دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 ارديبهشت 1395 - 12:37

کشف دو سیاه‌چاله که مرزهای فیزیک را زیر پا می‌گذارند

محققان دانشگاه کمبریج در یک تحقیق مشترک با سازمان فضایی آمریکا، پی به رفتار بسیار عجیب و فراتر از فیزیک دو سیاه‌چاله در بلعیدن ستارگان اطرافشان بردند.
کد خبر : 81816

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از وب‌سایت کمبریج، عرصه اخترفیزیک و فیزیک، دنیای ناشناخته‌ها و مرزهای دانش بشر درباره کائنات هستند و برای افکار عمومی همیشه شگفت‌انگیز هستند اما کمتر پیش می‌آید که کشف یا خبری موجب شگفتی و حیرت خود اخترشناسان و فیزیکدانان شود. تحقیق مشترکی که با همکاری دانشگاه کمبریج و ناسا براساس داده‌های به دست آمده و عجیب از یک اشعه ایکس قوی در فضا انجام می‌شد، منجر به کشف دو سیاه‌چاله بسیار هولناک و شگفت‌انگیز شد.


براساس اطلاعات منتشرشده، این دو سیاه‌چاله با سرعتی حیرت‌آور ستاره‌های اطراف خود را می‌بلعند که این سرعت بسیار بالاتر از حداکثر سرعتی است که برای بلعیده شدن توسط سیاه‌چاله‌ها به اثبات رسیده بود.


تاکنون براساس علم فیزیک، بلعیده شدن ستارگان با چنین سرعتی محال بود. در واقع، سرعت فرو رفتن ستاره‌های اطراف این سیاه‌چاله‌ها آن‌قدر زیاد است که گازهای باقی‌مانده از آنها با سرعتی معادل یک‌چهارم سرعت نور خارج می‌شوند.


وقتی یک ستاره که از گازهای گداخته تشکیل شده است با سرعت زیاد به سویی حرکت کند، جاذبه‌اش روی گازهای سطحی کم می‌شود و متناسب با سرعت حرکتش، گازهای سطحی از آن جدا و به فضا پرتاب می‌شود و ردی از حرکت برجای می‌گذارند؛ چیزی شبیه به عملکرد گلوله‌های رسام در تعیین مسیر تیراندازی.


نه‌تنها این مرز از فیزیک فضایی برای ما تاکنون ناشناخته بود بلکه دانشمندان موفق به کشف تابناک‌ترین اشعه ایکس کائنات در این نقطه شده‌اند که هنوز برایشان اسرارآمیز است.


تیم تحقیق هنوز هیچ بیانیه رسمی درباره علل پدیده‌های مشاهده شده بیرون نداده است اما اظهارنظرهای غیررسمی آنها این احتمال را مطرح کرده است که این دو سیاه‌چاله نمونه طبیعی از نظریه عدم قطعیت هستند.


منشاء و علت اشعه ایکس نیز به‌ طور غیر رسمی اینطور توجیه شده است که به دلیل فشار زیادی که مواد ورودی به دیسک‌های گردان دور سیاه‌چاله‌ها دارند، ممکن است فشار روی دیسک‌ها طوری افزایش یابد که ورم کرده و نورانی‌تر از واقعیت به‌ نظر برسند.


هنوز هیچ کتاب فیزیک پایه‌ای بازنویسی نشده است اما بدون شک برای درک کامل کائنات، بشر باید معماهای پیچیده‌ای از این دست را حل کند.


مترجم: محمدرضا احمدی‌نیا


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب