دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 ارديبهشت 1395 - 16:07

بهترین شهرهای ایران برای رصد گذر عطارد

پدیده نجومی گذر عطارد از مقابل خورشید در روز دوشنبه، 20 اردیبهشت ماه از ساعت 15 و 41 دقیقه آغاز می‌شود و شهرهای غربی ایران بیشترین زمان این گذر را رصد می‌کنند و در کل ایران تنها تماس‌های اول و دوم قابل مشاهده است.
کد خبر : 83517

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ایسنا، اسدالله قمری نژاد، عضو کمیته نظارت و ارزیابی انجمن نجوم ایران دگفت: «گذر معمولا برای سیارات زهره و عطارد رخ می‌دهد. در زمان‌هایی این سیارات در گره مداری خود با زمین قرار می‌گیرند و در این حالت این سیارات از مقابل دیسک خورشید عبور می‌کنند».


عضو کمیته نظارت و ارزیابی انجمن نجوم ایران تعداد گذرهای سیاره عطارد را نسبت به سیاره زهره بیشتر دانست و یادآور شد: «در هر قرن 13 تا 14 بار شاهد گذر سیاره عطارد از مقابل خورشید هستیم».


قمری نژاد با تاکید بر اینکه در روز 20 اردیبهشت ماه شاهد گذر عطارد از مقابل خورشید هستیم، خاطر نشان کرد: «این پدیده نجومی خاطره گذر زهره از مقابل خورشید را دوباره زنده خواهد کرد و هیجان بسیاری را برای رصد یک گذر دیگر ایجاد می‌کند».


به گفته وی، رصد دوباره گذر زهره از مقابل خورشید نیازمند بیش از 100 سال زمان است.


دبیر اجرایی شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران با اشاره به جزئیات پدیده نجومی گذر عطارد از مقابل خورشید، گفت: «شروع این گذر (تماس اول) در ساعت 15 و 41 دقیقه روز دوشنبه 20 اردیبهشت ماه و تماس دوم در ساعت 15و 44 دقیقه و 25 ثانیه روی خواهد بود».


قمری نژاد با تاکید بر اینکه در تماس دوم قرص عطارد به طور کامل وارد دیسک خورشید خواهد شد، اضافه کرد: «تماس‌های دوم و سوم این گذر از ایران قابل مشاهده نخواهد بود چراکه در آن زمان خورشید در ایران غروب خواهد کرد».


بهترین شرایط رصد گذر عطارد


به گفته وی، بهترین شرایط رصد تماس‌های دوم و سوم این پدیده از غرب اروپا خواهد بود و شهرهای غربی ایران نیز زمان بیشتری از گذر عطارد را می‌توانند رصد کنند.


قمری نژاد، با اشاره به شرایط رصدی گذر عطارد یادآور شد: «بهترین شرایط رصدی این گذر زمانی است که این سیاره در نقطه اوج مداری خود نسبت به خورشید باشد چراکه در این زمان عطارد کمترین فاصله را نسبت به زمین پیدا می‌کند و از نظر ظاهری قطر سیاره عطارد در آسمان حدود 12 ثانیه قوسی است».


وی ادامه داد: «در هنگام گذر عطار از مقابل خورشید، این سیاره به صورت لکه دایره‌ای کوچک بر روی دیسک خورشید قابل رصد است».


توصیه برای رصد عطارد


قمری نژاد، با بیان اینکه رصد عطارد برای رصدگران آماتور و حرفه‌ای از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است، خاطر نشان کرد: «از این رو همه رصدگران سعی در رصد این پدیده با امکانات و ابزارهای مختلف رصدی هستند ولی همه آنها باید به نکات ایمنی توجه داشته باشند».


وی با تاکید بر اینکه رصد این گذر با چشم غیرمسلح و حتی با فیلتر ممکن نیست، افزود: «رصد این پدیده نجومی تنها با تلسکوپ‌ و دوربین‌های دو چشمی با توان مناسب که به فیلتر خورشیدی مجهز هستند، میسر خواهد بود».


دبیر اجرایی شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران در عین حال خاطر نشان کرد: «افرادی که تلسکوپ دارند ولی فیلتر خورشیدی در اختیار ندارند می‌توانند با مشاهده تصویر خروجی از تلسکوپ روی کاغذ سفید و با تنظیم فاصله چشمی تلسکوپ از کاغذ و فوکوس کردن آن، گذر و لکه‌های احتمالی آن را بر سطح خورشید رصد کنند».


قمری نژاد با تاکید بر پرهیز از نگاه مستقیم به خورشید در هنگام رصد، گفت که نگاه مستقیم به خورشید می‌تواند آسیب‌های جدی به چشم وارد کند و در مواردی منجر به نابینایی کامل شده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب