دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 شهريور 1401 - 11:00
در گزارش آنا بخوانید؛

دانش‌بنیان‌ها با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کنند؟ / وقتی حق بیمه قرارداد پاشنه آشیل این شرکت‌ها می‌شود

دانش‌بنیان‌ها با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کنند؟   وقتی حق بیمه قرارداد پاشنه آشیل این شرکت‌ها می‌شود
مبلغ حق بیمه قرارداد‌ها که سازمان تأمین اجتماعی از شرکت‌ها دریافت می‌کند، عمدتاً به صورت سلیقه‌ای و بسیار بالاتر از قیمت واقعی حق بیمه کارگران مشخص می‌شود و به شدت هزینه‌های تولید را افزایش می‌دهد و مشکلات عدیده‌ای را برای شرکت‌ها به وجود می‌آورد. از طرفی این سازمان در مقابل مبالغی که از شرکت‌ها دریافت می‌کند، خدمات مناسبی ارائه نمی‌کند.
کد خبر : 804572

گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا_معصومه شیری؛ به نظر می‌رسد، یکی از مهمترین ضعف‌های اقتصاد کشور، پایین بودن میزان خلاقیت و نوآوری و ضعف فناوری بنگاه‌های اقتصادی است. این مسئله اقتصاد و صنعت کشور را به مصرف کننده‌ی فناوری‌های خارجی بدل کرده است. همین امر سبب آسیب پذیری اقتصاد کشورمان شده است. 
طبق تعریف سازمان همکاری و توسعه‌ی اقتصادی، اقتصاد دانش بنیان اقتصادی است که بر اساس تولید، توزیع و کاربرد دانش و اطلاعات شکل گرفته و سرمایه گذاری در دانش و صنایع دانش پایه در آن مورد توجه خاص قرار می‌گیرد. به عبارت دیگر، اقتصاد دانش بنیان به معنی کاربردی کردن دانش و استفاده‌ی موثرتر از آن در گسترش ظرفیت‌ها و ارتقای درجه‌ی بهره برداری از منابع تولیدی در جهت ارتقای تولید ملی است که می‌تواند تحقق بخش شعار حمایت از کالای ایرانی باشد.
به عقیده‌ی کارشناسان تنها راه برون رفت از شرایط فعلی این است که به تقویت شرکت‌های دانش بنیان بپردازیم و با ارتقای دانش فنی کشور به سمت بهبود شرایط گام برداریم. در همین راستا، حمایت‌هایی از شرکت‌های دانش بنیان صورت گرفته است و قوانینی مصوب شده است که به نظر کافی نیستند.

 

مشکلات ریز و درشتی که برای دانش‌بنیان‌ها دردسرساز می‌شود

مرتضی میری یکی از فعالان اقتصادی کشور با اشاره به مشکلات عدیده‌ای که شرکت‌های دانش بنیان با آن‌ها مواجه هستند، به خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا گفت: این شرکت‌ها موجودیت‌های نوینی به شمار می‌روند و متاسفانه هنوز در قوانین کشور به صورت کامل به رسمیت شناخته نشده اند. خدمات و روال کاری شرکت‌های دانش بنیان به گونه‌ای است که با قوانین گذشته مطابقت ندارد و این ناهماهنگی مشکلاتی را برای فعالیت آن‌ها به دنبال داشته است. مثلاً، این شرکت‌ها قبلاً در مجتمع‌هایی که دفتر کار اشتراکی محسوب می‌شوند، ساکن بودند. ثبت هر شرکت نیاز به یک کدپستی دارد و شرکت‌هایی که در مجتمع‌های اینچنینی قرار داشتند نمی‌توانستند از یک کدپستی استفاده کنند و این موضوع مشکلاتی را برایشان به وجود می‌آورد. با پیگیری‌های متعدد این مشکل حل شد و هر کدام از دفاتر دارای یک کدپستی شدند. اما انجام این کار زمان طولانی‌ای طول کشید. از آنجائیکه زمان برای سودآوری شرکت‌ها اهمیت زیادی دارد، طولانی شدن حل و فصل این مشکلات دردسرساز می‌شود. 

 

سنگ بر سر راه صادرات محصولات دانش‌بنیان

وی در ادامه با تاکید بر اهمیت صادرات محصولات فناورانه ایرانی و ورود به بازارهای جهانی گفت: مسئله‌ی صادرات تولیدات و خدمات شرکت‌های دانش بنیان موضوع دیگری است که مشکلاتی در ارتباط با آن وجود دارد. با توجه به مسئله‌ی تعهد ارزی، امکان صادرات خدمات و تولیدات شرکت‌های دانش بنیان به سختی وجود دارد و همین امر مشکلات جدی‌ای ایجاد می‌کند. ما می‌توانیم بازار بسیار گسترده‌ای در کشور‌های منطقه برای تولیدات و خدمات شرکت‌های دانش بنیان داشته باشیم و ارزآوری خوبی برای کشور به ارمغان بیاوریم. اما مشکلاتی در این حوزه وجود دارد.

این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: موضوع مالیات‌ها نیز مشکل دیگری است که شرکت‌های دانش بنیان با آن مواجه هستند. باید برای استارت آپ‌ها و کسب و کار‌های نوین معافیت‌هایی قائل شویم تا آن‌ها جان بگیرند. اما این موضوع آن چنان که شایسته است، مورد توجه قرار نمی‌گیرد. سازمان امور مالیاتی به انحای مختلف اجازه نمی‌دهد معافیت‌های مالیاتی شرکت‌های دانش بنیان عملیاتی شود. برخورد‌ها و تفاسیر مأموران مالیاتی نیز مشکلاتی را برای شرکت‌ها به وجود می‌آورد. 

 

حق بیمه قرارداد پاشنه آشیل دانش‌بنیان‌ها/ارتباط شرکت‌ها با تأمین اجتماعی یک مسیر یک طرفه است

میری در ادامه گفت: سازمان تأمین اجتماعی همان طور که همیشه برای شرکت‌های تولیدی مسئله ساز بوده است، برای شرکت‌های دانش بنیان نیز مشکل ساز شده است. مبلغ حق بیمه قرارداد‌ها که سازمان تأمین اجتماعی از شرکت‌ها دریافت می‌کند، عمدتاً به صورت سلیقه‌ای و بسیار بالاتر از قیمت واقعی حق بیمه کارگران مشخص می‌شود و به شدت هزینه‌های تولید را افزایش می‌دهد و برونسپاری را عملا غیرممکن می‌سازد و مشکلات عدیده‌ای را برای شرکت‌ها به وجود می‌آورد. از طرفی این سازمان در مقابل مبالغی که از شرکت‌ها دریافت می‌کند، خدمات مناسبی ارائه نمی‌کند. در واقع ارتباط شرکت‌های دانش بنیان با سازمان تأمین اجتماعی یک مسیر یک طرفه است. هزینه از شرکت‌ها دریافت می‌شود، اما خدماتی ارائه نمی‌شود. ما به عنوان فعالان اقتصادی اشکالی در این موضوع نمی‌بینیم که در ازای دریافت خدمات سازمان تأمین اجتماعی، مبلغی را پرداخت کنیم. اما واقعیت این است که این سازمان در مقابل خدماتی که ارائه نمی‌دهد، هزینه می‌گیرد. 
میری در ادامه گفت: اساساً این مضحک است که سیستمی به شکایاتی که از آن می‌شود، خودش رسیدگی کند. الان چنین مکانیسمی در سازمان تأمین اجتماعی شاهد هستیم. به طور مثال، اگر شرکتی نسبت به آرای صادره از این سازمان شکایت داشته باشد، دوباره خود این سازمان به آن رسیدگی می‌کند. امکان پیگیری موضوع از دیوان عدالت اداری نیز وجود دارد که روندی بسیار طولانی را باید طی کرد.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب