم است. در بحث هوش مصنوعی یکی از الزامات اولیه، زیرساخت پرورشی هست. هنوز آمار دقیقی نداریم؛ اما تعداد پردازشگرهای هوش مصنوعی در کشور بسیار محدود است. هنوز در بخش دانشگاهی نیاز به انتقال پردازش به خارج از کشور و بهره گرفتن از محصولات خارجی هستیم که برای توسعه هوش مصنوعی در کشور مناسب نیست.
رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: در بحث تدوین برنامههای طولانیمدت در حوزه هوش مصنوعی و فناوریهای جدید باید دانشگاهیان وارد شوند، یکی از مباحثی که وزارت ارتباطات به آن تمرکز دارد مسئله توجه به دانشگاهیان است. حمایت از کسبوکارهای نوپا و کمک به پا گرفتن آنها بحث بسیار مهمی است. در بحث استانداردسازی باید استاندارهای بینالمللی پیش برویم. در حوزه فناوریهای جدید نمیتوانیم به دور مدزهای کشور حصار ببندیم و انتظار توسعه داشته باشیم. دانشگاه و صنعت و بخشهای حاکمیتی باید از تجربههای بینالمللی هم استفاده شود.
وی عنوان کرد: ما آمار منسجمی نداریم که روی آن برنامه ریزی کنیم. در بحث اقتصاد هوش مصنوعی در کشورها همه شرکتهای پیشتاز در هوش مصنوعی برنامههای مشخصی دارند و میدانند تا سال ۲۰۳۰ تا چه میزان رشد اقتصادی بر مبنای هوش خواهند داشت اما در کشور ما هنوز این چنین برنامه ریزی انجام نشده است. بحث رگولاتوری یکی از چالشهایی است که باید به آن بپردازیم. تدوین برنامههای طولانیمدت نیاز به پژوهش و دانشگاهیان دارد. در بحث آموزش هم سطح آگاهی عمومی را باید در دانشگاهها بالا ببریم. همه دانشگاهها مانند دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج باید دانشکده هوش مصنوعی داشته باشد.
رضوی زاده اظهار کرد: بخش خصوصی شاید از نظر آموزش از دانشگاهها جلوتر باشند؛ چراکه به این نتیجه رسیدند اگر به امید دانشگاه باشند کارها شاید پیش نرود. در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به دنبال تبیین جایگاه ارتباط بودیم. هوش مصنوعی با توجه به اینکه به علوم کامپیوتر و داده مرتبط است پس بیشترین ارتباط را به وزارت ارتباطات دارد. از طرفی وزارت ارتباطات متولی امور زیرساختی است و تجربههای مشابهی قبلا داشته است. این وزار نشان داده که میتواند به صورت چابک وظایف خود را مدیریت کند. حجم بسیار از دادههای ارزشمند کشور در اختیار وزارت ارتباطات است. ما هنوز به دنبال استفاده از این دادهها هستیم.
رئیس پژوهشگاه ارتباطات عنوان کرد: در بحث پزشکی از حجم عظیم دادهای که تولید میشود، استفاده بهینه انجام نمیشود. یکی از نقشهای اصلی هوش مصنوعی کی بحث توسعه اقتصاد دیجیتال است که بر عهده وزارت ارتباطات است. در نهایت یک تکلیف قانونی در برنامه هفتم توسعه برعهده وزارت ارتباطات قرار گرفته که تدوین سند هوش مصنوعی با کمک مرکز ملی فضای مجازی است. از سال ۱۳۹۹ در وزارت ارتباطات برای فعالیتها یک مرکز نوآوری هوش مصنوعی در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات ایجاد کردهایم که قرار است مرکزیت فعالیت وزارت ارتباطات را دنبال کند. محورها شامل رگولاتوری، شناسایی کاربردها، تعاملات بینالمللی، زیرساخت و ... نیاز است.
وی خاطرنشان کرد: برخی پروژهها به ثمر نشسته است، اولین کار در این مرکز، تدوین سند ملی در حوزه هوش مصنوعی بوده که جامعترین سند کشور است. در این زمینه مطالعات تطبیقی با سایر کشورها انجام شده و اولویتبندی کاربردها با توجه به تکنولوژیها انجام شده است. ۹ راهبرد و برای هر راهبرد اقداماتی صورت دادهایم. اکنون مشخص است که دانشگاهها و وزارتخانهها در کدام بخش هوش مصنوعی وارد شدهاند و سند را با همکاری همگانی باید جلو ببریم.
رضوی زاده در ادامه افزود: توانستیم کتابچههایی برای حوزههای مختلف کاربردی در هوش مصنوعی تهیه کنیم. پروژههایی هم در دست داریم که در بحث ذائقهسنجی کاربران است و تحلیل شبکههای اجتماعی با کمک هوش مصنوعی است. یک پروژه هم با سازمان فضایی به صورت مشترک داریم و آن هم بحث تخمین زیر کشت محصولات کشاورزی در کشور با دادههای ماهوارهای است که در حال توسعه تعداد محصولات هستیم.
وی اظهار کرد: کار مهم دیگر ما بحث استاندارهای ملی در حوزه هوش مصنوعی است که بهعنوان متولی این امر فعال هستیم. همچنین آزمایشگاهی راهاندازی کردیم، مثلا محصول پلاکخوان هوش مصنوعی زیاد داریم؛ اما باید آزمایشگاهی باشد که محصول را ارزیابی کنیم و به آن رتبه بدهیم. در پژوهشگاه آزمایشگاههایی راه انداختیم که ارزیابی محصولات هوش مصنوعی را برعهده دارد و تا دو ماه دیگر افتتاحیه رسمی خواهد داشت.
به گزارش آنا، رویداد ملی عصر امید «هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء» در قالب ۱۵ کمیته تخصصی و با حضور ۲۰۰ شرکت دانشبنیان از ۲۲ تا ۲۵ مهر جاری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج برگزار میشود.
همراه با این رویداد، نخستین کنفرانس ملی پژوهش و نوآوری در هوش مصنوعی، نمایشگاه دستاوردهای نوین در هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء، نشستها و کارگاههای تخصصی با محوریت چالشهای علمی در حوزه هوش مصنوعی برگزار خواهد شد.
انتهای پیام/