دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 آبان 1401 - 10:54
آنا بررسی می‌کند؛

خوب و بد پلتفرم‌های فروش آنلاین دارو/ اختلاف بر سر پول یا سلامت مردم

خوب و بد پلتفرم‌های فروش آنلاین دارو  اختلاف بر سر پول یا سلامت مردم
فروش دارو آن هم به صورت آنلاین، باعث شده صدای مخالفان فروش آنلاین را بلند کند. اما موافقان هم دلایل خود را برای طرفداری از پلتفرم‌های فروش آنلاین دارند. البته به نظر می‌رسد، مسئله اصلی، اختلافات تجاری و اقتصادی است نه سلامت مردم!
کد خبر : 810733

به گزارش خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری آنا، بحث فروش آنلاین دارو از جمله مباحث حساسیت برانگیز است که موافقان و خالفان سرسختی هم در میان داروسازان دارد. این موضوع بار‌ها در کلاب هاوس‌ها و رسانه‌های متعدد مورد بررسی قرار گرفته است و موافقان و مخالفان زیادی هم دارد.

این در حالی است که بهرام دارایی، دوم مهرماه ۱۴۰۱ در نشست با انجمن‌های داروسازان و شرکت‌های داروسازی در استان مرکزی اظهار کرد: «دولت سیزدهم با تمام وجود و آبرو به میدان آمده تا عقب ماندگی‌ها را در زمان کوتاهی رفع کند.

او ادامه می‌دهد: «فروش اینترنتی دارو محکوم شده است، پلتفرم‌های فروش اینترنتی دارو تخلفات سنگینی انجام داده اند و پرونده آن‌ها در مراجع قضایی است و به تخلف همکاران این دو مجموعه که تامین دارو را انجام می‌داده اند نیز توسط مرجع قضایی رسیدگی می‌شود. چیزی به عنوان فروش آنلاین دارو وجود ندارد و با هیچ تخلفی که سلامت مردم را به خطر می‌اندازد، کنار نمی‌آییم.» 

**عرضه دارو در پلتفرم‌ها پیشرفت نیست، عقب گرد است!

«بهزاد ذوالفقاری»، استاد فارماکوگنوزی دانشکده اصفهان و نائب رئیس نظام پزشکی اصفهان می‌گوید: «مکرر و مکرر دوستان اعلام می‌کنند با پیشرفت نمی‌توان مقابله کرد، ولی موضوع این است که گام برداشتن به سمت عرضه دارو در پلتفرم‌ها به شکل فعلی پیشرفت نیست بلکه عقب‌گردی برای حذف نقش داروساز در نظام ارائه خدمات است.»

او ادامه می‌دهد: «هیچ کشوری در دنیا به این شکلی که یکی از اپلیکیشن‌های ایرانی در حال عرضه دارو است که یک پلتفرمی باشد و داروساز حذف شود، بازار دارویی خودش را به غیرداروساز نسپرده است. کشور‌هایی که مجوز فروش اینترنتی داده‌اند، درگاه برای داروخانه است، داروساز باید مواجهه آخر را داشته باشد، باید تماس تصویری یا تلفن داشته باشد، تاکید شده که سیستم پاسخگویی اتومات را نمی‌پذیرند، و شرایط فعلی که دوستان درست کردند خلاف قانون، سلامت و امنیت ملی است.

 

خوب و بد پلتفرم‌های فروش آنلاین دارو/ اختلاف بر سر پول یا سلامت مردم

 

**فقط نکات منفی فروش آنلاین دارو را نبینید! 

امیرحسین معینی زندی، فعال صنعت دارو هم می‌گوید:وقتی یک تکنولوژی جدید وارد می‌شود، چرا داروسازان صاحب این تکنولوژی نشوند و پلتفرم خود را نداشته باشند؟

او ادامه می‌دهد: «عمده داروساز‌ها تحصیل کرده‌اند و با سواد و آشنا با اصول تجارت و قطعاً بهتر از دیگران می‌توانند مدیریت کسب و کار دارو را به عهده بگیرند.»

 این فعال صنعت دارو تاکید می‌کند: «اینکه فقط نکات منفی این قضیه را بگوییم و سعی نکنیم خودمان را ارتقا دهیم خوب نیست و موجب می‌شود که دیگران منافع ما را ببرند و به مرور حذف شویم.»

**امنیت و صیانت از اطلاعات مهم است! 

«اعتماد رضایی»، مدیر علمی شرکت داروسازی اکتوور می‌گوید: «در رابطه با پلتفرم‌های فروش اینترنتی، همان طور که در سایر کشور‌ها به این سو رفته‌اند یا در حال گذار به سمت فروش اینترنتی دارو هستند، در کشور ما هم در هر صورت ایجاد خواهد شد. 

او ادامه می‌دهد: «نکته مهمی که به نظر من نیازمند توجه است بحث امنیت و صیانت از بانک داده بزرگی است که در این پلتفرم‌ها ایجاد می‌شود و شامل اطلاعات فردی و سلامتی افراد و اطلاعات کسب و کار داروخانه‌هاست. این که چگونه از فاش نشدن این اطلاعات جلوگیری می‌شود نکته مهمی است که امیدوارم مدنظر متولیان امر باشد.»

 

خوب و بد پلتفرم‌های فروش آنلاین دارو/ اختلاف بر سر پول یا سلامت مردم

**اگر مخالفت کنیم، حذف شدنی هستیم 

«کسرا امین لو»، داروساز می‌گوید: «بالاخره پلتفرم‌ها راه خودشان را می‌روند؛ اما اگر با این موضوع مخالفت کنیم و خودمان را براساس این موضوع باز تعریف نکنیم قطعاً بازار از دستمان خارج و حذف شدنی هستیم. 

**خرید اینترنتی دارو را تجربه کردم و لذت بردم

علیرضا چیذری، عضو انجمن تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی نیز می‌گوید: در رابطه با فروش اینترنتی دارو، بنده به شخصه چندین بار ازاین پلتفرم‌ها استفاده کردم و از تجربه خودم لذت بردم، در در محل زندگی‌مان داروخانه وجود نداشت و مجبور بودم برای مادرم این دارو تهیه کنم، باید در داروخانه‌های مختلف جستجو می‌کردم تا این دارو را بیابم، نسخه را در پلتفرم بارگذاری کردم و طبق نسخه سه داروخانه به من پیشنهاد شد، داروخانه‌ای که کرایه حملش کمتر بود را انتخاب کردم چرا که قیمت دارو در سه داروخانه یکسان بود.

چیذری ادامه می‌دهد: «این موضوع صحیح نیست که ما با بحث مارکتینگ نوین مخالف باشیم. ده سال است که مکمل‌های غذایی در آمازون در دنیا به این شیوه توزیع می‌شود، اکنون که نسخ به صورت الکترونیک هستند باید داروخانه‌ها نسخ را تأیید کنند، فروشگاه‌های اینترنتی دارو دسترسی برای تأیید ندارد؛ اگر روزی درصد دریافتی این پلتفرم‌ها افزایش یابد قطعاً خدماتشان را نیز افزایش می‌دهد.»

خوب و بد پلتفرم‌های فروش آنلاین دارو/ اختلاف بر سر پول یا سلامت مردم

 

**پلتفرم‌های فروش آنلاین دارو دروغ می‌گویند!

مسعود کاشفی زاده، داروساز و عضو هیات مدیره نظام پزشکی شهر قدس نیز می‌گوید: «فروشگاه‌های اینترنتی دارو، با تبلیغات به دروغ عنوان می‌کنند کالا را با ارسال رایگان و ارائه با تخفیف عرضه می‌کنند و این دیدگاه را القا می‌کنند که با این امکان، کالا با قیمت کمتری دست فرد متقاضی می‌رسد.

او ادامه می‌دهد: «موضوع این است که واقعاً چه لزومی دارد پلتفرم‌ها وارد داستان شود وقتی می‌دانیم در طولانی مدت این هزینه‌های تبلیغاتی چندین برابر از خود مردم گرفته می‌شود.» کاشفی زاده تاکید می‌کند: «در مورد سطح دسترسی در هر کجای شهر‌های بزرگ و متوسط هم در نظر بگیرید، سر هر کوچه و خیابانی حداقل یک داروخانه وجود دارد و به راحتی مردم دسترسی به دارو دارند.

آیا واقعاً اینکه بخواهیم بازار را بهم بریزیم و به جای اینکه فرد از سر کوچه دارو را خریداری کند، دارو از شهر مجاور ارسال شود، امکان ویژه‌ای است؟»

 این داروساز می‌گوید: «اگر انجمن با طرح جدید سلامت تجارت محصولات سلامت محور چتر حمایتی‌اش را بر سر داروخانه‌ها باز نکند و به این روند ادامه دهد قطعاً و قطعاً چیزی از داروسازی در کمتر از ۵ سال آینده باقی نخواهد ماند.»

خوب و بد پلتفرم‌های فروش آنلاین دارو/ اختلاف بر سر پول یا سلامت مردم

**کسی راه حل بهتری دارد ارائه دهد! 

حسن شکوهی، رئیس اتحادیه واردکنندگان مکمل‌های غذایی، هم نظرش را اینطور مطرح می‌کند: «بنده از طرف کمیسیون حقوقی، در جلسه فروشگاه‌های اینترتی دارو حضور داشتم و درباره عرضه مکمل‌ها در فضای مجازی دفاع کردم و اعلام داشتم که اگر کسی راه حل بهتری دارد، روی آن راه حل کار می‌کنیم و خوشبختانه یک هفته بعد یک گروه از جوانان پلتفرمی را طراحی کردند که تمامی داروخانه‌ها را شامل می‌شود و بیمار را به نزدیک‌ترین داروخانه محل زندگی هدایت می‌کند.

او ادامه می‌دهد: «اینگونه نیست که مخالفتی با داروخانه‌ها داشته باشم بلکه اظهار نگرانی بنده از اینجاست که اقتصاد دولتی همیشه خرد کننده رقابت و کیفیت بوده است. متاسفانه کشور ما گرفتار رانت است و یکی از انواع رانت‌های موجود، حمایت بی‌جای دولتی از یک کار اقتصادی است که نمی‌تواند خودش را اداره کند. هر بنگاهی که برای ادامه حیات دست به دامان و آویزان دولت شود، باید برایش فاتحه خواند. راه دفاع از داروخانه‌ها، دفاع دولت از آن‌ها نیست بلکه باید اقتصاد آن‌ها سروسامان پیداکند تا داروخانه‌ها بتوانند بهتر فعالیت کنند.

**بیگ دیتا‌ها خرید دارو را کنترل خواهند کرد

بابک مصباحی، داروساز و فعال صنعت دارو نیز می‌گوید: «برای سال‌های آینده، شرکت‌ها درآمدشان متمرکز می‌شود بر فروش دیتا، و به نظر می‌رسد که این پلتفرم‌هایی که امروز در حال دست و پا زدن برای راه اندازی فروش آنلاین دارو هستند، علاوه بر سودی که از ناحیه فروش دارو بدست می‌آورند، در حال برنامه ریزی برای آینده هستند و این، یکی از تهدیداتی است که سلامت مردم را می‌تواند مورد ضربه قرار دهد، چرا که با ایجاد بیگ دیتا‌ها می‌توانند فرآیند خرید دارو و حتی نسخه نویسی را کنترل و مدیریت کنند.» 

خوب و بد پلتفرم‌های فروش آنلاین دارو/ اختلاف بر سر پول یا سلامت مردم

**این مصوبه خلاف قانون است 

در این رابطه سید هادی احمدی، عضو شورای عالی داروخانه‌ها و عضو هیات مدیره نظام پزشکی کرج می‌گوید: «متاسفانه در طول این سال‌ها ما واقعاً در بهره برداری از فضای مجازی عقب افتادیم و باید خیلی زودتر از این‌ها رویکردمان را عوض می‌کردیم باید از این حالت سنتی عبور می‌کردیم و با دنیای تکنولوژیک همراه می‌شدیم. خودمان را تجهیز می‌کردیم تا اگر قانونی تصویب شود بتوانیم به سهولت در فضای مجازی هم فعالیت کنیم» 

او ادامه می‌دهد: «من به طور کلی با عرضه دارو به صورت آنلاین مخالفم و باید عرض کنم که در حال حاضر این مصوبه کاملاً خلاف قانون است چرا که فروش اینترنتی هر نوع دارو ممنوع است، اگر قرار باشد این مصوبه اجرا بشود باید قانونی که مجلس تدوین کرده را عوض کنند.»

**بیماران به فضای مجازی اعتماد ندارند

ابوالفضل صیادی، داروساز و مؤسس داروخانه اظهار می‌کند: «من به تجربه می‌گویم بالای ۹۵ درصد عرضه دارو در کشور، هنوز به حضور فیزیکی بیمار در داروخانه متکی است. ضمن اینکه در بحث توزیع دارو در فضای مجازی، نه وزارت بهداشت می‌تواند ساز و کار مناسب ایجاد کند و نه می‌تواند زیرساخت مناسبی ایجاد کند.

او ادامه می‌دهد: «بنابراین باید کیفیت کار و ارتباطمان را با بیمار در داروخانه تقویت کنیم. کیفیت توزیع دارو و دارو رسانی را در داروخانه بالا ببریم و مطمئن باشید بخش عمده‌ای از بیماران به فضای مجازی برای گرفتن دارو اعتماد ندارد.» 

او تاکید می‌کند: «فقط کاری که می‌توانیم بکنیم اینکه وزارت بهداشت و هیئت دولت را متوجه مسئولیتشان کنیم. چرا که قطعاً با گام برداشتن در مسیر توزیع آنلاین دارو، سلامت مردم مورد خدشه قرار می‌گیرد و تلفات خواهیم داد.»

 

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب