پاسخ دانشمندان به یک پرسش حیاتی/ حداکثر میزان رشد یک گیاه چقدر است؟
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، بلندترین درخت جهان یک درخت از نوع چوب سرخ با ارتفاع ۱۱۶ متر است که در منطقه کالیفرنیا واقع در ایالاتمتحده آمریکا روییده است. دانشمندان تصور میکنند که این درخت به حداکثر ارتفاعی که یک گیاه میتواند رشد کند، نزدیک است.
باید اعتراف کنیم رسیدن به این ارتفاع در طبیعت امری بسیار نادر محسوب شده و اگرچه در ظاهر به نظر میرسد گیاهان همواره در حال رشد هستند؛ اما این رشد نیز میتواند محدود باشد و زمانی که آب و مواد مغذی فراوان و رقابت شدید برای نور خورشید وجود دارد، درختان بسیار بلند میشوند. در این شرایط با رشد بیشتر گیاهان و افزایش ارتفاع شاخهها و تنه، نیروی گرانش در ساختار داخلی آنها قویتر میشود.
از منظر گیاهشناسی، گیاهان و درختان به آب و مواد غذایی نیاز داشته و آب را برای فتوسنتز به برگهای خود از طریق لولهای به نام آوند چوبی منتقل میکنند، برگها هم فتوسنتز و نور خورشید را به انرژی قابل مصرف تبدیل میکنند. هر چه ارتفاع یک درخت بیشتر باشد، این تبادل آب و مواد غذایی در درخت دشوارتر میشود و انتقال آب از زمین به برگها با سختی بیشتری همراه است.
مطالعات انجامشده نشان میدهد اگر آب کافی در خاک یک منطقه وجود نداشته باشد، یا میزان گرانش بسیار قوی باشد، این ستون آب میتواند بشکند و حبابهای هوایی بالقوه کشندهای در داخل آوندهای درخت ایجاد کند. به همین دلیل محاسبات انجامشده نشان میدهد یک درخت حداکثر میتواند بین ۱۲۲ تا ۱۳۰ متر رشد کند و اگر ارتفاع آن بیشتر از ۱۳۰ متر باشد، امکان آبرسانی به برگهای موجود در شاخههای جدید درخت وجود ندارد.
به گزارش آنا، از سوی دیگر هر چه یک درخت بیشتر رشد کند، به ریشههای عمیقتر و محکمتری نیاز دارد و علاوه بر این ریشههای درختان نیز به آب و اکسیژن نیاز دارند.
در هنگام وجود شرایط خاک و رطوبت ایدئال، درختان میتوانند ریشههای خود را به اعماق زمین بفرستند. اما این شرایط اغلب بهصورت مناسب فراهم نیست و صخرهها، سنگبستر یا خاک فشرده بهطور فیزیکی آنها را در مسیر رو به پایین متوقف میکنند. این یکی دیگر از موانع رشد درختان تا ارتفاع زیاد است. بهطور طبیعی وقتی امکان نفوذ به اعماق زمین وجود نداشته باشد، ریشهها گزینه آسان را انتخاب کرده و نزدیک به سطح میمانند ولی از درخت فاصله زیادی میگیرند.
شرایط خشکی همچنین میتواند باعث شود که برخی از درختان سیستم ریشهای کمعمق داشته باشند تا بتوانند با نزدیکتر شدن به سطح، میزان بیشتری از آب بارش را مصرف کنند. طبیعتاً اگر ریشه یک درخت کمعمق و ارتفاع آن زیاد باشد، درخت با یک باد تند سقوط میکند.
انتهای پیام/