دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دکتر طهرانچی مطرح کرد؛

لزوم گذار از مفهوم «ابتکار» به مفهوم «نوآوری»

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در یادداشتی در صفحه شخصی خود بر لزوم گذار از مفهوم «ابتکار» به مفهوم «نوآوری» تاکید کرد.
کد خبر : 656111
همایش روز جهانی مالکیت فکری



به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در یادداشتی در صفحه شخصی خود درباره مراسمی که به دلیل روز جهانی مالکیت فکری حضور یافته بود، توضیحاتی ارائه داد.


در متن این یادداشت آمده است:


«امروز فرصتی حاصل شد تا در همایش گرامیداشت روز جهانی مالکیت فکری شرکت کنم و از منظر غیرحقوقی و با نگاه سیاست‌گذاری علمی و فناوری، به مسأله مالکیت فکری و معنوی و لزوم صیرورت در مفاهیم آن بپردازم. با توجه به نام‌گذاری سال، «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین»، یکی از موضوعات اصلی و بسیار مهم در این حوزه، شناخت دقیق مبحث مالکیت فکری و معنوی است.


تاریخچه قانون مالکیت فکری به سال ۱۳۱۰ و قبل از پایه‌گذاری دانشگاه در کشور برمی‌گردد. نگاهی که در آن مقطع وجود داشت، حفظ پاسداشت حقوق فرد مبتکر بود. با پیاده شدن مفهوم دانش و دانشگاه در کشور، تحولاتی ایجاد شد و دانشگاه، دانش، فناوری و نوآوری به عنوان مفاهیمی مطرح شدند که می‌توانند به اختراع و مالکیت فکری جلوه‌های مختلفی بدهند.


نکته مهم این است که اگر به مفاهیم حوزه اختراع که در صد سال گذشته در نظام علم و فناوری کشور راه افتاده، صیرورت ندهیم، دیگر آن اختراع نمی‌تواند حافظ تولید دانش‌بنیان باشد. آنچه در این مسیر باید اتفاق بیفتد گذار از مفهوم «ابتکار» به مفهوم «نوآوری» و عبور از نگاه فردی به نگاه سازمانی است. چرا که در ابتکارات فردی ثروت و ارزش، نهفته نیست و امروزه با موضوعات پیچیده‌ای مواجه هستیم که نیازمند پشتوانه‌های بزرگ هستند.


امروز دیگر اختراع برای تفاخر و زینت نبوده بلکه به دنبال ایجاد جریان پویا و زنده است و هدف از ثبت اختراع، باید شکل‌گیری فن‌بازار و ایجاد جریان زنده و پویا دانش‌بنیان در کشور باشد. افتخار دانشگاه‌های ما به تعداد پتنت‌های خود، نگاه ایستایی است که نمی‌تواند مولد و ارزش‌آفرین باشد، بنابراین باید پتنت‌ها را از استعدادبنیان به دانش‌بنیان سوق دهیم.


اختراع در مفهوم جدید باید روشمند و قابل خرید و فروش باشد. از این‌رو باید از اختراعات «ابتکار پایه» به «فناوری پایه» گذر کرده و نگاهمان را از حقوق فردی به حقوق ملی و جامع و از محصول‌نگری صرف به فرایندنگری تغییر دهیم.


اختراع باید روشمند، دانش‌پایه، قابل مستندسازی و تکرارپذیر و در حقیقت منبعث از روش علمی بوده و فرد مخترع باید بتواند اختراع خود را منتقل کند.


محمدمهدی طهرانچی»


انتهای پیام/۴۰۴۰/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب