دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 ارديبهشت 1401 - 14:29
در دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد برگزار شد؛

بررسی تخصصی سنت معماری ساسانی با حضور باستان‌شناس ایتالیایی

نشست بررسی تخصصی سنت معماری با حضور باستان‌شناس ایتالیایی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد برگزار شد.
کد خبر : 658138
باستان شناس و پژوهشگر دوره پسادکتری دانشگاه کنستانز آلمان



به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا از بجنورد، نشست تخصصی سنت معماری ساسانی متأخر با حضور جوزپه لبیسی باستان‌شناس ایتالیایی و پژوهشگر دوره پسا دکتری دانشگاه کنستانز آلمان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد برگزار شد.


جوزپه لبیسی در این نشست تخصصی اظهار کرد: ساسانیان زاده ساسان بودند که نام این سلسله از او گرفته شد که پسرش بابک از سال ۲۰۵ تا ۲۱۰ میلادی در فارس سلطنت می‌کرد و بعد از بابک پسرش شاپور پنج سال سلطنت کرد. این سلسله در شهر استخر نزدیک به تخت جمشید سلطنت می‌کردند. ساسانیان اولیه سلسله محلی بودند که منشأ خود را از پادشاهان فارس می‌دانستند.


بررسی تخصصی سنت معماری ساسانی با حضور باستان‌شناس ایتالیایی


وی بیان توضیحاتی درباره معماری سنتی افزود: با این‌ حال اگر نگاه دقیق‌تری به معماری ساسانی بیندازیم، می‌توان دریافت که بسیاری از کاخ‌های ساسانی به هنر و معماری هخامنشی شباهت زیادی دارند. ساسانیان فضاهای هخامنشی را تصرف کردند که یکی از آنها نقش رستم بود با این اقدام توپوگرافی هخامنشی را به فضای ساسانی تبدیل کردند؛ بنابراین می‌توان گفت که حداقل ازنظر ایدئولوژیک، ساسانیان جانشینان پادشاهان گذشته و به قول خودشان جانشینان هخامنشیان هستند.


پژوهشگر دوره پسادکتری دانشگاه کنستانز آلمان بیان کرد: پادشاهی ساسانیان ۴۰۰ سال به طول انجامید و ایران با سلسله‌ای از فارس، هویت ملی خود را دوباره تثبیت کرد. به‌طور کلی دوره ساسانیان را به دو دسته تقسیم می‌شود: از سلطنت اردشیر تا سلطنت پیروز اول و از سلطنت کواد اول تا پایان. از زمان مرگ خسرو دوم)


لبیسی گفت: در دوره حداکثر گسترش و شکوه پادشاهی ساسانیان تا ظهور یزدگرد سوم، یک سلسله شورش‌های داخلی برای قدرت‌یابی رخ داد که بر شکست ساسانیان در برابر اعراب تأثیر بسزایی داشت. با دوره ساسانیان شاهد احیای هویت ملی پارسی از طریق یک سلسله محلی هستیم. علاوه بر این با دوره ساسانیان دولت و جامعه ارانشهر که بسیار فراتر از مرزهای ملی امروزی است شکل گرفت که پس از نیمه دوم امپراتوری ساسانی دوره اسلامی شکل گرفت.


وی با تشریح تمایز روشن بین معماری مدنی و مذهبی عنوان کرد: در واقع ساسانیان با استفاده از مدل‌های دقیق معماری، کارکرد ساختمان‌ها را به‌وضوح متمایز می‌کردند.


باستان‌شناس و پژوهشگر دوره پسادکتری دانشگاه کنستانز آلمان به مباحث عمده و مهم در زمینه تثبیت هویت ساسانیان، مدت‌زمان حکومت، اهمیت این دوره برای معماری ایرانی، معماری ساسانی با توجه به معماری مذهبی و مدنی، میراث ساسانی در هنر و معماری اسلامی، تأثیر سنت ساسانی بر معماری اسلامی و ... پرداخت.


به گزارش آنا، جوزپه لبیسی باستان‌شناس (متخصص اواخر دوران ساسانی و قرون اولیه اسلام) در سفر یک‌روزه خود به بجنورد از آیینه‌خانه مفخم و منطقه ریوی بازدید کرد. آیینه‌خانه مفخم با بناهای دیگری ازجمله عمارت کلاه‌فرنگی و حوضخانه، در باغ بزرگی قرار داشته که آنها مجموعه دارالحکومه مفخم را تشکیل داده‌اند. این بنا در دهه ۱۲۵۰ خورشیدی همزمان با دوره حکومت ناصرالدین شاه به دستور یارمحمدخان شادلو معروف به سردار مفخم ساخته‌شده و به‌عنوان فضای اداری و دیوانی برای انجام دیدارهای رسمی سردار مفخم با رجال سیاسی عهد قاجار و نیز انجام مراسم تشریفات نظامی و رایزنی درباره مسائل سیاسی و اجتماعی سران ایل مناطق تحت حکومت، مورد استفاده قرار می‌گرفته است.


بررسی تخصصی سنت معماری ساسانی با حضور باستان‌شناس ایتالیایی


تپه ریوی در سایتی ۱۱۰ هکتاری و در حوالی روستای نجف شهرستان مانه و سملقان قرار دارد. این کشفیات برای اولین بار در شمال شرق ایران به وقوع پیوسته است و تاکنون هیچ اثری از دوره هخامنشی در شمال شرق ایران کشف نشده بود. در پی انجام کاوش‌های باستان‌شناسی در محوطه تاریخی ریوی واقع در دشت سمنگان شهرستان مانه و سملقان در سال‌های ۹۱ و ۹۳ و کشف شواهد باستان‌شناسی از یک شهر دوران ماد و هخامنشی در این شهرستان، موسسه باستان‌شناسی آلمان علاقه‌مند به ادامه پژوهش‌ها در محوطه تاریخی ریوی شد.





انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب