دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 تير 1401 - 13:25
آنا گزارش می‌دهد؛

ضرورت ورود کشور به بحث اقتصاد صنایع خلاق فرهنگی/ تولید ثروت با شناسایی ظرفیت‌های علمی و فرهنگی کشور

امروزه منطبق شدن تجارت بر دانش و فناوری‌های روز و تولید پژوهش‌های کاربردی با ارزش افزوده بالا نقش بسیار مهمی در پیشبرد اهداف اقتصادی و خودکفایی دولت‌ها ایفا می‌کنند.
کد خبر : 666743
صنایع خلاق فرهنگی

به گزارش گروه دانش و فناوری آنا، امروزه منطبق شدن تجارت بر دانش و فناوری‌های روز و تولید پژوهش‌های کاربردی با ارزش افزوده بالا نقش بسیار مهمی در پیشبرد اهداف اقتصادی و خودکفایی دولت‌ها ایفا می‌کنند.


هم‌اکنون کشورهای پییشرو دنیا با اتکا به توان علمی خودشان توانسته‌اند وارد بازارهای جهانی شوند و بر اساس ظرفیت‌های علمی و فنی خودشان اقتصاد کشورشان را تامین کنند. کشور ایران نیز دارای ظرفیت‌های عظیم علمی و فرهنگی است که می‌تواند با تولید محصولات نوآورانه علمی و فرهنگی گام اساسی در رفع نیازهای کشور و دنیا بردارد و سهم زیادی از صادرات محصولات فناورانه و خلاق بدست بیاورد.  
دکتر مظاهر بابایی، رئیس جهاد دانشگاهی استان فارس در این خصوص به آنا می‌گوید: مبنای اقتصاد کشور ما بر بحث اقتصاد نفتی قرار گرفته است. این مساله باعث شده تا ظرفیت‌های دیگر کشورمان مغفول باقی بمانند و از آنها استفاده نشود. اگر در حال حاضر نگاهی به کشورهای موفق دنیا داشته باشیم، در می‌یابیم این کشورها با اتکا به توان علمی خودشان توانسته‌اند وارد بازارهای جهانی شوند و بر اساس ظرفیت‌های علمی و فنی خودشان اقتصاد کشورشان را تامین کنند اما در حال حاضر ما چقدر توانسته‌ایم این کار را انجام بدهیم؟ اکنون در حوزه صنعت، کشاورزی و صنایع فرهنگی در کجای جهان قرار داریم و چقدر توانسته‌ایم در این روال موفق باشیم؟ آیا صنعت ما توانسته است در حوزه‌های مختلف کالایی را تولید کند و به عنوان برند در سطح جهانی قابل استفاده باشد؟ آیا توانسته‌ایم محصولاتی مختلفی بر پایه نیاز و علم روز تولید و مورد استفاده قرار دهیم؟ بررسی‌ها نشان می‌دهد که هنوز این اتفاق در کشورمان رخ نداده است.
وی می‌افزاید: حرکت در مرزهای دانش باعث کمتر شدن فاصله میان دانشگاه‌ها و صنعت و همچنین موفقیت و بهره وری بیشتر کشورمان می‌شود بنابراین اگر رویکردمان این باشد که ذخایر نفتی نداریم و باید بر اساس تولید علم و نیاز دنیا، در حوزه‌های مختلف صنعت، خدمات و کشاورزی کالایی‌های تولید و صادرات کنیم که استاندارد جهانی داشته باشد، شاید آن زمان بتوانیم در این قضیه به موفقیت برسیم.
وی اظهارمی‌کند: مقام معظم رهبری هرساله بر مساله اقتصاد دانش بینان و اقتصاد مقاومتی تاکید دارند. سال 1401 نیز با تعیین شعار" تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین" تاکید فراوانی به موضوع دانش‌بنیان‌ها کرده‌اند. امسال بحث دانش بنیان تکمیل کننده چرخه اقتصادی کشور است. قطعا رهنمودهای هر سال ایشان می‌تواند نقشه راه خوبی برای اهدافی باشد که باید در کشور اتفاق بیفتد. به عنوان مثال اتصال بین دانشگاه و صنعت و تولید و عرضه کالاهای مورد نیاز کشور می‌تواند اتفاق خوبی در این زمینه باشد.
وی تاکید می‌کند: ما تصور می کنیم که محصولات نوآور مربوط حوزه های صنعت، پزشکی، نانو و کشاورزی است اما نباید غافل شویم که محصولات نوآور صرفا فیزیکی و قابل رویت نیستند. امروزه بحث ایده‌ها و اندیشه های نو است که باعث سبقت گرفتن شرکت ها، کشورها و جوامع مختلف از یکدیگر می شود از اینرو ضرورت دارد بدانیم که اکنون چه ظرفیت هایی در کشور داریم و چگونه باید آنها را به روز رسانی کنیم.
اقتصاد صنایع خلاق فرهنگی باید مورد توجه قرار بگیرد
بابایی می‎گوید: یکی از بحث‌هایی که کشور باید به طور جدی به آن ورود پیدا کند، بحث اقتصاد فرهنگی است. اکنون اگر گردش مالی صنایع خلاق و فرهنگی را مشاهده کنیم، درصد سهم کشور ما از این بازار ناچیز است و جای بسیار زیادی برای توسعه این بخش دارد. هم اکنون با آنکه ایران قدمت و سابقه فرهنگی، تاریخی و اسلامی غنی دارد اما هنوز نتوانسته‌ایم از این ظرفیت‌ها استفاده کنیم. صنایع فرهنگی ما هنوز به روز رسانی نشده‌اند و نتوانسته‌ایم آنها را به بازارهای جهانی ارائه دهیم. گاهی زمانی که برخی از این محصولات از کشور خارج شوند، متوجه جایگاه و ارزش آنها می‌شویم. 
وی بیان می‌کند: در نمایشگاه اکسپوی، کشوری که نسبت به ایران قدمت تاریخی و فرهنگی خیلی کمتری دارد، سعی کرده با تاریخ‌سازی قطب فناوری، صنایع فرهنگی و خلاق دنیا شود بنابراین ضرورت دارد ما نیز از ظرفیت‌های امروز کشورمان به نحو احسن استفاده کنیم. مطمئنا استفاده از ظرفیت اقتصاد فرهنگی کشور می‌تواند کمک زیادی به رفع مشکلات جامعه‌مان کند. در شرایط کنونی بسیاری از کشاورزان در استان‌هان کشورمان دچار مشکل کم آبی هستند. هنوز نتوانسته‌ایم در برخی از حوزه‌های صنعتی نیز به خوبی ورود پیدا کنیم. اکنون این ظرفیت در کشورمان وجود دارد. تنها با یک نگاه متفاوت می‌توانیم بازارهای خوبی برای مجموعه‌ها و کشور به وجود بیاوریم.
وی تصریح می‌کند: اکنون بزرگترین مشکل‌مان در حوزه دانش بنیان، آشنا نبودن دانشگاه‌ها و دانشجویان‌مان با شرکت‌های دانش‌بنیان و مسیر شرکت‌های دانش بنیان است. این مساله باید در نظام آموزش عالی کشور تحت عنوان دانشگاه‌های کارآفرین بیشتر مورد توجه قرار بگیرد. باید در سر فصل‌ها و دروس دانشگاه این مساله گنجانده شود تا منابع انسانی پرورش دهیم که نگاه کارآفرینانه‌ای داشته باشند. نگاه و دیدگاه آنها باید این گونه باشد که بتوانند از عمل‌شان خلاقیت یا نوآوری به وجود بیاورند. 
وی خاطرنشان می‌کند: در موارد حقوقی و قانونی نیز با اینکه بحث اقتصاد دانش‌بنیان را داریم و دانشگاه‌ها و وزارت علوم در این زمینه اقداماتی انجام داده‌اند اما متاسفانه هنوز این شرکت‌های دانش‌بنیان در بحث ورود به بازار و ثبت مقررات حقوقی دچار مشکلاتی هستند. اکنون خیلی از شرکت‌ها ایده‌ها و خلاقیت خوبی دارند اما به دلیل نبود حمایت مالی و مرجع ارتباطی میان دانشگاه و صنعت طرح‌هایشان اجرایی نشده است. 
وی تاکید می‌کند: متاسفانه صنعت از دانشگاه فاصله گرفته است. در حالی که صنعت باید مشکلاتش را مطرح و با کمک مجموعه‌های دانش بنیان این نواقص را برطرف کند. اگر به خوبی منابع کشورمان را مدیریت و از ظرفیت‌های دانشگاه، صنعت و بخش خصوصی استفاده کنیم، مطمئنا می‌توانیم بر اساس دانش و شرکت‌های دانش بنیان پیش برویم. همچنین باید به دانشجویان تفهیم کنیم که ملاک تعیین کننده برای ارتقای کشور، دانش و علم است. علم می‌تواند باعث تولید ثروت شود؛ وابستگی به اقتصاد نفتی یا ذخایر نفتی باعث پیشرفت کشور نخواهد شد. 
ممانعت از خام فروشی با تولید فناورانه اسانس گل محمدی 
رئیس جهاد دانشگاهی استان فارس می‌گوید: مجوعه جهاد دانشگاهی با نگاه مبتنی بر دانشی و فناوری و توسعه فرهنگ انقلابی تاسیس شده است. چنین نهادی از روز اول سعی کرده برای کاربرد و ارائه خدمات به نظام مقدس جمهوری اسلامی، جامعه و اقشار مختلف از دانش بهره بگیرد. خوشبختانه با وجود بودجه کمی که داشته و دارد توانسته موفقیت‌های خوبی طی چهار دهه اخیر کسب کند. اکنون مجموعه‎هایی در جهاد دانشگاهی مانند پژوهشگاه رویان توانسته‌اند با اتکا به توان علمی دانشمندان کشور در تراز نخست دنیا و خاورمیانه قرار بگیرند. آنها توانسته‌اند با نگاه جهادی، انقلابی و مبتنی بر دانش و صرف فعل ما می‌توانیم، چنین دستاوردی را کسب کنند.
وی می‌افزاید: جهاددانشگاهی استان فارس نیز در سال نامگذاری شعار" تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین" برنامه‌هایی را آغاز کرده است. راه‌اندازی خط تولید فناورانه برای رسیدن به اسانس گل محمدی و کانکریت از جمله طرح‌هایی است که برای نخستین بار در ایران انجام می‌شود. کلنگ این کار شاخص در دهه فجر 1400 زده شده است. امیدواریم اگر این طرح تامین بودجه شود و مشکلاتش نیز از بین برود، خط تولید آن تا پایان امسال آغاز به فعالیت کند. آغاز به فعالیت این خط تولید ضمن ممانعت از خام فروشی ، ارزش افزوده زیادی به وجود می‌آورد.
بابایی عنوان می‌کند: ما در جهاد دانشگاهی استان فارس در نظر داریم با توجه به حوزه فعالیتی خودمان از دانش روز استفاده کنیم و خدمات به روزی را به اقشار مختلف جامعه ارائه بدهیم. یکی دیگر از کارهایی که امسال انجام داده‌ایم، امضای تفاهم‌نامه‌ای میان جهاددانشگاهی و علوم پزشکی شیراز به منظور راه اندازی مرکز درمان ناباروری و سرطان در راستای بحث افزایش جمعیت و سلامت جامعه است. همچنین اکنون پردیسی از پارک فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی و خلاق در این استان تشکیل شده است. در حال حاضر با توجه به قدمت تاریخی این استان و 70 نوع صنایع فرهنگی آن، اقداماتی خوبی در این زمینه انجام داده‌ایم که امیدواریم با توسعه این پارک بتوانیم از ظرفیت‌های آن در استان و کشور استفاده کنیم. قطعا حمایت مالی و معنوی دولتمردان و مسوولان از فعالیت‌های دانش بنیان باعث رشد و ارتقای نظام خواهد شد چراکه می‌توان با نگاه علمی مشکلات و مسائل جامعه را رفع کنیم. 


انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب