دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 اسفند 1393 - 10:20
به مناسبت روز جهانی زن و کوه مشکلات جنسیتی در مقابل بشر

نیمه زنانه جهان زیر سایه نابرابری جنسیتی

امروز 8 مارس روز جهانی زن است. انتخاب چنین روزی در ارج گذاشتن و تقویت تلاش‌هایی است که برای رفع نابرابری جنسیتی در جهان انجام شده و می‌شود اما هنوز راه زیادی برای برطرف کردن مشکل «نگاه به زن» به عنوان جنس دوم وجود دارد.
کد خبر : 7331

به گزارش خبرنگار اجتماعی آنا، شاید برخی فکر کنند که در سال 2015 دیگر نیازی به تلاش برای حقوق برفع تبعیض علیه زنان و مساله نابرابر برای زنان نیست اما واقعیت این است که هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن باقی مانده است. برای فهمیدن این ضرورت باید به داده‌های زیادی توجه کرد:


بر اساس گزارشی که روزنامه گاردین چاپ انگلیس منتشر کرده؛ نیمی از محصولات غذایی جهان تحت ساعات کاری زنان تولید می‌شود اما 10 درصد از درآمد جهانی تولید غذا به زنان می‌رسد و آنها تنها یک درصد از بازار محصولات غذایی را در مالکیت خود دارند. زنان نیمی از جمعیت جهان را به خود اختصاص داده‌اند اما 70 درصد از جمعیت فقرای جهان از زنان هستند.


دستکم یک سوم از زنان جهان در طول دوران زندگی خود کتک خورده‌اند و به زور وادار به رفتارهایی شده‌اند که در بسیاری از فرهنگ‌ها مذموم بوده است. دستکم یک سوم زنان سوءاستفاده جنسی را تجربه کرد‌ه‌اند. هر ساله در حدود 1.5 تا سه میلیون زن به دلایلی مربوط به مسائل جنسیتی می‌میرند. هر سال بین 700 هزار تا چهار میلیون زن برای بردگی جنسی به فروش می‌رسند.


99 درصد مرگ زنان در هنگام به دنیا آوردن فرزند در کشورهای در حال توسعه روی می‌دهد و تقریبا هر یک دقیقه یک زن به خاطر مشکلات مربوط به حاملگی در جهان می‌میرند.


زنان دو سوم از جمعیت 780 میلیون نفر از جمعیت کره زمین که خواندن و نوشتن بلد نیستند را تشکیل می‌دهند. 41 میلیون دختر در جهان حتی از تحصیل در مدارس ابتدایی هم محروم هستند. در جهان فقط یک نفر از هر پنج نماینده مجلس زن هستند.


بر اساس این گزارش، 603 میلیون نفر زن در جاهایی زندگی می‌کنند که خشونت خانگی هنوز جرم شناخته نمی‌شود. با این حال بیش از 60 میلیون دختر زیر 18 سال در سراسر جهان، مجبور به ازدواج شده‌اند.


ما در حال حاضر از نتایجی که نسل‌های پیشین زنان برای آنها تلاش کرده‌اند، بهره‌مند هستیم. ما در حال حاضر وارث حقوق مدنی و امتیازات زندگی فردی هستیم که زنان چند نسل قبل فقط می‌توانستند آرزوی آنها را داشته باشند و این نسل زنان وامدار زنانی هستند که برای حق رای و زندگی بهتر برای نسل‌های بعدی زنان مبارزه کردند اما مشکلات ناشی از نابرابری جنسیتی در جهان امروز هنوز بسیار عمیق هستند.


براساس گزارش‌های متعدد سازمان ملل متحد موضوع خشونت جنسی به زنان مورد بررسی آماری و تحلیلی قرار گرفته است:


خشونت از سوی همسر


مهمترین شکل خشونتی که زنان تجربه می‌کنند، خشونت فیزیکی است که از طرف شریک زندگی آنها اعمال می‌شود. این خشونت شامل ضرب و شتم و مجبور کردن زنان به ارتباط جنسی و دیگر سوءاستفاده‌ها می‌شود. آمارها نشان می‌دهد که نرخ خشونت از طرف شریک زندگی از هفت درصد در چین شروع می‌شود و به 48 درصد در زامبیا و اتیوپی می‌رسد.


آمارها همچنین نشان می‌دهد که نصف زنانی که به قتل می‌رسند به دست همسران و شرکای زندگی خود کشته می‌شوند.


خشونت جنسی


خشونت جنسی شامل سوءاستفاده جنسی، یا برخورد جنسی با زنی که بیمار، ناتوان جسمی و ذهنی است یا زنی که تحت فشار و نه از روی انتخاب تن به رابطه جنسی می‌دهد.


آمار خشونت جنسی به سادگی قابل بررسی نیست. زیرا در بسیاری از جوامع کسی که قربانی خشونت جنسی است به دلیل مذموم و شرم‌آور بودن این اتفاق از سوی خود و خانواده‌اش پنهان می‌شود. همچنین گزارش‌ها نشان می‌دهد آمارهای تجاوز ادرات پلیس هم قابل اتکا نیستند چرا که در بسیاری از موارد این موضوع با لاپوشانی روبرو است.


آمار خشونت جنسی در میان زنان بالای 15 سال که از سوی شریک زندگی نباشد از یک درصد در اتیوپی و بنگلادش شروع می‌شود و به 10 تا 12 درصد در پرو و تانزانیا می‌رسد.


بنا بر این گزارش، ازدواج‌های اجباری یا ثبت نشده نیز آسیب‌پذیری زنان را بالا می‌برد. رسم ازدواج پیش از بلوغ قانونی یعنی 18 سال در جنوب آسیا زندگی بیش از 31 میلیون دختر و در کشورهای حاشیه صحرای آفریقا 14 میلیون دختر را تحت تاثیر قرار داده‌است.


دختران جوانی که مجبور به ازدواج یا برقراری رابطه جنسی می‌شوند می‌توانند در خطر بیماری، ابتلا به اچ آی وی (ایدز) و محدودیت امکان تحصیل قرار گیرند.


سوءاستفاده جنسی در درگیری‌های نظامی


سوءاستفاده جنسی در درگیری‌های نظامی، یکی از مهمترین مشکلات روز جهان است که مردان، دختران و زنان را تهدید می‌کند. این موضوع به عنوان ابزاری از سوی گروه‌های نظامی برای تحت الشعاع قرار دادن دشمن رقیب‌شان مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. تجاوز یکی از ابزارها در درگیری‌های نظامی بین‌المللی و داخلی دنیای معاصر بوده است.


در جمهوری دموکراتیک کونگو حدود 1000 مور تجاوز جنسی در ماه گزارش می‌شود و برآورد می‌شود که 200 هزار مورد تجاوز از آغاز درگیری‌های نظامی در این کشور روی داده باشد.


خشونت و اچ آی وی و ایدز


تحقیقات متعددی نشان دهنده ارتباط میان خشونت جنسی و ایدز است. ناتوانی زنان برای داشتن روابط جنسی ایمن آمار این بیماری را بالا می‌برد. زنانی که توسط شریک زندگی‌شان کتک می‌خورند، 48 درصد بیشتر در خطر ابتلا به اچ آی وی هستند.


بیش از نیمی از مبتلایان جدید به اچ آی وی در سنین بین 15 تا 24 سال هستند و 60 درصد این افراد را زنان تشکیل می‌دهند. آسیب‌پذیری زنان در برابر اچ آی وی به طور خاص در کشورهای منطقه حاشیه صحرای بزرگ آفریقا دیده می‌شود. جایی که 80 درصد زنان مبتلا به اچ ای وی در آنجا زندگی می‌کنند.


قتل به خاطر جهیزیه


قتل به خاطر جهیزیه در مواردی روی می‌دهد که همسر یا کفیل یک زن او را به خاطر اینکه خانواده‌اش نتوانسته‌اند جهیزیه مورد نظر برای ازدواج او را تامین کنند به قتل رسیده باشد.


در شرایطی که سنت جهیزیه در بسیاری از نقاط جهان هنوز مرسوم است اما این نوع خشونت و قتل به طور معمول فقط در جنوب آسیا روی می‌دهد.


قتل ناموسی


در بسیاری از جوامع قربانیان تجاوز، زنانی که زنای محسنه می‌کنند و یا زنانی که متهم به زنا هستند توسط اقوام خود به قتل می‌رسند چرا که پاکدامن نبودن زن در این جوامع به عنوان بدنام کردن خانواده دیده می‌شود.


آمار بنیادجمعیت سازمان ملل متحد نشان می‌دهد که قتل ناموسی در جهان احتمال دارد به 5000 مورد در سال نیز برسد.


قاچاق انسان


دست‌یابی به آمار جهانی قاچاق انسان آسان نیست. برآورد می‌شود که در سال 2.5 میلیون نفر قاچاق می‌شوند. این تعداد قاچاق انسان با هدف بردگی جنسی و کار اجباری انجام می‌شود. دختران و زنان 80 درصد این آمار قاچاق سالانه را تشکیل می‌دهند.


خشونت در دوران حاملگی


خشونت پیش و پس از دوران حاملگی می‌تواند مشکلات سلامت جدی برای مادر و فرزند به همراه داشته باشد. این مساله می‌تواند به مشکلات هنگام تولد، سقط جنین و وزن کم نوزاد منجر شود.


نوزادکشی، اهمیت داشتن جنسیت نوزاد و سقط سیستماتیک جنین دختر، مشکلاتی است که در جنوب آسیا، حاشیه صحرای بزرگ آفریقا و خاورمیانه دیده می‌شود.


تبعیض جنسی و خشونت


تعداد زیادی از زنان در جهان با موارد متفاوتی از تبعیض جنسی و خشونت ناشی از آن روبرو هستند. فاکتورهایی مانند قومیت، کاست، طبقه، مهاجر یا پناهنده، مذهب، موقعیت تاهل، ناتوانی یا ابتلا به اچ آی وی می‌تواند روی نوع خشونتی که این زنان تجربه می‌کنند، تاثیر بگذارد.


به عنوان مثال زنان سرخپوست در کانادا پنج برابر سایر زنان در خطر مرگ بر اثر خشونت هستند. در هند نیز زنان کاست دالیت نرخ بالاتری از خشونت جنسی را نسبت به سایر زنان وابسته به سایر کاست‌های اجتماعی تجربه می‌کنند.


در اورپا، آمریکای شمالی و استرالیا نیز بیش از نیمی از زنانی که ناتوانی جسمی یا ذهنی دارند با خشونت جنسی در طول زندگی‌شان روبرو می‌شوند. در حالی که خشونت جنسی در میان زنانی که ناتوانی ندارند در این جوامع یک سوم است.


توهین جنسیتی


بر اساس این گزارش، بین 40 تا 50 درصد زنان شاغل در اتحادیه اروپا تجربه توهین جنسیتی و تماس بدنی توهین آمیز را در محل کارشان دارند. در آمریکا نیز 83 درصد دختران 12 تا 16 ساله در مدارس مورد توهین جنسیتی قرار می‌گیرند.


تحقیقات که جامع نیز نبودند در منطقه آسیا-پاسیفیک نشان می‌دهد که 30 تا 40 درصد زنان کارگر با توهین جنسیتی در محل کارشان روبرو بوده‌اند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب