ثبت تصویری از یک صاعقه در گردابهای مشتری
به گزارش خبرنگارخبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، کاوشگر جونو ناسا تصاویر خیرهکنندهای از صاعقههای ایجاد شده در گرداب نزدیک به قطب شمال مشتری را ثبت کرده است. جونو از سال ۲۰۱۶ در مسیری بسیار بیضوی به دور مشتری میچرخد و مشاهدات دقیقی از این غول گازی در طول عبور نزدیک از قطبهای آن انجام میدهد.
این کاوشگر فضایی در سال ۲۰۱۱ از فلوریدا به فضا پرتاب شده و شرکت لاکهید مارتین و موسسه تحقیقات جنوب غربی سازنده و پیمانکار هدایت آن هستند.
جونو در طول سی و یکمین پرواز خود، در تاریخ ۳۱ دسامبر ۲۰۲۰ (پنجشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۹)، عکس بزرگی از درخشش سبز رنگ ناشی از برخورد صاعقه در داخل یک گرداب چرخان در نزدیکی قطب شمال مشتری ثبت کرد. ناسا در توضیح این تصویر که اخیرا آن را منتشر کرده، نوشت: این فضاپیما در آن زمان تنها ۱۹ هزار و ۹۰۰ مایل (۳۲ هزار کیلومتر) بالاتر از ابر سیاره بود.
مقامات ناسا افزودند: دانشمندی به نام کوین گیل با استفاده از دادههای خام جمع آوری شده توسط ابزار جونو، تصویر جدید منتشر شده را پردازش کرد.
این تنها برخورد جونو با رعد و برق نبود. این فضاپیما حملات زیادی را در جو ضخیم مشتری مشاهده کرده که به دانشمندان کمک میکند تا تعیین کنند که صاعقه در این غول گازی کاملا مشابه صاعقههایی است که در اینجا روی زمین میبینیم. با این حال، تفاوتهای کلیدی وجود دارد.
مقامات ناسا در توضیح این تصویر نوشته اند: «در زمین رعد و برق از ابرهای آبی سرچشمه میگیرد و اغلب در نزدیکی خط استوا اتفاق میافتد، در حالی که در مشتری رعد و برق احتمالا در ابرهای حاوی محلول آمونیاک - آب رخ میدهد و اغلب در نزدیکی قطبها شکل میگیرد.»
جونو در حال حاضر ۵۱ عبور نزدیک از مشتریانجام داده است. دوره بعدی در تاریخ ۲۳ ژوئن (جمعه ۲ تیر ۱۴۰۲) برگزار خواهد شد.
۳۵ پرتاب اول در طول ماموریت اصلی جونو انجام شد که در ژوئیه ۲۰۲۱ (پنج شنبه ۲ بهمن ۱۳۹۹) به پایان رسید. دادههای این کاوشگر درک بسیار بهتری از ساختار، شکل گیری و تکامل مشتری به دانشمندان داده است.
مقامات ناسا در توضیح این ماموریت نوشتهاند: «اکتشافات متعدد جونو دید ما را نسبت به جو و فضای داخلی مشتری تغییر داده است و یک لایه آب و هوایی اتمسفری را نشان میدهد که بسیار فراتر از ابرهای آن است. همچنین یک فضای داخلی عمیق با یک هسته عنصر سنگین رقیق یا فازی را نشان میدهد.»
جونو در حال حاضر در ماموریتی طولانی پرواز میکند که حداقل تا سپتامبر ۲۰۲۵ (شهریور ۱۴۰۴) به طول خواهد انجامید، به شرطی که فضاپیما در محیط تابشی شدید مشتری سالم بماند. در طول این ماموریت طولانی، جونو نگاهی گستردهتر به کل منظومه جونو میاندازد و سیاره، حلقهها و قمرهای متعدد آن را بررسی میکند.
انتهای پیام/