دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

ساخت واکسن ژنی با فرمولاسیون‌های مختلف علیه «A.baumannii»

ساخت واکسن ژنی با فرمولاسیون‌های مختلف علیه «A.baumannii»
دانش‌آموخته دکتری تخصصی زیست فناوری میکروبی در پژوهش رساله دکتری خود به منظور ایجاد واکسن مؤثر و قوی علیه A.baumannii، موفق به طراحی و ساخت واکسن ژنی با فرمولاسیون‌های مختلف شد.
کد خبر : 807039

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ توحید پیری دانش‌آموخته دکتری تخصصی زیست فناوری میکروبی (بیوتکنولوژی میکروبی) دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهریور امسال از رساله دکتری خود با موفقیت دفاع کرد و فارغ‌التحصیل شد.

راهنمایی رساله دکتری پیری را عباس دوستی دانشیار گروه ژنتیک واحد دانشگاهی شهرکرد بر عهده داشت و عنوان رساله «طراحی، ساخت و بررسی ایمنی‌زایی ژن‌های OmpC و Hcp در حضور ادجوانت C۲۷۴ و نانوذرات کیتوسان به عنوان واکسن ژنی علیه اسینتوباکتر بومانی» بود.

هیئت داوران مرکب از بهناز صفار و سمیه رئیسی (دانشگاه شهرکرد)، الهه تاج‌بخش (دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد) با حضور عباس دوستی (استاد راهنما) و سیدعباس میرزایی (استاد مشاور- دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد) به این رساله نمره ۲۰ و درجه عالی اعطا کردند.

از رساله دانش‌آموخته دکتری تخصصی زیست فناوری میکروبی (بیوتکنولوژی میکروبی) دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد تاکنون سه مقاله ISI و یک مقاله علمی- پژوهشی استخراج شده است.

 توحید پیری دکتری تخصصی زیست فناوری میکروبی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد در تشریح چکیده رساله خود با عنوان «طراحی، ساخت و بررسی ایمنی‌زایی ژن‌های OmpC و Hcp در حضور ادجوانت C۲۷۴ و نانوذرات کیتوسان به عنوان واکسن ژنی علیه اسینتوباکتر بومانی» اظهار کرد: Acinetobacter baumannii (A. baumannii) به عنوان یکی از مهم‌ترین پاتوژن‌های خطرناک در دهه‌های اخیر شناخته شده است که عفونت‌های خطرناکی مانند باکتریمی، عفونت‌های تنفسی و ادراری، ذات‌الریه، اندوکاردیت و عفونت‌های زخم را ایجاد می‌کند.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری آنا افزود: توسعه واکسن‌های نوین، روشی مناسب و مقرون به صرفه برای جلوگیری از گسترش عفونت‌های A. baumannii است. از این رو در این مطالعه برای ایجاد یک واکسن مؤثر و قوی علیه A. baumannii، واکسن ژنی با فرمولاسیون‌های مختلف طراحی و ساخته شدند.

پیری در تشریح مواد و روش کار بیان کرد: روش‌های ایمونوانفورماتیک مبتنی بر واکسینولوژی معکوس، برای پیش‌بینی و شناسایی آنتی‌ژن‌های ایمنی‌زای A. baumannii استفاده شد. ژن‌های hcp و OmpC در وکتور pcDNA۳.۱ (+) کلون شدند.

دانش‌آموخته دکتری تخصصی زیست فناوری میکروبی (بیوتکنولوژی میکروبی) گفت: ادجوانت CPG-ODN C۲۷۴ برای افزایش ایمنی‌زایی به طور جداگانه در وکتور pcDNA۳.۱ (+) کلون شده و صحت کلونینگ با روش PCR و هضم آنزیمی بررسی شد.

وی ادامه داد: واکسن‌های ژنی سنتزشده در نانوذرات کیتوزان با استفاده از تکنیک coacervation کپسوله شدند. نانوواکسن‌های سنتزشده توسط آزمون‌های میکروسکوپی (SEM، TEM)، DLS، TGI مشخصه‌یابی شد.

پیری با بیان اینکه پایداری نانوواکسن‌ها با هضم آنزیمی توسط DNase I و کیتوزاناز مورد مطالعه قرار گرفت، اضافه کرد: فرمولاسیون‌های مختلف واکسن‌های سنتزشده به گروه‌های مختلف موش‌های BALB/c ماده به صورت IM تزریق شد.

فارغ‌التحصیل دکتری تخصصی زیست فناوری میکروبی از واحد شهرکرد یادآور شد: پاسخ‌های ایمنی ایجادشده در موش‌ها به روش‌های الایزا و real time PCR تا ۶۰ روز پس از آخرین واکسیناسیون مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این، ظرفیت محافظتی نانوواکسن‌های ژنی در موش‌های BALB/c با قراردادن آنها در معرض A. baumannii توسط تست چالش و بررسی بار باکتریایی پایش شد و در نهایت، آسیب‌های پاتولوژیک احتمالی توسط رنگ‌آمیزی H&E بررسی شد.

ساخت واکسن ژنی با فرمولاسیون‌های مختلف علیه «A.baumannii»

وی در تشریح یافته‌های پژوهش خود اظهار کرد: ژن‌های hcp و OmpC به ترتیب با دارابودن ۵ و ۷ اپی توپ به عنوان آنتی‌ژن‌های ایمنی‌زا با نمره ایمنی‌زایی ۰.۸۸ و ۰.۷۹ انتخاب شدند. میانگین قطر pDNA-hcp-CSNPs، pDNA-OmpC -CSNPs، و pDNA-CPG-CSNPs  به ترتیب ۶۹.۶۲ nm، ۷۵.۵۸ nm و nm ۷۹.۲۱ به دست آمد.

پیری با بیان اینکه این نانوواکسن‌ها همگی دارای بار مثبت بودند، افزود: علاوه بر این، نشان داده شد که کپسوله کردن پلاسمید‌های DNA در کیتوزان از هضم آن توسط DNase I جلوگیری می‌کند.

دانش‌آموخته دکتری تخصصی زیست فناوری میکروبی گفت: در مقایسه با گروه‌های pDNA-PBS و pDNA-Gene، موش‌های BALB/c ایمن‌شده با pDNA-Gene-pDNA-CPG-CSNP سطوح بالاتری از IgG را در سرم، سایتوکاین‌های عملکردی (IFN-γ، IL-۱b، IL-۶) و سایتوکاین‌های پیش‌التهابی (IL-۱۲، IL-۲۳) در مایع رویی طحال القا کردند. میزان رونویسی سایتوکاین‌های عملکردی (IFN-γ، IL-۱b، IL-۶)، سایتوکاین‌های پیش التهابی (IL-۱۲، IL-۲۳) تا روز ۳۰ پس از واکسیناسیون افزایش یافت.

به گزارش آنا، گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد از سال ۱۳۸۸ با راه‌اندازی کارشناسی میکروبیولوژی کار خود را آغاز کرد و اکنون با دارابودن رشته‌های ژنتیک، زیست فناوری و میکروبیولوژی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی یکی از مهم‌ترین گروه‌های تحصیلی دانشکده علوم پایه است.

واحد دانشگاهی شهرکرد با توجه به حضور استادان و کادر هیئت علمی مجرب و وجود فضا و امکانات آزمایشگاهی پیشرفته و منحصربه‌فرد، تنها واحد دانشگاهی بین دانشگاه‌های آزاد اسلامی سراسر کشور بوده که رشته زیست فناوری میکروبی را در مقطع دکتری تخصصی دایر کرده است. 

انتهای پیام/۴۰۶۲/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب