مصرف طولانی مدت آنتی هیستامین احتمال ابتلا به آلزایمر را در سالمندان افزایش میدهد
به گزارش گروه پزشکی خبرگزاری آنا و به نقل از BBC، تحقیقات دانشمندان آمریکایی نشان میدهد سالمندانی که بیشتر از سه سال برخی از داروهای رایج برای درمان حساسیت و بیخوابی را مصرف میکنند بیشتر در خطر ابتلا به دمانس و آلزایمر قرار میگیرند.در این تحقیق 3434 سالمند بالای 65 سال که نشانی از دمانس (زوال عقل) در آنها دیده نمیشد را انتخاب کردند و وضعیت سلامتی و پرونده پزشکی و دارویی آنها را در مدت 10 سال زیر نظر گرفتند. در این مدت 797 نفر به دمانس دچار شدند.
دانشمندان متوجه شدند کسانی که بیش از سه سال، هر روز این داروها را با دوزهای بالا مصرف میکردند بیشتر در خطر ابتلا به دمانس قرار داشتند. این داروها بیشتر برای درمان حساسیت فصلی (تب یونجه)، بیخوابی، افسردگی و بیاختیاری ادرار تجویز میشوند و تقریبا بیست درصد آنها بدون نسخه به فروش میروند. ویژگی مشترک این داروها خاصیت آنتی کولینرژیک آنهاست که از کار یکی از ناقلهای مهم عصبی به نام «استیل کولین» جلوگیری میکنند.
داروهایی که خاصیت آنتی کولینرژیک دارند مثل بقیه داروها عوارض جانبی دارند و معمولا در راهنمای این داروها به کاهش تمرکز، ضعف حافظه، خشکی دهان، تاری دید و یبوست اشاره میشود.
این بررسی نشان داد کسانی که بیشتر از سه سال حداقل روزی 10 میلیگرم داروی ضد افسردگی سه حلقهای دوکسپین یا چهار میلیگرم دیفن هیدرامین (ضد حساسیت و خوابآور) یا روزی پنج میلیگرم اکسیبوتیرین (بی اختیاری ادرار) مصرف میکنند بیشتر در خطر دمانس قرار دارند.
با این حال متخصصان میگویند کسانی که این داروها را مصرف می کنند نباید نگران باشند و نباید خودسرانه مصرف این داروها را ناگهان قطع کنند.
اما پزشکان و داروسازان لازم است از این رابطه بالقوه مطلع باشند و یا داروهای دیگر را مد نظر بگیرند و یا اگر چاره دیگری نیست این داروها را با حداقل دوز و کوتاهترین زمان ممکن تجویز کنند.
دکتر سایمون ریدلی از مرکز تحقیقات آلزایمر بریتانیا میگوید که این تحقیق جالب است، اما نتایج آن قطعی نیست، چون شواهد محکمی برای اینکه این داروها ایجاد دمانس میکنند وجود ندارد.
اما دکتر داگ براون از انجمن آلزایمر بریتانیا میگوید این نگرانی از قبل وجود داشته که استفاده دائم سالمندان از داروهای آنتی کولینرژیک، برای مثلا درمان حساسیت فصلی یا بیخوابی، در شرایط خاصی میتواند خطر دمانس را زیاد کند و این تحقیق هم این نکته را تقویت میکند.
با این حال بیشتر کارشناسان معتقدند در این زمینه به تحقیقات جامعتری نیاز هست تا مثلا روشن شود که آیا مصرف متناوب و کوتاه مدت این داروها هم خطر دمانس را زیاد میکند یا این عارضه فقط در مصرف طولانی ایجاد میشود.
علاوه بر این باید روشن شود که آیا تمام داروهای آنتیکولینرژیک به طور یکسان خطر دمانس را زیاد میکنند یا این اثر در داروهای مختلف متغیر است.
انتهای پیام/
انتهای پیام/