دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 ارديبهشت 1401 - 10:57
ذوالفقار زاده در نشست سراسری معاونان فرهنگی و اجتماعی دانشگاه‌ها:

ایجاد فضای فرهنگی در دانشگاه‌ها هنر سیاست‌گذاری است/ ضرورت حل مسائل کشور از سوی شرکت‌های دانش‌بنیان

مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با بیان اینکه نگاه فرهنگی به دانشگاه باید مأموریت گرایی باشد، گفت: هنر سیاست‌گذاری این است که فضای بهینه فرهنگی در دانشگاه‌ها ایجاد شود.
کد خبر : 659164
ذوالفقارزاده



به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، محمدمهدی ذوالفقار زاده، در نشست دو روزه سراسری معاونان فرهنگی و اجتماعی دانشگاه‌ها که در سالن شهدای جهاد علمی وزارت علوم که از صبح امروز دوشنبه ۲۶ اردیبهشت‌ماه آغازشده و تا فردا سه‌شنبه ۲۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱ ادامه دارد، با طرح این سؤال که نگاه ما به سیاست فرهنگی و فرهنگ چیست؟ اظهار کرد: سیاست یا خطی مشی، تلفیقی از آرمان و واقعیت است نه می‌خواهیم در آرزوها باقی بمانیم نه اینکه دامن‌گیر واقعیت‌ها داشته باشیم.


وی افزود: تلقی ما از فرهنگ در انقلاب اسلامی پوسته و پیوست نیست، فرهنگ هسته و ذات است و این امر ما را می‌طلبد که خود را در بطن حوزه پژوهش آموزش و فناوری تعریف کنیم و باید در این راستا برنامه‌ریزی داشته باشیم و مبنای مأموریت‌گرایی ما باید این امر باشد اگر خود را جدا از این مسائل تعریف کنیم فعالیت‌های تکراری صورت می‌گیرد بنابراین حرکت ما باید هم‌راستا باشد.


مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با بیان اینکه نگاه فرهنگی به دانشگاه باید مأموریت‌گرایی باشد، گفت: اینکه انتظار ما از دانشگاه و پژوهش‌های دانشگاهی باید چگونه باشد مهم است. نگاه ما این است که فضائل اخلاق، بینش‌ها و کرامت دانشگاهیان ارتقا پیدا کنند و همین امر را سرلوحه قرار دهیم.


وی افزود: در این راستا گروهی را تحت عنوان سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی تعالی فرهنگی و تربیتی تشکیل داده‌ایم و این امر موجب می‌شود که به ارتقا فضایل، اخلاق و کرامت دانشگاهیان می‌شود. استادان ما باید مهارت استادی، شاگرد پروری و ارتقا معرفت، کرامت، اخلاق و رفتار را بیاموزند.


ذوالفقار زاده با طرح سؤالی در رابطه بااینکه نگاه فرهنگی در نسبت دانشگاه با محیط باید به چه شکل باشد؟ اظهار کرد: در این زمینه بحث مسئولیت‌ها و رسالت اجتماعی دانشگاهیان، شبکه اجتماعی دانشگاهیان، گروه سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی مسئولیت‌ها نیز در وهله سوم برای ما حائز اهمیت است و باید این مأموریت‌ها پیگیری شوند.


وی افزود: قوه دیگری لازم داریم که آینده را ترسیم و رصد کند و بگوید افق تمدنی کجاست و فاصله ما با این افق چگونه است و نماد فرهنگی اجتماعی را به ما نشان دهد.


مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم ادامه داد: از طرفی نگاه دیگری مطرح است که می‌گوید باید فعالیت‌های فرهنگی در بطن کارکردهای دانشگاه قرار گیرد و مأموریت‌های حاصل شامل تلاش‌های پژوهش، آموزش، فناوری و نوآوری و مدیریت می‌شود. در مسیر رشد شرکت‌های دانش‌بنیان باید به ابعاد فرهنگی، نوآوری اجتماعی، نوآوری و حل مسائل کشور توجه کرد و در این زمینه ظرفیت‌های ویژه وجود دارد که باید از آن‌ها بهره گرفت.


ذوالفقارزاده توجه به عرصه آموزش و پژوهش در دانشگاه‌ها مهم ارزیابی کرد و گفت: در حوزه آموزش نیز باید به طرح منش استادی و خوابگاه‌ها توجه کرد زیرا خوابگاه‌ها سراهای جدید یادگیری تعاملی است. در عرصه پژوهش نیز اخلاق پژوهش و مسئولیت محوری دانشگاه مطرح می‌شود.

وی افزود: در حوزه مدیریت دانشگاه نیز نظام یازی و ساماندهی انسجام لازم را پیدا نکرده است و باید فرهنگ مدیریت دانشگاهی ارتقا پیدا کند.


مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در پایان خاطرنشان کرد: کارگروه‌های تخصصی و سیاستی در وزارت علوم تشکیل‌شده است که شامل ارزیابی، آینده‌نگری، نوآوری باز، هویت دانشگاهی، آسیب‌های اجتماعی، سیاست‌گذاری رفتاری، اخلاق حرفه‌ای و نوآوری و مسئولیت‌های اجتماعی، پیوست فرهنگی، فضای مجازی و غیره می‌شود و امیدواریم بتوانیم از طریق این کارگاه‌ها به نقطه مطلوب دانشگاهی دست پیدا کنیم.


انتهای پیام/۱۰۴/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب