دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 بهمن 1394 - 15:56

طلاق، اعتیاد، بیکاری و مهاجرت مهمترین آسیب های مددجویان

کمیته امداد به منظور شناسایی مسائل و آسیب های اجتماعی مددجویان تحت حمایت سراسر کشور به مطالعه و بررسی وضعیت پذیرش و خدمات مددکاری با هدف شناسایی مشکلات و نارسایی های مددجویان تحت حمایت پرداخته است که بر این اساس طلاق، اعتیاد، بیکاری، دختران بازمانده از ازدواج و مهاجرت از مهمترین مشکلات مددجویان در این پژوهش معرفی شده است.
کد خبر : 65913

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا،‌ مجید زارع فرد، مدیر کل خدمات مددکاری این نهاد با بیان اینکه این پژوهش در دو فصل شامل بررسی کیفی آسیب‌های اجتماعی مبتلا به مددجویان تحت حمایت استان‌ها و بررسی و تجزیه و تحلیل آماری علت تحت حمایت مددجویان استان‌ها تهیه شده است، گفت: درفصل نخست این پژوهش کیفی که هدف آن بررسی آسیب‌ها و مشکلات استان‌ها با توجه به نظر کارشناسان و مددکاران هر استان صورت گرفته است، طلاق، اعتیاد، بیکاری، دختران بازمانده از ازدواج و مهاجرت به ترتیب جزو پنج مشکل مهم و اولویت دار مددجویان تحت حمایت کمیته امداد شناسایی شده‌اند.


وی حاشیه نشینی، فقر فرهنگی، فقر اقتصادی، بد سرپرستی و سرپرست زندانی، مشکلات سالمندان، خرید و فروش مواد مخدر و مشروبات الکلی، سرقت، خشکسالی و ترک تحصیل از دیگر مشکلات و آسیب‌های اجتماعی مددجویان تحت حمایت سراسر کشور معرفی کرد و افزود: ازدواج‌های اجباری، اعتیاد یکی از طرفین، عدم استقلال، سن پایین ازدواج، کوتاه بودن مدت آشنایی زوجین، اختلافات خانوادگی و فرهنگی، عدم تفاهم، مشکلات اقتصادی و بیماری از مهمترین آسیب‌ها و علت وقوع طلاق بین مددجویان بوده که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است.


زارع فرد با بیان اینکه اعتیاد و بیکاری از دیگر آسیب‌های اجتماعی مهم مددجویان تحت حمایت عنوان شده است، تصریح کرد: دسترسی آسان به مواد مخدر، دوستی‌های ناسالم، تاثیرات مخرب ماهواره، عدم مهارت و دانش کافی، قاچاق کالا و نبود سرمایه گذاری صنعتی در استان، محدودیت فرصت‌ها و منابع اقتصادی برای فعالیت از دیگر علل و عوامل آسیب‌های اجتماعی مددجویان تحت حمایت است که در فصل یک این پژوهش بررسی شده است.


مدیر کل خدمات مددکاری کمیته امداد گفت: مهاجرت پسران به دلیل بیکاری به شهرها، افزایش تورم و کاهش قدرت خرید جهیزیه، عدم وجود فرهنگ هم سن گزینی در میان مردان و توقعات بالای والدین و دختران در انتخاب همسر موجب افزایش دختران بازمانده از ازدواج می‌شود که شمار زیادی از آنها تحت حمایت کمیته امداد هستند و با توجه به شرایط خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی این گروه هدف که بیشتر آنها تحصیلات پایینی دارند در شرایطی قرار دارند که نتوانسته‌اند موقعیت مناسبی برای ازدواج کسب کنند.


وی ادامه داد: عوامل کشش یا جاذبه‌های شهری و فرصت‌های شغلی بهتر، فرصت‌های مناسب جهت کسب درآمد بیشتر، وجود مراکز تفریحی و جاذب، فعالیت‌های فرهنگی، شرایط قابل قبول محیط کار و زندگی و مسکن و خدمات آموزشی و فرصت‌های مطلوب جهت دستیابی به آموزش‌های تخصصی و حرفه‌ای تحصیل در مراکز آموزشی از جمله عواملی است که سبب جدایی جمعیت از روستاها و جذب آنان به شهرها شده است.


زارع فرد افزود: بنا به نظر جامعه شناسان و آسیب شناسان اجتماعی، مسائل و آسیب‌ها ریشه در یکدیگر دارند و هر یک پدید آور و علت دیگری می‌تواند باشد. به عنوان مثال طلاق، اعتیاد، بیکاری و بی سوادی می‌تواند در سطح جامعه پیامدهای نامطلوبی را در پی داشته باشد و خانواده‌های تحت حمایت کمیته امداد به علت فقر و مشکلات اقتصادی ممکن است بیشتر از سایر گروه‌های اجتماعی آسیب پذیر باشند که لزوم بررسی و شناسایی این آسیب‌ها و ارائه راه حل‌های کاربردی به منظور کاهش آنها، امری ضروری است.


مدیر کل خدمات مددکاری کمیته امداد اظهار کرد: پنج آسیب یاد شده در بیشتر استان‌ها مشترک است ولی برخی آسیب‌ها به دلیل وضعیت جغرافیایی همانند استان‌های مرزی از آسیب‌های خاص منطقه‌ای مانند تهاجم فرهنگی، فروش و قاچاق مواد مخدر و مشروبات الکلی که مرزی بودن این استان‌ها ممکن است در افزایش این مسائل نقش مهمی ایفا کند. با این حال ویژگی‌های استانی و برخورداری استان از منابع طبیعی و امکانات استانی می‌تواند فرصتی برای ساکنان به ویژه مددجویان کمیته امداد برای افزایش توانمندی و اشتغال در این استان‌ها باشد.


وی با اشاره به اینکه فصل دوم این پژوهش به بررسی و تجزیه و تحلیل آماری علت تحت حمایت قرار گرفتن مددجویان استان پرداخته است، گفت: دراین پژوهش بیشترین پرونده‌های تحویلی به مددکاران به استان خراسان شمالی و کمترین آن مربوط به استان چهارمحال بختیاری بوده است. فوت سرپرست بیشترین علت تحت حمایتی مددجویان عنوان شده که استان کردستان و خراسان جنوبی به ترتیب بیشترین و کمترین آمار را به خود اختصاص داده است.


زارع فرد تصریح کرد: بیشترین آمار بیماری سرپرست مربوط به استان آذربایجان شرقی و استان قزوین کمترین آن را به خود اختصاص داده است. استان کهکیلویه و بویراحمد بیشترین آمار از کارافتادگی و استان تهران کمترین آماراز کارافتادگی را داشته است.


وی افزود: دراین پژوهش استان تهران بیشترین آمار طلاق و ایلام کمترین نسبت آمارها را به خود اختصاص داده است. استان تهران بیشترین آمار متارکه یا مفقودی سرپرست و استان فارس کمترین آمارها را داشته است.


مدیر کل خدمات مددکاری کمیته امداد ادامه داد: نتایجی که در فصل دوم این پژوهش به دست آمده نشان می‌دهد که علت از کارافتادگی بعد از فوت سرپرست با ۳۲ درصد بیشترین نسبت و طلاق با ۱۴درصد بعد از علت فوت سرپرست و از کارافتادگی در رتبه بعدی مراجعه به کمیته امداد قرار دارد. بیماری سرپرست در رتبه چهارم علت‌های تحت حمایت قرارگرفته است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب