وقوع پنجمین طوفان مغناطیسی در زمین طی یک ماه
به گزارش خبرنگار علم و فناوری آنا، زمین روز گذشته شاهد یک طوفان مغناطیسی دیگر بود که پنجمین طوفان از این نوع طی ۲۷ روز گذشته به شمار میرود. میخائیل لئوس، متخصص ارشد مرکز هواشناسی فوبوس، در این رابطه اعلام کرد: یک طوفان ژئومغناطیسی دیگر رخ داد. این پنجمین طوفان ژئومغناطیسی از آغاز ماه سپتامبر است.
این طوفان از منظر ستاره شناسان به عنوان طوفان ضعیف دسته G۱ طبقه بندی شده است. گفتنی است طوفان ژئومغناطیسی، اختلال موقتی در مگنتوسفر زمین است که توسط موج ضربهای بادهای خورشیدی و یا ابر میدان مغناطیسی که با میدان مغناطیسی زمین در تعامل است، ایجاد میشود.
به طور معمول اختلالی که باعث ایجاد طوفان مغناطیسی میشود ممکن است ناشی از یک پرتاب جرم تاجی خورشیدی بوده و معمولا فراوانی طوفانهای ژئومغناطیسی با چرخه لکههای خورشیدی افزایش و کاهش پیدا میکنند.
مطالعات انجام شده نشان میدهد افزایش فشار طوفانهای خورشیدی در ابتدا مگنتوسفر را فشرده میکند. باید توجه داشت که میدان مغناطیسی طوفانهای خورشیدی با میدان مغناطیسی زمین تعامل دارد و انرژی افزایش یافتهای را به مگنتوسفر منتقل میکند. هر دوی این فعل و انفعالات باعث افزایش حرکت پلاسما از طریق مگنتوسفر (به دلیل افزایش میدانهای الکتریکی داخل مگنتوسفر) و افزایش جریان الکتریکی در مگنتوسفر و یونوسفر میشود. در طول فاز اصلی طوفان ژئومغناطیسی، جریان الکتریکی در مگنتوسفر نیروی مغناطیسی ایجاد میکند که مرز بین مگنتوسفر و باد خورشیدی را شکل میدهد.
چندین پدیده آب و هوای فضایی معمولاً باعث ایجاد امواج رادیویی و راداری، اختلال در مسیریابی توسط قطب نمای مغناطیسی و نمایش شفق قطبی در عرضهای جغرافیایی بسیار پایینتر از حالت عادی میشود.
به گزارش آنا، بزرگترین طوفان ژئو مغناطیسی ثبت شده در تاریخ، رویداد کارینگتون در سپتامبر ۱۸۵۹ میلادی است که بخشهایی از شبکه تلگراف ایالات متحده را از بین برده و باعث آتش سوزی و شوک الکتریکی اپراتورهای تلگراف شد.
در سال ۱۹۸۹ نیز یک طوفان ژئو مغناطیسی جریانهای القای زمین را به جریان انداخت که توزیع برق را در سراسر استان کبک واقع در کانادا مختل کرده و باعث ایجاد شفقهای قطبی تا جنوب تگزاس شد.
انتهای پیام/