دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 دی 1401 - 11:12
آنا از رویداد‌های نجومی ۲۰۲۳ گزارش می‌دهد؛

از تماشای درخشان‌ترین ماه در آسمان شب تا آینده سفر‌های فضایی

از تماشای درخشان‌ترین ماه در آسمان شب تا آینده سفر‌های فضایی
سال ۲۰۲۳ همچون سال گذشته با دستاورد‌های بسیاری مواجه می‌شویم که هرکدام رمز کوچکی از اسرار بزرگ فضا را برایمان به ارمغان می‌آورد.
کد خبر : 825493

گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان، بشر از ابتدای خلقت تاکنون جذب عظمت و بیکران بودن کهکشان‌ها شده و همواره به دنبال راهی برای شناخت بیشتر این دنیای بزرگ ناشناخته و مرموز است.   سال ۲۰۲۲ برای دنیای نجوم و فضا بی سابقه بود. در این سال اتفاقات بسیاری را شاهد بودیم؛ فرستادن ۶۱ موشک توسط اسپیس‌ایکس به فضا، تماشای صحنه‌های کیهانی ثبت‌شده با تلسکوپ فضایی جیمز وب، فراهم شدن بازگشت انسان به ماه با ماموریت آرتمیس، ساخته شدن ایستگاه فضایی چین در مداری نزدیک به زمین و... که هرکدام دستاورد مهمی برای دنیای نجوم به حساب می‌آیند. سال ۲۰۲۳ هم احتمالا با دستاورد‌های بیشتری مواجه می‌شویم که هرکدام رمز کوچکی از اسرار بزرگ فضا را برایمان به ارمغان می‌آورد. قطعاً روی سکو‌های پرتاب، سطح ماه و آسمان تصاویر بی نظیر دیگری را هم مشاهده خواهیم کرد.

**خورشیدگرفتگی کامل و جزئی

خورشید گرفتگی وقتی رخ می‌دهد که ماه نو از رو به روی خورشید حرکت کند. این اتفاق را دو بار در سال ۲۰۲۳ شاهد هستیم و هر دو رویداد تصاویر بی نظیری را برای زمین به ارمغان می‌آورند. کسوف کامل در ۲۰ آوریل (۳۱ فروردین‌ماه) در نیم‌کره جنوبی قابل مشاهده است و ماه، خورشید را فقط در مناطق دورافتاده استرالیا و اندونزی محو می‌کند. خورشیدگرفتگی دیگری هم در ۱۴ اکتبر (۲۲ مهرماه) شاهد خواهیم بود. در آن زمان، ساکنان آمریکای‌شمالی می‌توانند شاهد خورشیدگرفتگی حلقوی در آسمان باشند. به این مدل از خورشیدگرفتگی‌ها کسوف‌های حلقه آتش هم گفته می‌شود چرا که ماه از زمین بسیار دور است و نمی‌تواند خورشید را کاملا مسدود کند، اما وقتی به منطقه تمامیت برسد، اثری حلقه‌مانند به‌وجود می‌آورد.

**ابرماه در آسمان شب

اَبرماه یا ماه‌افروختگی به زمانی گفته می‌شود که ماه کمی بزرگتر از حد متوسط ‌به نظر می‌رسد، زیرا کمی نزدیک‌تر به زمین قرار دارد و بزرگ‌تر و درخشان‌تر می‌شود. این اتفاق در هر ۴۱۲ روز یک بار پیش می‌آید. در سال ۲۰۲۳ چهار اَبرماه به وقوع خواهد پیوست. وقتی ماه‌افروختگی روی می‌دهد، جزر و مد بیشتری صورت می‌گیرد و بالاآمدگی آب چیزی حدود ۱ تا ۲ سانتی‌متر بیشتر می‌شود، که بنا بر موقعیت جغرافیایی، این مقدار می‌تواند کم و زیاد شود.

موشک‌های جدید

**پرتاب استارشیپ به فضا

ناسا موشک غول‌پیکر اسپیس لانچ سیستم (SLS) را سال ۲۰۲۲ از روی زمین بلند کرد. در سال جدید علاقه‌مندان نجوم تمام توجه خود را متوجه اسپیس‌ایکس می‌کنند. این شرکت مشغول ساخت موشک نسل بعدی خود به نام استارشیپ است که در رساندن فضانوردان به سطح ماه در مأموریت آرتمیس ۳، نقش مهمی دارد. استارشیپ، سیستم حمل و نقل اعماق فضا است که بسیاری از کارشناسان صنعت و فضانوردان آن را یک عامل تغییر در اکتشافات فضایی و آینده سفر‌های فضایی شامل گردشگری فضایی تجاری و تحقیقات بیشتر در حوزه هوافضا می‌نامند. هنوز تاریخ پرتاب این موشک اعلام نشده است. اما با توجه به آزمایش‌ها و فراهم کردن تجهیزات، احتمالاً امسال بلندشدن آن را شاهد خواهیم بود. موشک‌های دیگری هم ممکن است برای اولین بار در سال ۲۰۲۳ به فضا پرتاب شوند.

بیشتر بخوانید:

فعالیت‌های کشور در عرصه فضایی باید معطوف به تجاری‌سازی علوم و صنایع فضایی باشد

بشر در کشف فناوری‌های فرازمینی به کجا رسیده است؟

**مأموریت‌هایی به مقصد ماه

شرکت ژاپنی آی‌اسپیس مأموریت M۱ را برفراز موشک فالکون ۹ اسپیس‌ایکس به سمت ماه پرتاب کرد. فضاپیمای این مأموریت فروردین‌ماه به مقصد می‌رسد تا فضاپیمای ماه‌نورد امارات متحده عربی، ربات آژانس کاوش‌های هوافضای ژاپن (جاکسا) و چندین محموله دیگر را روی سطح ماه مستقر کند. همچنین ناسا دو شرکت خصوصی را برای حمل محموله به سطح ماه استخدام کرده است. این شرکت‌ها در سال ۲۰۲۲ تأخیر داشتند؛ اما احتمالاً در ماه‌های آینده سفرشان به ماه را آغاز می‌کنند.

در سال ۲۰۲۳، سه مأموریت دولتی به مقصد ماه هم احتمالا خواهیم داشت؛ مأموریت چاندریان ۳ هند که سال گذشته به‌ تعویق افتاد، مأموریت ژاپنی اسلیم، مأموریت لونا ۲۵ روسیه که سپتامبر گذشته به‌ تأخیر افتاد و...

موشک‌های جدید

**تلسکوپ‌های فضایی جدید

انتظار می‌رود مهم‌ترین تلسکوپ فضایی سال ۲۰۲۳ شان‌تیان باشد که به نسخه‌ای پیچیده‌تر از تلسکوپ فضایی هابل شباهت دارد و اواخر امسال پرتاب می‌شود. این تلسکوپ فضایی چینی از مداری به دور زمین در نزدیکی ایستگاه فضایی تیان‌گونگ، جهان را در طول موج‌های مرئی و فرابنفش نظاره می‌کند.

کریسمس (XRISM) نیز احتمالاً اوایل امسال پرتاب خواهد شد. این فضاپیمای ژاپنی از طیف‌سنجی پرتو ایکس برای مطالعه ابر‌های پلاسما استفاده خواهد کرد تا بتواند به دانشی تازه درباره ترکیب کیهان دست پیدا کند.

اقلیدس تلسکوپ فضایی اروپایی احتمالاً برفراز موشک اسپیس‌ایکس پرتاب خواهد شد. اقلیدس انرژی تاریک و ماده تاریک جهان را مطالعه خواهد کرد.

انتهای پیام/۱۱۰/

انتهای پیام/

برچسب ها: موشک
ارسال نظر
هلدینگ شایسته