دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 ارديبهشت 1395 - 11:43

چرا آمریکا، حجم سرمایه‌گذاری‌های عربستان را فاش کرد؟

روزنامه رأی الیوم، چاپ لندن، در مقاله‌ای به انگیزه‌های اعلام میزان سرمایه‌گذاری دولت سعودی در آمریکا از سوی وزارت خزانه‌داری آمریکا پرداخته است. این مقاله، نوشته است که واشنگتن، تلاش کرده که به عربستان نشان دهد که سرمایه‌گذاری این دولت در خاک امریکا آن اندازه زیاد نیست که نگران از دست دادن آن باشد.
کد خبر : 86504

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا به نقل از ایرنا، روزنامه رای الیوم، در مطلبی درباره چرایی انتشار میزان سرمایه گذاری مالی عربستان در آمریکا نوشت: «یک قاعده مالی وجود دارد که می‌گوید هیچ رازی را این روزها در غرب چه به دلیل قوانین آزادی اطلاعات و چه به دلیل قوانین سختگیرانه مربوط به مبارزه با پولشویی، یا رسوا کردن حساب‌ها و تعاملات در بانک‌ها نمی‌توان پنهان کرد همانطور که اسناد پاناما فاش شد.»


روزنامه رأی الیوم در سرمقاله امروز خود افزود: پس از تهدید عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان برای بیرون کشیدن سرمایه‌های عربستان از آمریکا در صورت تصویب قانونی که به خانواده‌های قربانیان حملات یازدهم سپتامبر سال 2001 اجازه می‌دهد عربستان سعودی را در دادگاه‌های آمریکایی به منظور دستیابی به غرامت محاکمه کنند، موسسات مالی و تحلیلگران شروع به جست‌وجو برای یافتن این اوراق بهادار کردند تا بفهمند حجم خطری که اقتصاد آمریکا در صورت عملی شدن این تهدیدها مواجه می شود چقدر است.


روزنامه نیویورک تایمز در آن زمان حجم سرمایه گذاری‌های عربستان را در حدود 750 میلیارد دلار تخمین زد اما وزارت خزانه داری آمریکا برای نخستین بار پس از 40 سال تاکید کرد که میزان و ارزش این اوراق بهادار و سرمایه گذاری‌های دولتی عربستان بیش از 116 میلیارد و 800 میلیون دلار تا ماه مارس (اسنفد و فرودین) است که در مقایسه با ماه ژانویه گذشته (دی ماه) 6 درصد کاهش پیدا کرده است و این یعنی تخمین‌های نیویورک تایمز دقیق نبوده است.


رقم دیگری که کم اهمیت نیست و خبرگزاری اقتصادی بلومبرگ آن را اعلام کرد، کاهش ذخایر مالی عربستان به کمتر از 587 میلیارد دلار است، یعنی این ذخایر 200 میلیارد دلار در کمتر از دو سال به دلیل خارج شدن از آمریکا برای جبران کسری بودجه در سال‌های 2015 و 2016 کاهش داشته است.


اوراق بهاداری که دولت عربستان در خزانه آمریکا دارد ( 116 میلیارد و 800 میلیون دلار) در مقایسه با همتای چینی (یک تریلیون و 300 میلیارد دلار) یا ژاپنی (یک تریلیون و 100 میلیارد دلار) بسیار کمتر به نظر می‌رسد اما در مقایسه با امارات (62.5 میلیارد دلار)، کویت (31.2 میلیارد دلار) یا عمان (15.2 میلیارد دلار) بسیار بیشتر است.


اگر زبان ارقام را کنار بگذاریم و تلاش کنیم که خوانشی سیاسی از معناها و دلالت‌های آنی و آینده داشته باشیم، می توانیم این چهار مساله را نتیجه‌گیری کنیم:


نخست: فاش کردن حجم واقعی سرمایه‌گذاری‌های عربستان سعودی در واکنش به تهدیدات الجبیر صورت گرفت که چه بسا این رقم‌ها را به خوبی می داند و نیز دادن این پیام به عربستان است که دارایی‌های شما چه باقی بماند چه بیرون کشیده شود، هیچ خطر بزرگی برای اقتصاد آمریکا ندارد.


دوم: آمارها فاش کردند که دولت عربستان سعودی از اواخر سال گذشته و اوایل سال جاری شروع به فروش گسترده اوراق بهادار و سرمایه‌های خود در آمریکا نمود تا کسری بودجه‌های خود را (190 میلیارد دلار در دو سال) جبران کند.


سوم: خطر تصویب قانونی که به خانواده‌های قربانیان یازدهم سپتامبر، حق درخواست غرامت از عربستان را می‌دهد، توسط کنگره همچنان پا برجاست به رغم آن که باراک اوباما رئیس‌جمهوری آمریکا اعلام کرد که از حق وتو برای جلوگیری از آن استفاده می‌کند اما اوباما هفت ماه دیگر کاخ سفید را ترک خواهد کرد.


چهارم: شعله ور کردن جنگ مالی علیه آمریکا به خود عربستان بر می‌گردد و بازنده اصلی ریاض است. به عبارت دیگر، «توفان قاطعیت» همانند همتایش در یمن نخواهد بود، توفان اولی که به راه افتاد علیه یکی از ده کشور فقیر جهان بود وبه هیچ کدام از اهدافش نرسید ؛ آیا این دومی که علیه قوی‌ترین کشور جهان به لحاظ نظامی و اقتصادی به راه می‌افتد، می‌تواند موفق شود؟


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب