دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 اسفند 1393 - 15:10
درمصاحبه با شبکه خبری «سی‌ان‌ان»؛

ظریف: ما در صورت توافق، محدودیت‌هایی را خواهیم پذیرفت/بدون کمک ایران وضعیت عراق متفاوت بود

وزیر امورخارجه کشورمان گفت که اگر به خاطر آن‌هایی که واقعیت‌های منطقه را درک کردند، نبود، اکنون داعش نه فقط موصل بلکه کنترل بغداد و دمشق را نیز در اختیار گرفته بود.
کد خبر : 7090

به‌گزارش گروه میان‌الملل خبرگزاری آنا، «محمد جواد ظریف» وزیر امورخارجه کشورمان در مصاحبه با «کریستین امانپور» خبرنگار شبکه «سی‌ان‌ان» به سؤالات وی درباره مذاکرات هسته‌ای ایران و موضوعات منطقه‌ای به ویژه خطر گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه، پاسخ داد.


برخی افراد صلح و ثبات را تهدیدی موجودیتی می‌دانند


ظریف درباره احتمال دستیابی به توافقی هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5 گفت:‌‌ نمی‌خواهم مذاکره را علنی کنم. اگر اراده سیاسی در همه طرف‌ها وجود داشته باشد که تصمیمات لازم را اتخاذ کنند، می‌توان به این توافق دست یافت. برخی پیشرفت‌ها انجام داده‌ایم. موضوعاتی مانده که باید درباره آن‌ها تصمیم‌گیری شود. بنابراین باید در هفته‌های آتی به سختی کار کنیم.


وزیر امورخارجه کشورمان درباره جزئیات موضوعات باقی‌مانده و نیز اظهارات اخیر «باراک اوباما» درباره اینکه که ایران باید بخش اعظمی از فعالیت هسته‌ای خود را حداقل 10 سال متوقف کند گفت:‌ جزئیات بسیاری وجود دارند که باید بررسی شوند. مقداری پیشرفت داشته‌ایم. هدف این اقدامات اطمینان از این است که برنامه هسته‌ای ایران همیشه صلح‌آمیز باقی بماند و نیز محدودیت‌هایی که به نظر ما به صورت غیر قابل توجیه علیه ایران اعمال شده‌اند، رفع شوند. به همین دلیل است که معتقدیم اگر اراده سیاسی برای اتخاذ انتخاب‌های سخت وجود داشته باشد، می‌توان به توافقی دست یافت. ما تصمیم گرفته‌ایم که در مذاکرات وارد شویم، گرچه معتقدیم که تمام این فرآیند غیرضروری بود،‌ این موضوعات بحرانی ساختگی بودند. همانگونه که بارها مشاهده کرده‌ایم، افرادی در 20 سال گذشته پیش‌بینی می‌کردند که ایران یک سال با ساخت بمب فاصله دارد و این پیش‌‌بینی بارها اشتباه از آب درآمده است ولی متأسفانه، واقعیت این است که این جنون (اعتقاد به تلاش ایران برای دستیابی به بمب) شیوع یافته و هنوز هم رایج است (و در این میان) ما به تلاش برای حل موضوع ادامه می‌دهیم. بنابراین ما به پای میز مذاکره می‌آییم و اراده سیاسی برای حل این موضوع را نشان داده‌ایم. من معتقدم که طرف مقابل نیز باید همین اراده سیاسی و همین قاطعیت را داشته باشد و تصمیمات سختی درباره اینکه تحریم‌ها و توافق در کنار یکدیگر نمی‌توانند باشند اتخاذ کنند.


وزیر امورخارجه کشورمان درباره سخنان «نتانیاهو» در کنگره آمریکا و تأثیر آن بر مذاکرات هسته‌ای گفت: (این سخنان) هیچ تأثیری در میز مذاکرات نداشت، اما من می‌توانم ببینم که وی و برخی افراد مرتبط تلاش می‌کنند تا از طریق دروغ‌ و فریب، فضایی از روان‌پریشی و ترس فراهم کنند تا از توافقی که در حال شکل‌گیری است، جلوگیری کنند. تنها دلیل این امر و تنها توضیحی که می‌تواند داد این است که برخی افراد صلح و ثبات را تهدیدی موجودیتی می‌دانند، زیرا توافقی را نمی‌توان تهدید‌آمیز دانست مگر اینکه خواهان مناقشه، تنش، بی‌اعتمادی و بحران باشید.


ظریف در پاسخ به سؤالی دیگر درباره اینکه آیا به نقطه رضایت‌بخش در مذاکرات درباره تحریم‌ها رسیده‌اید یا نه گفت: نه هنوز، اما درباره بسیاری موضوعات پیشرفت داشته‌ایم، و اکنون در حال مذاکره بر روی این موضوعات هستیم. نمی‌توان همه این پازل را پیش از کامل شدن آن دید. منظورم این است که قطعات این پازل در جای خود قرار دارند، اما تا زمانی که تمام موضوعات را حل نکرده‌ایم نمی‌توانیم بگوییم که پازل کامل شده است. به همین دلیل است که ما جزئیات و قطعات هر موضوع را حل کرده‌ایم، اما هنوز اندکی از حل همه موضوعات برای دستیابی به تصویری خوب و قابل قبول که به نفع همه است (آنچه ما وضعیت برد برد برای همه می‌نامیم) فاصله داریم.


وزیر امورخارجه کشورمان درباره اینکه آیا مهلتی 10 ساله برای برنامه هسته‌ای ایران پذیرفته شده است؟ گفت: بستگی به این دارد که آن را چگونه تعریف می‌کنید. ما درباره پذیرش برخی اقدامات داوطلبانه از جانب ایران گفت‌وگو کرده‌ایم. ما برنامه‌ هسته‌ای عظیمی داریم که به وسیله دانشمندان‌مان ساخته‌ایم. این برنامه به سمت جلو حرکت می‌کند. ما پذیرفته‌ایم و در صورت دستیابی به توافق خواهیم پذیرفت که برای یک بازه زمانی مشخص برخی محدودیت‌ها اعمال شوند. اما نمی‌خواهم زمان و مدت یا جزئیات این محدودیت‌هایی که به صورت داوطلبانه تقبل خواهیم کرد را علنی کنم.


همه این را می‌دانند که بدون کمک ما وضعیت عراق اکنون متفاوت بود


ظریف درباره عملیات اخیر برای آزادسازی تکریت و نیز اظهارات ژنرال «مارتین دمپسی» فرمانده ستاد مشترک ارتش آمریکا، درباه نقش مثبت ایران در این عملیات‌ گفت: ما نیروی نظامی در عراق نداریم. ما همیشه مشاورانی داشته‌ایم که به دولت و ارتش عراق کمک می‌کنند. زمانی که داعش در تابستان گذشته حملات گسترده‌اش را آغاز کرد ما نخستین افرادی بودیم که هم در بغداد و هم در اربیل به کمک عراقی‌ها آمدیم. بنابراین ما در آنجا بوده‌ایم، ما به مردم عراق کمک می‌کنیم، همه این را می‌دانند که بدون کمک ما وضعیت عراق اکنون متفاوت بود. ما از نظر مشورتی و پشتیبانی در عراق هستیم بدون هیچ نیروی رزمی تا به این جنگ بسیار جدی جهانی علیه این گروه‌های افراطی و تروریستی یاری رسانیم. ما امیدوار هستیم که این امر عراقی‌ها (و تمام مردم منطقه) را متحد کند زیرا باوجود اقدامات کوته‌بینانه در گذشته، اکنون همه به این جمع‌بندی دست یافته‌اند که این نیروهای افراطی تهدیدی برای همه هستند. این نیروها را نمی‌توان در سوریه یا عراق، یا در چند کشور منطقه محدود کرد. این تهدیدی جهانی است. شما پیامدهای آن را در اروپا می‌بینید، می‌بینید که آن‌ها در حال عضو‌گیری در اروپا هستند. بنابراین این موضوعی جهانی است که نیازمند همکاری و تلاش همگانی است. ما آنجا هستیم، آنجا بوده‌ایم، در طرف درست قرار داشته‌ایم. ما از همان ابتدا این تهدید را تشخیص دادیم. و به جامعه بین‌‌المللی درباره خط‌مشی‌های کوتاه‌بینانه و سیاست‌بازی درباره این خطر بسیار جدی هشدار دادیم. ما به این کار ادامه می‌دهیم و در طرف عراقی‌ها قرار داریم. امیدواریم که این جنگ به جلو برود. به سختی می‌توان به این زودی در این جنگ پیروز شد، اما امیدوار هستیم که با همکاری بین‌‌المللی، با مسدود کردن کمک‌های مالی به این گروه‌ها، با متوقف کردن عضو‌گیری این گروه‌ها،‌ با از میان بردن مکان‌های امن برای آن‌ها، و مسدود کردن دسترسی از طریق کشورهای همسایه به نتیجه‌ای مفید، مثبت و سازنده در این نبرد بین‌‌المللی بسیار جدی دست یابیم.


وی در ادامه مصاحبه با شبکه سی‌ان‌ان درباره وضعیت سیاسی سوریه و نیز دیدگاه‌های ایران درباره آینده «بشار اسد» گفت: در اینجا نه منافع ایران بلکه منافع منطقه باید مد نظر قرار گیرد. ما نمی‌خواهیم طرفی باشیم که به دوستان‌مان و نیز برخی در خارج از منطقه بگوییم که به شما گفته‌ بودیم. اگر به خاطر آن‌هایی که واقعیت‌های منطقه را درک کردند نبود، اکنون داعش نه بر موصل بلکه بر دمشق و بغداد کنترل داشت. باید خوشحال باشیم که چنین اتفاقی نیفتاده است، ما باید خوشحال باشیم که چنین اتفاقی نیفتاده است و باید با یکدیگر همکاری کنیم تا مطمئن شویم که یک فرآیند سیاسی در سوریه داریم که جامع بوده و شامل همه است زیرا این بحران دارای یک راه‌حل نظامی نخواهد بود. باید تلاشی چند جانبه در سطح بین‌‌المللی با فهمی کامل انجام شود نه تلاش‌هایی ناقص برای اینکه فشار افراطی‌‌‌ها در نقاطی مشخص باقی بماند، بلکه فهم کامل اینکه داعش و افراطی‌‌گری به منافع هیچ بازیگری در منطقه یاری نخواهد رساند. فکر می‌کنم اگر این فهم ایجاد شود امکان حرکت به جلو میسر خواهد بود .


روحانی و من هیچگاه موضوعات سیاسی داخلی را در موضوع مذاکرات هسته‌ای لحاظ نکرده‌ایم


وزیر امورخارجه کشورمان تأکید کرد که موضوع هسته‌ای ایران هیچگاه دستمایه رقابت‌های سیاسی در داخل کشور نیست. وی گفت: این (موضوع هسته‌ای) درباره سیاست داخلی نیست. روحانی و من هیچگاه موضوعات سیاسی داخلی را در این موضوع لحاظ نکرده‌ایم. این امر درباره حل موضوع‌ به وسیله ابزار دیپلماتیک است که مانع از آرامش و همکاری در 15 سال گذشته در منطقه‌ شده است. ما موضوعات بسیار مهمتری در سطوح داخلی، منطقه‌ای و جهانی داریم که باید به آن‌ها بپردازیم و معتقدیم که این موضوع بحرانی ساختگی است. شاهد بودیم که «نتانیاهو» تلاش می کند به ساخت این بحران و حمایت از آن ادامه دهد. این بحرانی است که از همان ابتدا ساختگی بوده و هر چقدر زودتر به آن پایان دهیم زودتر می‌توانیم به موضوعات دیگر رسیدگی کنیم که فرصت‌ها و چالش‌هایی جدی، هم در کشورمان و هم در منطقه و جهان، پدید آورده‌اند. به همین دلیل است که ما موضوعات سیاسی داخلی را در این امر دخیل نخواهیم کرد. روحانی موضوعات سیاسی داخلی را در این موضوع لحاظ نخواهد کرد.


باوجود تحریم‌ها و فشارهای خارجی، توانسته‌ایم به چلو حرکت کنیم


ظریف در پاسخ به سوال «امانپور» درباره چشم‌انداز آتی اقتصادی ایران و توانایی دولت روحانی در تداوم برنامه‌های اقتصادی‌اش گفت:‌ ما نشان داده‌ایم که باوجود تحریم‌ها و فشارهای خارجی، توانسته‌ایم به جلو حرکت کنیم، ما تورم را پایین آوردیم و (نرخ) رشد را افزایش داده‌ایم. ما در شرایطی بسیار سخت دولت را در اختیار گرفتیم و حرکتی رو به جلو داریم. ما معتقدیم که اجتماع لازم را ایجاد خواهیم کرد. ایران جامعه‌ای تک‌صدایی نیست، ما نظرات، دیدگاه‌ها، و برداشت‌های متفاوتی از آنچه در داخل ایران و جهان رخ می‌دهد، داریم و این فرآیندی سالم است. ما از امکان گفت‌وگو درباره موضوعات داخلی، منطقه‌ای و جهانی درباره بهترین آینده برای کشورمان و منطقه استقبال می‌کنیم.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب