دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 مهر 1401 - 08:30
آن روی پنهان کار خیر

به هر خیریه‌ای کمک نکنید

به هر خیریه‌ای کمک نکنید
وضعیت آشفته نظارت بر مؤسسات خیریه در کشور ما باعث شده است، بسیاری از افراد سودجو در قالب خیریه دست به اقدامات خلاف قانون بزنند
کد خبر : 809598

به گزارش گروه جامعه خبرگزاری آنا، زهرا اردشیری: این دفعه چندم است که امروز تماس می‌گیرد، صدایش را نازک می‌کند و با استیصال می‌گوید از فلان خیریه است و می‌خواهد برای فلان مریض پول جمع کند. می‌پرسی از کجا مطمئن باشم پول به دست نیازمند می‌رسد: «می‌گوید خیالتان جمع باشد.»، می‌گویی به خیریه‌های ناشناس کمک نمی‌کنم.

داخل اتوبوس نشسته‌ای و غرق در فکر و خیال خودت، بی آنکه خودت بخواهی دفترچه‌ای با عکس و مشخصات چند بچه را مقابلت باز می‌کند! این بچه یتیم است. نگاه به چشمان معصومش کنید! از این خوشتان نیامد، این یکی را ببینید، هم چشمان آبی دارند هم مو‌های روشنی! دختر بچه یتیم هم داریم! می‌گویی از این طرز کمک کردن خوشم نمی‌آید و کمک نمی‌کنم.

برای بار صدم از خیریه برایت پیامک آمده است. پیامکی با مضمون مشخصات یک فرد نیازمند که از قضا شماره شما را به عنوان خیر به او داده‌اند! پیامک را پاک می‌کنی و می‌گویی از این طرز کمک کردن خوشت نمی‌آید!

 ۱۰ برابر بودجه فعلی را نیاز داریم!

اگر نگاهی به لیست سازمان‌های متولی کمک به محرومین بیندازیم می‌توانیم سازمان بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی (ره) و بنیاد مستعضفان را از مهم‌ترین این سازمان‌ها نام ببریم. بودجه این سازمان‌ها با توجه به فعالیت آن‌ها در هر سال مشخص می‌شود.

اما انگار این بودجه برای این سازمان‌ها کافی به نظر نمی‌رسد و هنوز تعداد افراد نیازمند در جامعه که تحت پوشش هیچ سازمانی نیستند بسیار زیاد است. در لیست مؤسسات کمک رسانی به نیازمندان، بهزیستی سازمانی است که چشم بسیاری از نیازمندان به آن است. سازمانی که وعده دستگیری از افراد بی‌بضاعت جامعه را داده است.

در این رابطه «بابک قانعی» مدیرکل دفتر توسعه و نظارت بر مراکز و مؤسسات غیردولتی سازمان بهزیستی کشور در گفتگو با آنا می‌گوید، «برای اینکه بتوانیم تمام نیازمندان جامعه را تحت پوشش خود قرار دهیم به چیزی حدود ۱۰ برابر بودجه امروزمان نیاز داریم و این کار تقریباً غیر ممکن است.»

آیا مددجو‌ها به خیریه‌ها واگذار می‌شوند؟

در یک گزارش میدانی یکی از مدیران خیریه اعلام کرد کمیته امداد یا بهزیستی بسیاری از مددجو‌های خود را به خیریه‌ها معرفی می‌کند این در حالی است که بودجه این سازمان‌ها برای پوشش تمام مددجویان خود در نظر گرفته شده است. در حالی که کمیته امداد به این سؤال ما پاسخی نداد، مدیرکل دفتر توسعه و نظارت بر مراکز و مؤسسات غیردولتی سازمان بهزیستی کشور، می‌گوید:» هیچ وقت این کار را نمی‌کنیم.»

تعداد خیریه‌ها روز به روز بیشتر می‌شود. انگار تعدادی از مردم بهترین راه برای کسب درآمد به بهانه کمک به نیازمندان را تأسیس خیریه می‌دانند. هرچند بهتر است بگوییم در بیشتر مواقع این خیریه‌ها و انجمن‌های مردمی هستند که پای کار نیازمندان ایستاده‌اند. اما آیا تأسیس این خیریه‌ها بار را از دوش سازمان‌های متولی برداشته است؟

باید توجه کنیم با افزایش تورم در سال جاری به احتمال بسیار زیاد جمعیت بیشتری زیر خط فقر رفته‌اند. البته وضعیت آشفته نظارت بر مؤسسات خیریه در کشور ما باعث شده است، بسیاری از افراد سودجو در قالب خیریه دست به اقدامات خلاف قانون بزنند و همین مسئله موجب شده است تا فعالیت‌های سایر مؤسسات خوشنام که در راستای خدمات‌رسانی به جامعه گام‌های مثبت برمی‌دارند، به حاشیه رانده شود و تحت الشعاع اقدامات آن‌ها قرار گیرد.

