تشخیص زودهنگام بیماری کبد چرب با نانوکاوشگر حساس به آنزیم
به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، بیماری کبد چرب غیر الکلی شایعترین بیماری مزمن کبدی در جهان است. این بیماری در شکل پیشرفته خود زمانی قابل درمان است که در مراحل اولیه تشخیص داده و درمان شود. این بیماری در صورتی که درمان نشده باقی بماند میتواند تا مرحله غیر قابل بازگشت سیروز کبدی یا سرطان پیشرفت کند و این موجب میشود که تشخیص زودهنگام الزامی باشد.
با این حال تا امروز تنها رویکرد برای تشخیص قطعی این بیماری از طریق نمونهبرداری (بیوپسی) کبدی بوده است که اغلب اقدامی تهاجمی و برای بیماران دردناک است. به این ترتیب ابداع رویکردهای تشخیصی بهتر ضرورت یافته است.
برای پرداختن به این موضوع، «وانگ جیونگ-وی» استاد دانشگاه ملی سنگاپور با همکاری پروفسور «لیو بین» از همین دانشگاه رهبری یک گروه تحقیقاتی را برای ابداع یک نانوکاوشگر حساس به آنزیم به منظور بهبود دقت و حساسیت تشخیص بیماری مذکور با استفاده از یک تکنیک «ام آر ای» بر عهده گرفتند.
این وسیله از طریق هدف گرفتن نشانگرهای زیستی خاصی در آنزیم اکسیداتیو کبدی myeloperoxidase که مولکولهای بیولوژیک در بدن هستند و علامت بیماری را میدهند، برای تشخیص بیماری کبد چرب غیر الکلی مورد استفاده قرار گرفت.
در کبد یک بیمار مبتلا به کبد چرب غیر الکلی مقادیر زیادی از این آنزیم وجود دارد. این آنزیم (MPO) یک پروکسیداز (peroxidase) کلیدی است که از سیستم ایمنی داخلی آزاد میشود تا تشکیل گونههای اکسیداتیو واکنشی را در مکان ملتهب بافت تسهیل کند.
این نانوکاوشگر (nanoprobe) در بر دارنده یک زیر لایه آنزیم (substrate) است که به آنزیم MPO در کلید متصل میشود و سپس علامتی (سیگنالی) صادر میکند که فورا با تکنیکهای تصویربرداری MR قابل تشخیص است و دادههای حساستر ام آر آی برای تشخیص بیماری کبد چرب غیر الکلی را فراهم میکند.
محققان در حال حاضر در حال انجام مطالعات بعدی برای پیگیری موضوع هستند تا میزان تاثیرگذاری این «نانوکاوشگر» (nanoprobe) را مشخص کنند.
انتهای پیام/