نشان طیب در حوزه بینالملل باید تجاریسازی شود
به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، دکتر مصطفی قانعی روز چهارشنبه در آیین افتتاح همایش بینالمللی "غذای طیب" افزود: نشان طیب میتواند برای کشورهای اسلامی هویتساز باشد و تجاریسازی آن میتواند نسبت به محصولات موجود در بازار، سلامتی در سطح وسیعتری برای بشر فراهم کند.
وی با اشاره با اینکه نشان "طیب" حاصل تحقیق و پژوهش است که علاوه بر ارکان سلامت، حلیت، اصالت، برکت و جذابیت، محیط زیست را هم پایش میکند، ادامه داد: مطالعه بر روی این نشان از سال ۱۳۹۴ آغاز شده و تاکنون روند رو به رشدی داشته است، ولی تجاری شدن آن باید با سرعت بیشتری صورت گیرد که استفاده از علم بیوتکنولوژی میتواند به بینالمللی کردن این نشان کمک کند.
قانعی افزود: سلامت، حلیت، اصالت، برکت و جذابیت از ارکان نشان طیب بر مبنای آموزههای قرآنی است.
دبیرستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه نشان طیب ناظر بر کیفیت محصولات غذایی است، ادامه داد: غذا میتواند هم سالم باشد و هم حلال، اما اگر در فرآیند تولید آن به سلامت محیط زیست، کیفیت مواد اولیه وغیره توجه نشود، دیگر طیب نیست به طور مثال اگر دو محصول با روشهای غرقابی و تحتفشار تولید شود، هر دو حلال هستند؛ اما محصولی که با روش غرقابی تولید و باعث اسراف آب شود، دیگر طیب نیست.
وی اشتغالزایی و ایجاد سلامتی با کمترین آسیب به محیط زیست را از رویکردهای نشان طیب عنوان کرد و افزود: این نشان با ترکیب ارزش افزوده غذا، ارزش افزوده اقتصادی و اثرگذاری کیفیت محصول، حداکثر بهرهوری را با تولید بهترین محصول و حداقل آسیب به زمین را دارد.
**طیب، نماد بالاترین سطح کیفیت مواد غذایی است
رییس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی کشور نیز در این همایش گفت: غذای طیب میتواند نماد بالاترین سطح کیفیت در تمام مراحل تولید محصولات غذایی تا مصرف محصولات باشد.
دکتر محمدعلی رضوی اظهار کرد: چنانچه بتوانیم الگوی طیب را در جوامع اسلامی توسعه دهیم، این امر ضامن ایمنی و سلامت مواد غذایی خواهد بود.
وی ادامه داد: موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی از سال ۱۳۹۴ مطالعه و تحقیق درباره طیب را آغاز کرد و با انجام ۲۰ طرح پژوهشی، الگوی ارزیابی کیفیت و رتبهبندی برخی محصولات را با حمایتهای مادی و معنوی موسسه دانش بنیان کیفیت رضوی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طراحی و اجرا کرده است.
این مسوول با اشاره به ارائه دستاوردها و هماندیشی برای تبیین و تعمیم نشان طیب در سطح کشور و جهان گفت: مفهوم طیب هنوز در نقطه آغاز است و باید تلاشهای مضاعفی را برای فراگیری و تجاریسازی آن نه تنها در حوزه غذا بلکه در همه عرصههای زندگی انجام دهیم.
رضوی با اشاره بر اینکه غذا اساسیترین و ضروریترین نیاز بشر از زمان خلقت بوده است، بیان کرد: اگر خداوند غریزه گرسنگی را در وجود انسان قرار نمیداد، پیشرفت و تمدنی شکل نمیگرفت لذا همه پیشرفتهای حوزه صنعت و کشاورزی، وابسته به غذا است که با رشد جمعیت و بروز بحرانهای طبیعی، مسئله غذا به امنیت غذایی تبدیل شده است.
وی ادامه داد: حوزه علمی و فناوری مواد غذایی از ابتدای قرن ۲۰ از حالت سنتی خارج شد و جنبه صنعتی پیدا کرد؛ چراکه دسترسی به غذا در کنار بهداشت و سلامت غذا مطرح شد، از همین رو پیشرفت شگرفی در ۱۰۰ سال اخیر در این حوزه ایجاد شده است.
رییس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با اشاره به اینکه امنیت غذایی در کشور همچنان یک چالش است، افزود: ایمنی یکی دیگر از حوزههای صنعت غذا است و غذایی که ما مصرف میکنیم باید در کنار سلامتی و بهداشت، در دسترس آحاد جامعه هم باشد.
وی تاکید کرد: در ۲ دهه اخیر موضوع ایمنی و سلامت بسیار گسترش پیدا کرد؛ اما محققان متوجه شدند تکنولوژی همه مسائل را حل نکرده است و بعد دیگری مغفول مانده است.
رضوی با بیان اینکه غذا تنها برای جسم نیست و بر روح و روان انسان تاثیرگذار است، افزود: بر اساس شریعت اسلام، خلقیات و روحیات انسانی متاثر از ارکانی همچون سلامت، حلیت، اصالت، برکت و جذابیت است، همان چیزی که در قرآن کریم از آن به نام طیب و حیات طیبه یاد میشود.
نخستین همایش بینالمللی دو روزه «غذای طیب» همزمان با هفته کیفیت در روزهای ۱۸ و ۱۹ آبان ماه سال جاری در مشهد برگزار میشود.
انتهای پیام/