دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 آذر 1401 - 11:00
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات ایدز:

ساخت دارو و واکسن ایدز با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان محقق می‌شود

ساخت دارو و واکسن ایدز با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان محقق می‌شود
با پیشرفت تکنولوژی و علم پزشکی، پژوهشگران ایرانی به نتایج مطلوبی جهت درمان بیماری‌ صعب العلاج ایدز دست یافته اند.
کد خبر : 817784

گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، ایدز به عنوان یک بیماری با همه‌گیری جهانی شناخته می‌شود که در حال حاضر حوزه شیوع آن بسیار وسیع و در حال گسترش است. بیماری ایدز، سیستم ایمنی بدن که وظیفه مقابله با ویروس‌ها، باکتری‌ها و هر نوع عامل بیماری زای دیگر را دارد در بدن فرد آهسته از بین می‌برد، در نتیجه بدن در برابر نفوذ ویروس‌ها، باکتری‌ها، انگل‌ها، مواد آلاینده، مواد سرطان‌زا، سموم و قارچ‌ها مقاومت خود را از دست می‌دهد.

با پیشرفت تکنولوژی و علم پزشکی، پژوهشگران به نتایج مطلوبی جهت درمان بیماری‌های صعب العلاج دست یافته اند. زمانی بیماری ایدز درمان مشخصی نداشت، اما اکنون دانشمندان ایرانی توانسته اند با به کارگیری توانایی‌های خود روش‌های نوینی کشف کنند و ما بی نیاز از تهیه دارو‌های خارجی شویم. در همین راستا و به مناسبت روز جهانی ایدز گفتگویی داشتیم با دکتر سید احمد سید علی نقی معاون پژوهشی مرکز تحقیقات ایدز ایران که در ادامه می‌خوانید:


**عوارض جانبی کم و اثربخشی بالا از ویژگی‌های مهم بیشتر داروهای ایران ساخت

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات ایدز ایران با اشاره به اینکه اچ آی وی یک بیماری مزمن و قابل کنترل است گفت: ما در سالیان اخیر به درمان‌های بسیار خوبی در زمینه کنترل و مهار ویروس اچ‌.ای.وی دست یافتیم، هرچند که این درمان‌ها قطعی نیستند، اما به کنترل ویروس در بدن افراد بیمار کمک می‌کنند. مثلا داروی دولوتگراویر (یک داروی ضدویروسی است. این دارو برای ویروس نقص ایمنی اکتسابی انسانی استفاده می‌شود) که عوارض جانبی کم و اثر بخشی بالایی دارد؛ و اگر بیمار به روند درمان و مصرف دارو‌ها پایبند باشد ویروس در بدن مهار می‌شود و می‌توانند زندگی با کیفیت با عمری مانند سایر افراد داشته باشند.

 وی در ادامه اظهار داشت: در گذشته نیز دارو‌هایی برای کنترل بیماری اچ.ای.وی وجود داشت، اما بیمار مجبور بود قرص‌هایی با تعداد بالا و عوارض جانبی بیشتر مصرف کند که اثر بخشی کمتر و عوارض جانبی بیشتری نسبت به دارو‌های امروزی داشت.

سید احمد سید علی نقی درباره افزایش اثر بخشی دارو‌های امروزی بر روند بیماری ادامه داد: اثربخشی بالاتر دارو باعث مهار ویروس و مانع انتقال آن می‌شود، به طوریکه با کاهش یافتن تعداد ویروس‌ها امکان انتقال آن از فرد به فرد کاهش می‌یابد و ویروس در جامعه نیز کمتر منتشر می‌شود.

 **تولید واکسن اچ.ای.وی با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان

کیفیت دارو‌های درمان ایدز تولیدشده توسط شرکت‌های داروساز ایرانی بسیار خوب و در سطح رقابت با دارو‌های خارجی است

وی در ادامه افزود: در حال حاضر با وجود پیشرفت کشور و خودکفایی در عرصه داروسازی مشکل تهیه دارو اچ.ای.وی حل شده است، زیرا کیفیت دارو‌های شرکت‌های داروساز ایرانی بسیار خوب است و در سطح رقابت با دارو‌های خارجی است. همچنین در حال حاضر نیز شرکت‌ها داروسازی در حال فعالیت بر روی دارو‌های ضد ویروسی و اچ‌.ای.وی هستند که بتواند موثرتر و بهتر عمل کند. از طرف دیگر در بخش واکسن و درمان در مرحله و فاز تحقیقاتی هستیم، زیرا اگر دارویی بخواهد در سطح گسترده مورد استفاده قرار بگیرد باید مراحل کارآزمایی‌های بالینی طولانی مدتی طی کند و خوشبختانه فعالیت‌های بسیار خوبی در حوزه واکسن و دارو در حال انجام شدن است که بسیار امیدوار کننده است.

اثربخشی بالاتر دارو باعث مهار ویروس و مانع انتقال آن در جامعه می‌شود.


معاون پژوهشی مرکز تحقیقات ایدز ایران در ادامه گفت: شرکت‌های دانش بنیان زیادی در حال حاضر در زمینه تحقیق و توسعه فعالیت می‌کنند، اما این پروژه‌ها زمان بر است، ما باید منتظر اتفاقات و نتایج خوب در این زمینه باشیم. همچنین خوشبختانه رابطه خیلی خوب و موثری بین شرکت‌های دانش بنیان و مراکز تحقیقاتی و شرکت‌های داروسازی برقرار شده و همکاری خوبی نیز بین این بخش‌ها صورت می‌گیرد؛ که در مقایسه با سال‌های قبل همکاری‌ها این بخش‌ها با صنعت نیز بسیار بهبود یافته هرچند که هنوز فرصت و شرایط برای بهتر شدن و رسیدن به نقطه ایده آل وجود دارد.

**لزوم حمایت روانی و اجتماعی از بیماران مبتلا به ایدز

وی در پایان خاطرنشان کرد: توصیه همیشه ما به بیماران این است که به محض تشخیص بیماری و دریافت تست مثبت اچ‌ای وی به مراکز مشاوره مراجعه و سریعا وارد فاز درمان و مهار ویروس شوند. همچنین از سوی دیگر این افراد نیازمند حمایت‌های روانی و اجتماعی هستند. زیرا مبتلایان به اچ.ای.وی در معرض استرس و فشار روحی و روانی هستند و باید کمک کنیم که به لحاظ اجتماعی این موضوع برطرف شود تا دارو‌ها بهتر عمل کنند و اگر بیماران اچ.ای.وی درست درمان شوند، می‌توانند زندگی عادی خود را ادامه دهند.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب