دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 دی 1401 - 09:30
از جاده تا بشقاب؛

کاهو مواد سمی حاصل از فرسایش لاستیک را جذب می‌کند

کاهو مواد سمی حاصل از فرسایش لاستیک را جذب می‌کند
دانشمندان طی تحقیقاتی دریافتند که گیاه کاهو زمانی که در آب حاوی ذرات لاستیک قرار می گیرد، می‌تواند مواد شیمیایی مضر را جذب و در خود ذخیره کند.
کد خبر : 824741

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، باد و فاضلاب، ذرات ساییده شده از لاستیک خودرو‌ها را از جاده‌ها به زمین‌های کشاورزی می‌برد. یک مطالعه آزمایشگاهی جدید نشان می‌دهد آلاینده‌های موجود در ذرات لاستیک می‌تواند وارد سبزیجات رشد شده در زمین‌های کشاورزی شود. از این رو محققان مرکز میکروبیولوژی و علوم سیستم‌های محیطی (CMESS) در دانشگاه وین بررسی کرده‌اند که آیا مواد شیمیایی آزاد شده از لاستیک‌ها به گیاهان کاهو راه پیدا می‌کنند و در نهایت می‌توانند در بشقاب‌های ما قرار بگیرند یا خیر؟

تحقیقات نشان داد که کاهو به راحتی ذرات ساییده شده از لاستیک‌های خودرو را در حالی که در جاده‌های ما می‌چرخد، جذب می‌کند. این تحقیق بخشی از مجموعه شواهدی است که نشان می‌دهد مواد روزمره مانند بطری‌های پلاستیکی و دارو‌ها به منابع غذایی ما سرازیر می‌شوند، جایی که اثرات مخرب آن‌ها هنوز ناشناخته است. همانطور که لاستیک‌های خودرو ما را به اطراف می‌برند، ذرات سایشی میکروسکوپی لاستیک (TWP) ایجاد می‌کنند که شامل آنتی‌اکسیدان‌ها، شتاب‌دهنده‌های ولکانیزاسیون، فعال‌کننده‌ها و نرم‌کننده‌ها است.

به گفته محققان، این ذرات با سرعت حدود ۱ کیلوگرم برای هر نفر در سال به محیط زیست راه پیدا می‌کنند. در نهایت این ذرات از طریق ترکیبی از رسوبات جوی، رواناب جاده‌ها و لجن حاصل از تصفیه خانه‌های فاضلاب که توسط کشاورزان به عنوان کود استفاده می‌شود، در خاک زمین‌های کشاورزی پخش می‌شوند. در واقع، به گفته محققان، حدود ۹۳ درصد از ذرات میکروسکوپی لاستیک پس از عبور فاضلاب از این نیروگاه‌ها باقی می‌ماند، با یک تخمین که سالانه بین ۱۴۰۰ تا ۲۸۰۰ تن ذرات میکروسکوپی لاستیک تنها در زمین‌های کشاورزی آلمان پخش می‌شود.

تحقیقات قبلی نشان داد که بسیاری از این ذرات آلاینده‌هایی را در سطوح بالایی خاک آزاد می‌کنند، اما محققان کنجکاو بودند که بدانند اگر مواد شیمیایی به سمت پایین حرکت کنند چه اتفاقی می‌افتد. آیا آن‌ها می‌توانند وارد سیستم ریشه شده و توسط گیاهان جذب شوند؟

برای پی بردن به این موضوع، گیاهان کاهو در محلول هیدروپونیک قرار گرفتند که در آن پنج آلاینده مبتنی بر تایر اضافه شد. محققان خاطرنشان می‌کنند که هنوز سمی بودن تمام ترکیبات آزمایش‌شده مشخص نشده است به جز یک مورد: ۶PPD-quinone که با مرگ‌های انبوه ماهی قزل آلا در شمال غربی اقیانوس آرام آمریکا مرتبط است.

آنیا شرمن، دانشجوی دکترا در مرکز میکروبیولوژی و علوم سیستم‌های زیست محیطی (CMESS) و نویسنده اول این مطالعه می‌گوید: اندازه‌گیری‌های ما نشان داد که گیاهان کاهو تمام ترکیباتی را که ما بررسی کرده‌ایم از طریق ریشه‌هایشان جذب کرده، آن‌ها را به برگ‌های کاهو منتقل کرده و در آنجا انباشته کرده‌اند.


محققان همچنین با افزودن خرده‌های لاستیک به آب آزمایش کردند و متوجه شدند که گیاهان کاهو همچنان آلاینده‌ها را می‌نوشند. علاوه بر این، گیاهان مواد شیمیایی را به مواد جدیدی متابولیزه کردند.

تورستن هوفر، دانشمند ارشد  CMESS می‌گوید: «گیاهان مواد را فرآوری کردند و با انجام این کار ترکیباتی تولید کردند که قبلاً توضیح داده نشده بود. از آنجایی که ما سمیت این متابولیت‌ها را نمی‌دانیم، آن‌ها خطری برای سلامتی دارند که تا کنون قابل ارزیابی نبوده است.

محققان خاطرنشان می‌کنند در حالی که چنین مواد شیمیایی در گیاهان کاهو پایدار هستند، می‌تواند هنگام خوردن قفل آن‌ها باز شوند. شرمن می‌گوید: "در بدن انسان چنین ترکیباتی به راحتی تجزیه می‌شوند. " بنابراین، اگر کسی چنین کاهوی آلوده‌ای را بخورد، مواد شیمیایی اصلی می‌تواند دوباره در بدن آزاد شود.

در مرحله بعدی این تحقیق، پژوهشگران با استفاده از گیاهانی که در خاک قرار گرفته اند آزمایش خواهند کرد تا ببینند چگونه با ذرات لاستیک تعامل دارند.

این مطالعه در مجله Environmental Science & Technology منتشر شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب