آیا جستوجوی 60 ساله اتاق کهربا به پایان رسید؟
به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا به نقل از دیلیمیل، جستوجو برای یکی از بزرگترین گنجینههای جنگ جهانی دوم، «اتاق کهربا»، به ارزش 250 میلیون پوند، در دور تازهای قرار گرفته است. به گفته شکارچیان، گنج ممکن است اتاق کهربا در اتاق مخفی در موزه لهستان قرار داشته باشد.
این اتاق که در دهه 1700 به افتخار سزار روسی، پتر کبیر، ساخته و با کهربا، طلا و جواهرات گرانبها تزئین شده بود، توسط نازیها دزدیده شد و به طرز مرموزی در پایان جنگ جهانی دوم ناپدید شد. این اتاق هدیهای از طرف فردریش ویلهلم اول از پروس بود. برای دههها، جستوجوگران به دنبال این گنج از دست رفته اروپا را زیر و رو کردند.
اما حالا، کارفرمایان موزه «مامرکی» در نزدیکی شهر وگورزیو واقع در شمال شرقی لهستان، پس از کشف اتاقی ناشناخته به ابعاد 2 در 3 متر به کمک ژئورادار، میگویند که شاید این اتاق پشت یک دیوار کاذب که از داخل قفل شده، در پناهگاهی متعلق به زمان جنگ پنهان شده باشد.
تصاویری از تفسیرات ژئورادار
اتاق کهربا پیش از تصرف منطقه توسط نازیها، در کاخ کاترین در نزدیکی سنت پترزبورگ قرار داشت. تنها 36 ساعت زمان برد تا آنها اتاق را غارت کنند. محل کنونی موزه، در جنگ جهانی دوم مقر شرقی ارتش آلمان بود. مسئولان موزه با استناد به عکسهایی از تفسیر ژئورادار ادعای وجود پناهگاه مخفی را میکنند.
بر اساس گفتههای یک گارد سابق نازی به جوخه بمب لهستان، وی در زمستان سال 1944 شاهد ورود کامیونهایی به شدت محافظتشده به پناهگاه و تخلیه محمولهای بزرگ بوده است. پس از اتمام کار، اتاقی که بار محموله در آن قرار گرفته بود، مهر و موم شد.
گمان میرود نازیها بخشی از اتاق کهربا در پناهگاه انبار کردند تا بعدها آن را منتقل کنند. در طی دو دهه بعدی، جوخه بمب لهستانی برای پیدا کردن اتاق مخفی به جستوجوی پناهگاه پرداخت اما موفق به پیدا کردن چیزی نشد. با این حال کارکنان موزه مامرکی ادعا به کشف اتاقی مخفی میکنند که شاید حاوی برخی از بقایای اتاق کهربا نیز باشد.
نمایی از اتاق کهربا
بارتلومیج پلبانزیک از موزه اظهار داشت: «به چندین دلیل فکر میکنیم شانس زیادی وجود دارد که اتاق کهربا اینجا باشد. البته در دهه 1950 دستگاه راداری نفوذ به زمین وجود نداشت بنابراین بررسی و کشف فضاهای مخفی امکان پذیر نبود. امکان دارد در داخل آن علاوه بر عناصری از اتاق کهربا آثار هنری غارتشده دیگری نیز وجود داشته باشد. اما جای شکی وجود ندارد که این اتاق اختصاصا به منظور انبار گنج ایجاد شده است».
در اصل قرار بود اتاق کهربا یک کابین کهربا باشد اما در عوض تصمیم گرفته شد از پنلها به عنوان دیوار استفاده شود و با کندهکاریهای طلاکاری شده، آینه و کهربا آراسته شود. به طور کلی این اتاق شامل 450 کیلوگرم کهربا میشد.
ساخت اتاق کهربا در سال 1770 در کاخ کاترین تکمیل شد اما نازیها در اکتبر 1941 آن را دزدیدند. روسها در ابتدا، با پوشاندن اتاق به وسیله کاغذ دیواری، سعی به پنهان کردن این اتاق باشکوه کردند اما نقشهشان به شکست مواجه شد. سپس این اتاق با قطار به قلعه کوئنزبرگ واقع در شرق پروس برده شد اما در ژانویه 1945 پس از حملات هوایی و یک یورش زمینی وحشیانه ناپدید شد.
نمایی از کاخ کاترین پس از غارت اتاق کهربا
در حالی که برخی میگویند این گنجینه در طی حملات از بین رفته است، بعضی دیگر ادعا میکنند که پس از سقوط شهر توسط ارتش سرخ، شاهد خروج 40 واگن از قلعه بودند. اعتقادها بر این است که مدیر ارشد نازیها در پروس، اریک کوچ، اتاق کهربا را از کوئنزبرگ به ووپرتال در غرب آلمان منتقل کرده است.
اتاق کهربا چیست؟
اتاق کهربا بیشک یکی از بزرگترین آثار هنری بشر است. این اتاق به مساحت ۵۵ متر پوشیده شده است از ۱۰۰ هزار قطعه (پنل) کهربا زیر چتری از یاقوت-الماس-یشم و عقیق. وزن کل این قطعات حدود ۶ تن بوده است. اتاق کهربا حاصل ۱۰ سال کار صنعتگران بوده است و ارزش کنونی آن هماکنون چیزی بیش از ۲۵۰ میلیون دلار است.
این اتاق در سال ۱۷۰۱ توسط فردریک از پروس بنیان گذاشته شد و سپس به روسیه تزاری منتقل شد. تا سال ۱۹۴۱ این جعبه بزرگ یا اتاق جواهر در کاخی در روسیه نزدیک سن پترزبورگ نگهداری میشد بعد از حمله آلمانیها این گنج به شرق روسیه منتقل شد و در قلعه Konigsberg به صورت پنهانی دفن شد.
راز پیدا کردن این اتاق در حالی که خاصیت کهربا تقریبا از بین رفته بود از بعد از جنگ جهانی به موضوعی داغ تبدیل شد.
مترجم: هانا حیدری
انتهای پیام/