ملاقات وزیر کشور با رئیس هیات بینالمللی کنترل مواد مخدر سازمان ملل
به گزارش گروه اجتماعی آنا به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت کشور، رحمانی فضلی در این ملاقات به همسایگی کشورمان با افغانستان به عنوان بزرگترین کشور تولیدکننده مواد مخدر سنتی از نوع تریاک و هرویین و هزینههای بسیار بالای مادی و معنوی که در مسیر مقابله جدی با ترانزیت مواد مخدر که به کشورمان تحمیل میشود اشاره کرد.
وزیر کشور همچنین بر اعتقاد راسخ جمهوری اسلامی ایران برای پایبندی به کنوانسیونهای بینالمللی مبارزه با مواد مخدر و کنترل مواد شیمیایی و پیش سازهای مورد نیاز برای ساخت مواد مخدر تأکید کرد.
وزیر کشور در این ملاقات، ضرورت افزایش زمینههای نظارتی و کنترلی هیات INCB بر چرخه تولید، فروش، حمل و مصرف قانونی مواد شیمیایی تحت کنترل و برخورد قانونی با کشورهای متخلف و تمرکز بر جلوگیری از ترانزیت غیرقانونی مواد پیش ساز به افغانستان را خواستار شد.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر همچنین به آئیننامه جدیدی اشاره کرد که اخیراً با هدف ارتقاء زمینههای موجود برای جلوگیری از قاچاق مواد پیش ساز، در ستاد مبارزه با مواد مخدر تصویب و پس از تأیید رئیس جمهوری اسلامی ایران به عنوان رئیس ستاد، به کلیه دستگاههای مسئول ابلاغ شده است.
رحمانی فضلی با تبیین این امر مهم که همکاریهای فی مابین ایران و نهاد مسئول در سازمان ملل باید عملی و دو سویه باشد، تصریح کرد: متاسفانه در حال حاضر همکاری و حمایت عملی قابل توجهی از سوی این نهادها دیده نمیشود.
وزیر کشور افزود: حتی در جاهایی که لازم است از حمایتهای سازمان ملل برای تأمین تجهیزات مورد نیاز برای مبارزه با مواد مخدر برخوردار باشیم و علیرغم اینکه بخش مهمی از عواید و ثمرات این مبارزه و تلاش پرهزینه متوجه کشورهای اروپایی و امریکا میشود، این حمایت و پشتیبانی هرگز اتفاق نیفتاده است.
دکتر رحمانی فضلی در همین زمینه خاطر نشان ساخت: البته تردیدی وجود ندارد که در صورت استمرار وضعیت کنونی، دیگر انگیزهای برای ادامه این همکاری یکطرفه وجود نخواهد داشت.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر در بخش دیگری از سخنان خود در این ملاقات با اشاره به این نکته مهم که با برنامهریزیهای مناسب و فراهم نمودن زمینه حضور بخش غیر دولتی، بیش از ٨٠ درصد از اقدامات پیشگیرانه و درمانی در ایران، هم اکنون توسط سازمانهای غیر دولتی و مردم نهاد انجام میگیرد، به اجرای دقیق برنامه مربوط به سیستم PEN در ایران اشاره و خاطر نشان کرد: اجرای این برنامه بینالمللی و مورد تاکید سازمان ملل توسط ایران، در منطقه بینظیر است.
وزیر کشور همچنین ضمن اشاره به فعالیت نیروهای متخصص و باتجربه در گمرکات کشورمان برای شناسایی و کشف و ضبط محمولههای غیرقانونی قاچاق از موفقیت های بی نظیر کشورمان در کشف محمولههای قاچاق پیش ساز که اکثرا به مقصد افغانستان بارگیری و إرسال شده بودند خبر داد.
رئیس شورای امنیت کشور با برشمردن عدم اشراف نیروهای مرزی دو کشور افغانستان و پاکستان بر مرزهای خود به عنوان عاملی که در نتیجه آن نیروهای مرزی جمهوری اسلامی ایران زحمات و تلاشهای مضاعفی را در راستای کنترل مرزهای مشترک با این دو کشور متحمل میشوند، خاطر نشان کرد: این بدان معناست که نیروهای مرزی کشورمان بخش قابل توجهی از وظیفه مرزبانان این دو کشور را نیز به دوش میکشند و اگر نیروهای ما دست از این فعالیت مضاعف بکشند، جامعه جهانی شرایط مخرب و مهلک را به طور ملموس تجربه خواهد کرد و به ارزش اقدامات جمهوری اسلامی ایران بعنوان سدی در قبال تهدید ویرانگر مواد مخدر بیش از پیش پی خواهد برد.
رحمانی فضلی با ارائه یک شاخص از عملکرد کشورمان در مبارزه با مواد مخدر خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران به تنهایی بیش از ٢٥ درصد از هروئین جهان را کشف مینماید.
وی افزود: تصور کنید که عدم کشف و توزیع این مقدار هروئین، چه فاجعهای را متوجه جهان مینمود.
وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران در ادامه تصریح کرد: انتظار ما این است که نهادهای مسئول در سازمان ملل همچون UNODC و INCB نیز در مقابل این اقدامات ، به وظائف قانونی خود عمل نمایند.
دبیر کل ستاد مواد مخدر در همین زمینه یادآوری کرد: قریب به دو سال است که به سازمان ملل و مسئولین مبارزه با مواد برخی کشورها پیشنهاد دادهایم تا در یک هماهنگی بزرگ بینالمللی، برنامه کنترل دلیوری (حمل تحت نظارت) را در سطح کشورهای مسیر بالکان به مورد اجرا بگذاریم، اما متاسفانه استقبالی نشده است؛ این در حالی است که تا چند سال که کشورمان قانون کنترل دلیوری نداشت، مرتبا مورد اعتراض UNODC قرار میگرفت.
وزیر کشور در بخش دیگری از اظهارت خود در این ملاقات انتظار جدی جمهوری اسلامی ایران از نهادهای نظارتی سازمان ملل را برخورد جدی کشورهای عضو و به ویژه گروه اروپایی و آمریکای این کشور ها با پدیده پولشویی و گردش پولهای کثیف ناشی از قاچاق مواد مخدر بر شمرد. رحمانی فضلی افزود: کشورهای غربی با توجه به امکانات و تجهیزات خود به راحتی میتوانند با گردش مالی ناشی از قاچاق مقابله کنند.
رحمانی فضلی در ادامه یکی دیگر از مشکلات سیاستگذاری نهادهای مرتبط بینالمللی در عرصه مبارزه با مواد مخدر را عدم شناخت و درک صحیح از عوارض پیچیده و گسترده پدیده مواد مخدر و مصرف آن دانست. وی افزود: تفاوت ما به عنوان کشوری که در خط مقدم مبارزه قرار داریم با دیگر کشورهایی که بعضا تنها به عنوان بازار مصرف مواد مخدر با منشأ تولید افغانستان محسوب میگردند، بمانند تفاوت دو گروه است که یکی خبر وقوع زلزله را از رادیو و یا تلویزیون میشنود و در مقابل گروهی که زیر خروارها آوار ناشی از زلزله مدفون شده است.
آقای لوچان نایدو رئیس INCB در این ملاقات خواسته این نهاد سازمان ملل را نزدیک شدن به شرکای موفقی چون جمهوری اسلامی ایران و تقدیر از آن دانست.
وی با اشاره به اقدامات چشمگیر جمهوری اسلامی ایران در زمینه پیشگیری، درمان معتادان و کاهش آسیب و توصیف این عملکرد به عنوان اقدامات مبتکرانه خاطر نشان کرد: انتظار ما از همه کشورها پایبندی به کنوانسیونهای بینالمللی مرتبط با مواد مخدر و اجرای مفاد آن است.
رئیس INCB از سوی هیأت حاضر برای ارائه مدل های موفق جهانی برای اجرای دقیق قوانین و کنترل هر چه بهتر فروش و مصرف قانونی مواد شیمیایی پیش ساز و جلوگیری از انحراف آنها علام امادگی کرد.
گفتنی است این ملاقات در مقر سازمان ملل در وین و به درخواست طرف مقابل برگزار شد.
انتهای پیام/