در این مورد مدیرکل دفتر توسعه و نظارت بر مراکز و مؤسسات غیردولتی سازمان بهزیستی کشور می‌گوید: «مجموع ۸ هزار خیریه فعال در حال حاضر زیر نظر بهزیستی وجود دارد که نظارت به صورت الکترونیکی و تیمی بر فعالیت‌های این مراکز انجام می‌شود.»

او ادامه می‌دهد: «نظارت بر عملکرد مؤسسات و مراکز غیردولتی که در قالب مؤسسات خیریه تأسیس شده و در حوزه‌های مختلف کار می‌کنند، مستلزم راه‌اندازی سامانه‌ای یکپارچه و سراسری است که امیدواریم با همکاری سایر ارگان‌ها، چنین اقدامی را عملی کنیم.»

آشفته بازار نظارت برخیریه ها/ به هر خیریه‌ای کمک نکنید!

 

خیریه متخلف هم وجود دارد!

قانعی به این موضوع اشاره می‌کند که متأسفانه بر اساس گزارش‌های نیروی انتظامی و دستگیری چندین نفر از متخلفان، مشخص شد که برخی از سودجویان با سوءاستفاده از اعتماد و احساسات مردم اقدام به کلاهبرداری می‌کنند.

او می‌گوید: «خیریه‌های تحت نظارت بهزیستی اغلب به وسیله تماس با منازل شخصی و نشان دادن عکس مددجو‌ها و تحریک احساسات مشارکت مردمی را جلب نمی‌کنند. در حال حاضر کمیته امداد، وزارت کشور و سازمان اوقاف نیز مجوز تأسیس خیریه صادر می‌کنند. ولی این کار خلاف قانون است و خیریه‌ها مجوز انجام این کار‌ها را ندارند.»

وقتی پای سلبریتی‌ها وسط می‌آید

 یک سلبریتی دلش می‌خواهد برای کمک به یک خانواده نیازمند پول جمع کند! مردم هم سه برابر چیزی که خواسته به شماره حسابی که اعلام کرده است پول واریز می‌کنند، تا اینجای کار هیچ اشکالی ندارد محبوبیت است دیگر، مردم دوستش دارند و به او اعتماد دارند. اما کمتر کسی می‌داند این پول کجا و چطور مصرف خواهد شد! فقط پای محبوبیت در میان است. سلبریتی‌ها هم از این فرصت استفاده می‌کنند.

قانعی در این رابطه می‌گوید: «راستش ما هم دلمان نمی‌خواهد اینطور باشد. هر چند نگاه ما در بهزیستی حل مشکل مردم به دست مردم است، اما در صورت واریز پول به دست کسانی که رصد و نظارتی بر کارشان وجود ندارد، باعث وجود مشکلاتی و در بعضی مواقع مشکلاتی هم به وجود می‌آید.»

او با بیان اینکه بار‌ها این بحث مطرح شده که بهتر است یک سازمان به صورت تخصصی برای جمع‌آوری کمک‌های مردمی انتخاب شود می‌گوید: «در مورد تعدادی از خیریه‌ها و حتی بعضی از افراد حقیقی که به صورت انفرادی اقدام به جمع‌آوری پول می‌کنند باید گفت امکان تخلفات مالی وجود دارد.»

او این پیشنهاد را می‌دهد که خیریه‌ها به صورت تخصصی فعالیت کنند و یک پنجره واحد وجود داشته باشد که بتوان تخلف‌ها را بررسی کرد. او ادامه می‌دهد: «مثلاً خیریه‌هایی وجود داشتند که چهار شماره حساب معرفی کرده بودند، تا یک پنجره واحد مالی وجود نداشته باشد، چطور می‌توانیم به این نوع تخلف‌ها رسیدگی کنیم.»

کمک کنیم یا نه؟! 

به گزارش آنا و طبق آماری که سال گذشته یکی از خبرگزاری‌های رسمی کشور اعلام کرد ۷۰ درصد خیریه‌ها مستعد پولشویی و فرار مالیاتی هستند. حسین رجایی نماینده مجلس شورای اسلامی هم چندی پیش با اشاره به فعالیت تعداد زیادی از خیریه‌هایی که از بهزیستی مجوز دریافت کرده، اما نظارتی بر فعالیت آن‌ها صورت نمی‌گیرد، گفته بود: یک سری از خیریه‌ها در سال‌های گذشته مجوز‌هایی را از سازمان بهزیستی دریافت کردند تا به مددجویان خدمات ارائه دهند، هرچند اصل این اقدام پسندیده است، اما گاه مشاهده می‌شود برخی سودجویان با هدف دور زدن قانون به این حوزه ورود پیدا کرده‌اند و خیریه را به عنوان پوششی برای خود قرار داده‌اند.

کمک کردن به همنوع و باز کردن گره کار مردم به دست مردم اتفاقی است که به این گستردگی و شکل و شمایل در هیچ کشوری جز سرزمین خودمان نخواهیم دید. نمونه آن مؤسسات خیریه، ان جی او‌ها و دیگر مراکز کمک رسانی به مردم است. اما چه بهتر که وقتی می‌خواهیم به سازمان و موسسه‌ای کمک کنیم حواسمان به اعتبار و نحوه فعالیت آن باشد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب