دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 دی 1401 - 16:09
توسط دانشمندان انجام شد؛

ثبت تصاویر فرابنفش از تاج خورشیدی با تکنیک جدید رصد

ثبت تصاویر فرابنفش از تاج خورشیدی با تکنیک جدید رصد
دانشمندان از تکنیک جدیدی برای رصد خورشید پرده برداشته‌اند که شامل ثبت تصاویر فرابنفش از تاج خورشیدی میانه می‌شود.
کد خبر : 823168
به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، خورشید یک ستاره معمولی نسبتاً کوچک در جهان است که قطر چندان بزرگی ندارد، اما عمر آن نسبت به ستاره‌های بزرگ‌تر، طولانی‌تر است. ستاره‌ها هرچقدر بزرگ‌تر باشند، سریع‌تر سوخت و انرژی خود را از دست می‌دهند و به سمت نابودی می‌روند. اندازه خورشید حدود ۱۰ برابر بزرگ‌تر از سیاره مشتری و ۱۰۹ برابر بزرگ‌تر از سیاره زمین است.
 
تاج، خارجی‌ترین لایه خورشید است که می‌تواند تا میلیون‌ها کیلومتر در فضا امتداد پیدا کند، اما تاج را به دلیل وجود لایه‌های جو زمین نمی‌توان دید. علاوه بر اینکه کره بسیار پر نور است و این اجازه را نمی‌دهد که تاج خورشید به راحتی دیده شود، اما برخی مواقع مثل زمان گرفت‌های خورشیدی کلی، می‌توانیم تاج خورشید را مشاهده کنیم. شکل تاج خورشید دائماً در حال تغییر است، زیرا خورشید در حال دوران بوده، حرکت وضعی دارد و فعالیت‌های مغناطیسی و شکل و شمایل تاج خورشیدی مدام در حال تغییر است.  فعالیت‌های تاج خورشیدی تحت تأثیر دو بخش است؛ اول گاز‌هایی که از خورشید خارج می‌شود و دوم میدان‌های مغناطیسی که روی خورشید به وجود می‌آید.
تاج خورشید وابسته به نمودار لکه‌های خورشیدی است و سیکل فعالیت این لکه‌ها و کم و زیاد شدن آن‌ها به طور متوسط ۱۱ سال است که بر دمای کره زمین تأثیر می‌گذارد، زیرا از طرف خورشید پلاسما‌هایی به طرف بیرون پرتاب شده که با عنوان باد‌های خورشیدی شناخته می‌شود. این لکه‌ها تأثیرات آب و هوایی دارد و می‌تواند لایه‌های مغناطیسی زمین را تغییر دهد و به تدریج تغییرات آب و هوایی را ایجاد کند که به خشکسالی و ترسالی منجر شود.

**ثبت تصاویر فرابنفش از تاج خورشیدی با تکنیک جدید دانشمندان

پژوهشگران مؤسسه تحقیقاتی ساوت‌وست، ناسا و واحد تحقیقات منظومه شمسی مؤسسه ماکس پلانک در مقاله‌ای از تکنیک جدیدی برای رصد خورشید پرده برداشته‌اند که شامل ثبت تصاویر فرابنفش از تاج خورشیدی میانه می‌شود. آن‌ها برای اولین‌بار توانسته‌اند ساختارهای پلاسمای تارمانندی را در تاج خورشیدی میانه مشاهده کنند که می‌تواند اطلاعات مهمی را درباره منشأ طوفان‌های خورشیدی داشته باشد. این تکنیک رصدی تازه احتمالاً به افزایش آگاهی دانشمندان درباره سازوکارهای تاج خورشیدی کمک خواهد کرد. محققان معتقد هستند که طوفان‌های خورشیدی در قالب ذرات، با تعاملات همین ساختارها که انرژی مغناطیسی ذخیره‌شده آزاد می‌کنند، به فضا پرتاب می‌شوند.

ثبت تصاویر فرابنفش از تاج خورشیدی با تکنیک جدید رصد

تاکنون فضاپیمای رصدخانه خورشیدی و هورسپهری متعلق به ناسا و سازمان فضایی اروپا با کمک ابزاری به نام «تاج‌نگار طیف‌سنجی و زاویه بزرگ» طوفان‌های خورشیدی را زیر‌نظر داشت، اما این ابزار نمی‌توانست تاج خورشیدی میانه، یعنی محل شکل‌گیری طوفان‌ها را ببیند. از‌این‌رو، دانشمندان به‌سراغ ابزار دیگری به نام «تصویربردار فرابنفش خورشیدی» رفته‌اند تا تاج خورشید را دقیق‌تر بررسی کنند.

**دید کامل‌تر نسبت به نحوه تعامل طوفان‌های خورشیدی

دانشمندان معتقدند که نتایج این پژوهش بسیار جذاب بوده است چرا که برای اولین بار رصد‌هایی با کیفیت بالا انجام شده که به‌طور کامل مشاهدات ما از خورشید و هورسپهر را به‌عنوان یک سیستم منفرد، یکپارچه می‌کند. با این وجود، حال که می‌توانیم تصویر تاج خورشیدی میانه را داشته باشیم، می‌توانیم آن‌چه را که مأموریت PUNCH خواهد دید، با منبع آن پیوند دهیم و دید کامل‌تری نسبت به نحوه تعامل طوفان‌های خورشیدی با سایر بخش‌های خورشید داشته باشیم.

ناسا قرار است در سال ۲۰۲۳ مأموریتی به نام PUNCH را پرتاب کند تا از فرایند شکل‌گیری طوفان‌های خورشیدی از بخش‌های بیرونی تاج عکس بگیرد. تاج خورشیدی میانه بخشی با فاصله ۱ میلیون کیلومتری از سطح این ستاره است که تاکنون توجه خاصی به آن نشده بود؛ چرا که دانشمندان نمی‌توانستند فواصل کمتر از ۲ میلیون کیلومتر را رصد کنند.

انتهای پیام/110/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب