معاون پژوهشی بنیاد حامی نخبگان جوان کشور: 14 هزار دانشجوی ایرانی در مالزی در حال تحصیلند
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ایسنا، مجتبی پیرزاده در نخستین همایش جامعه نخبگانی استان مازندران که به میزبانی موسسه آموزش عالی طبرستان چالوس برگزار شد، با اشاره به اهمیت کارآفرینی و لزوم توجه به نخبگان در کشور، اظهار کرد که نخبگان نیروهای متخصص هوشمند و با استعدادی هستند که میتوانند ایده خلق کنند.
وی با اشاره به مشکلات نخبگان در دهههای اخیر در کشور، گفت: «آمار نگران کنندهای از نظر وضعیت نخبگان در کشور و عدم رسیدگی درست وجود دارد که باید در این مورد به فکر چاره بود و برنامهریزی درستی صورت گیرد زیرا کشور نیازمند بازگشت سرمایه است تا به توسعه و پیشرفت سریعتر دست یابد».
معاون پژوهشی بنیاد حامی نخبگان جوان کشور افزود: «کشورهای جهان سوم عمدهترین تامین کننده نیروهای کشورهای توسعه یافته هستند که در خدمت این کشورها بهترین خدمات را ارائه میدهند از این رو هر ساله تعداد زیادی از نیروهای با استعداد کشورهای جهان سوم به کشورهای توسعه یافته مهاجرت میکنند».
پیرزاده با اشاره به اینکه مشکل اصلی کشورهای در حال توسعه، وارد کردن فناوری از کشورهای توسعه یافته است، تصریح کرد: «در بیشتر مواقع فناوری وارد شده با کشور مقصد سازگاری ندارد و هزینههای زیادی را تحمیل میکند و در کنار آن فرهنگ کشور وارد کننده نیز وارد میشود».
وی به خطرات وارد کردن اینگونه فناوری اشاره کرد و یادآور شد که اغلب کشورها تصور میکنند وارد کردن فناوری از کشورهای توسعه یافته موجب اشتغال زایی خواهد شد، در حالی که اینگونه نیست و کشور وارد کننده ناچار است نیروهای متخصص را نیز همراه با فناوری وارد کشور خود کند.
معاون پژوهشی بنیاد حامی نخبگان جوان کشور گفت: «دانشگاههای کشور بر روی تکنولوژی متمرکز شده است در حالی که از تربیت نیروی انسانی غافل شده است و از سوی دولت نیز بر روی برخی رشتهها سرمایهگذاری صورت نمیگیرد و به علت به روز نبودن موفقیتی به همراه ندارد».
پیرزاده با بیان اینکه ورود موج عظیمی از نیروهای ناکارآمد به بدنه جامعه نتیجه این فرآیند است، ابراز کرد: «ضعف مدیریت و عدم تربیت نیروی انسانی در کشور موجب فرار مغزها در بلند مدت میشود».
وی عوامل، اقتصادی، تبعیض، شکاف طبقاتی، عوامل حرفهای و شرایط فرهنگی را از مهم ترین عوامل فرار مغزها در کشور عنوان کرد و گفت: «کسانی که از ایده، خلق و هوشمندی بالاتری برخوردار هستند بیشتر در معرض فرار قرار دارند که باید در این خصوص برنامهریزی منسجمتری صورت گیرد».
معاون پژوهشی بنیاد حامی نخبگان جوان کشور با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری و رییس جمهور مبنی بر حمایت بیشتر از نخبگان، اظهار کرد: «انسجام و بافت اجتماعی خانوادگی، ازدواج و شغل مناسب و مطابقت حرفه متناسب با ایده و فکر از راهکارهای مناسب جهت جلوگیری از فرار مغزها است».
وی با بیان اینکه مهم ترین مشکل کشور ما معضل بیکاری است، خاطر نشان کرد که طبق آمار صندوق بینالمللی پول، کشور ما در سال 91 از بین 91 کشور مقام اول را در فرار مغزها داشته است که این امر هزینه زیادی را برای کشور در بردارد. کوچ جوانان کشور به کشورهای دیگر از جمله آمریکا، کانادا و انگلیس به قدری زیاد شده است که این کشورها نهایت استفاده را از ظرفیت جوانان را میبرند و به گفته دولتمردان کانادا ، آنها را 25 سال از نظر پیشرفت به جلو سوق داده است.
پیرزاده با اشاره به تحصیل 14 هزار دانشجوی ایرانی در کشور مالزی و خروج ارز زیاد از کشور، افزود: طبق آمار مجلس شورای اسلامی در سال 89 حدود 60 هزار نخبه از کشور خارج شدند که اغلب از نفرات برتر المپیادها و کنکور بودهاند.
وی تاکید کرد: «باید در کشور با تدبیر درست و فراهم کردن شرایط، بستری ایجاد شود تا بتوان از استعدادهای درورن کشور به نحو شایسته استفاده کرد تا دیگر رغبتی برای خروج از کشور نداشته باشند».
معاون پژوهشی بنیاد حامی نخبگان جوان کشور با بیان اینکه در ازای خروج جوانان نه تنها کشور چیزی دریافت نمیکند بلکه هزینه هنگفتی را پرداخت میکند، ادامه داد: «امروز فرار مغزها یک پدیده فیزیکی ساده است که ظرفیت لازم برای بهرهوری آنها در کشور نیست و به سمت خارج از کشور کشانده میشوند و در واقع این نوعی اخراج محسوب میشود».
مازندران در زمره استانهای دارای پراکندگی جمعیت نخبگان
رئیس هیأت مدیره مرکز حامی نخبگان جوان گفت: «استان مازندران پس از استانهای تهران و اصفهان رتبه سوم و چهارم را در زمینه پراکندگی جمعیت نخبگان در کشور بهخود اختصاص داده است».
وی با اشاره به اینکه مرکز حامی نخبگان جوان از سال ۹۲ به صورت رسمی تشکیل شد، اظهار کرد: «در حال حاضر ۱۰ هزار عضو دارد و نخبگان استعداد برتر و دانشآموخته زیر مجموعه این مرکز هستند».
انتهای پیام/