دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 اسفند 1394 - 13:15

ابداع روشی جدید در تولید پلاستیک سازگار با محیط زیست

پلی‌لاکتیک اسید یک جایگزین برای مواد پتروشیمی برای تولید پلاستیک است. روش‌های فعلی تولید این ماده پرهزینه بوده و با ضایعات زیادی همراه است. حال محققان در دانشگاه «لوون» بلژیک  روشی جدید برای ساده‌سازی تولید پلاستیک از پلی‌لاکتیک اسید و کاهش ضایعات ناشی از آن ارائه داده‌اند.
کد خبر : 69300

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از رویترز، میشل دوسیلیه، سرپرست تیم تحقیقاتی دانشگاه لوون، می‌گوید: «به جای استفاده از فرآیند دو مرحله‌ای از فرآیند یک مرحله‌ای استفاده می‌شود. فرآیند جدید در 100 درجه سانتی‌گراد پایین‌تر عمل می‌کند. میزان بهره‌وری بسیار بالاتر است. محصول نیز بسیار پاک‌تر است به‌ طوریکه محصولات جانبی تولید نمی‌شود زیرا دما بسیار پایین‌تر است».


پلی‌لاکتیک اسید از منابع تجدیدپذیر شامل شکر موجود در ذرت و نیشکر به‌دست می آید. فرآیند تخمیر شکر را به اسید لاکتیک تبدیل می‌کند که ماده اولیه برای پلی‌لاکتیک اسید است. فرآیند تولید پلی‌لاکتیک اسید به دلیل مراحل میانی پرهزینه است اما دوسیلیه می‌گوید که این مراحل را حذف کرده است.


در روش سنتی تولید، لاکتیک اسید به داخل یک رآکتور تزریق شده و در دمای زیاد و در شرایط خلا به نوعی ماده تبدیل می‌شود که بلوک‌های تشکیل دهنده پلاستیک از پلی‌لاکتیک اسید هستند.


محققان دریافته‌اند با استفاده از زئولیت تولید پلی‌لاکتیک اسید با کیفیت و سرعت بالا و صرف هزینه به مراتب کمتری صورت می‌گیرد. زئولیت نوعی کاتالیست پرکاربرد است که پر از خلل و فرج است.


پلی‌لاکتیک اسید در محیط‌های خاص پس از چند سال از بین می‌رود در حالی که می‌توان آن را در صنایع بازیابی کرد. بنابراین برای مصارف پزشکی مناسب است. ضمنا، یکی از چند نوع پلاستیک مناسب برای چاپگرهای سه‌بعدی است.


دوسیلیه می‌گوید بازده این فرآیند ۸۵ درصد است درحالی که این رقم برای دیگر انواع مواد بین ۶۰ تا ۷۰ درصد است. به گفته او، مواد باقی‌مانده در روش سنتی ضایعات محسوب می‌شود؛ در حالی که روش جدید می‌تواند ۱۵ درصد ضایعات را بازیافت کرده و دوباره به رآکتور بازگرداند.


امتیاز استفاده از این روش اخیرا به یک شرکت پتروشیمی فروخته شده است تا آن را در مقیاس صنعتی به‌کار ببرد. تیم تحقیقاتی دانشگاه لوون می‌گوید که پلاستیک تولید شده از پلی‌لاکتیک اسید هیچ وقت کاملا جای پلاستیک تولید شده پالایشگاهی را نمی‌گیرد. اما بازار برای پلاستیک پلی‌لاکتیک اسید وجود دارد و با کم کردن هزینه‌های تولید و انطباق بیشتر با استانداردهای زیست محیطی می‌توان به اقتصاد جهانی و کاهش آلودگی کمک کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب