از ساخت روباتهای مینیاتوری تا رایگان شدن اینترنت سامانه «شاد»
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا؛ جهان علم و فناوری با سرعت زیادی در حال تغییر و پیشرفت است و هر لحظه خبری تازه از اکتشافات بشر و تولید محصولات پیشرفته منتشر میشود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارشهای مختلفی در این حوزه به اطلاع خوانندگان رسیده که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
روباتهای مینیاتوری با بیماریها مبارزه میکنند
روباتهای مینیاتوری برای تشخیص سرطان و آزادسازی دارو در بافت بدن بدون نیاز به برش وارد بدن میشود.
روباتها و نانوباتها در علم پزشکی انقلابی عظیم به پا کرده است و جامعه پزشکی توسعه و گسترش پیدا کرده است. روباتهای مینیاتوری همچنین میتواند در تشخیص بیماریها به پزشکان کمک بسیار بزرگی کند. روباتهای مینیاتوری توانسته وارد بدن شود و در تشخیص سرطان نیز پیشگام است. روباتها سلولهای سرطانی را در بدن شکار کرده و از بین میبرد.
یکی دیگر از مزیتهای نانوروباتها این است که فردی تحت عمل جراحی قرار میگیرد و دیگر نیازی به باز شدن و برش بدن فرد نیست، زیرا روباتهای کوچک میتوانند وارد بدن فرد شوند و مشکل را برطرف کنند. دانشمندان از دانشگاه ایالتی آریزونا و مرکز ملی علوم و فناوری نانوچین، روباتهایی با اندازه چند صد نانومتر ساختهاند. دانشمندان برای انجام آزمایشهای خود نانوروباتها را به جریان خون موشها تزریق کردند و نتایج آن بسیار شگفتانگیز بود، زیرا تومورها توسط نانوروباتها با مسدود شدن خون موشها با موفقیت کوچک شد.
روباتهای نانویی از ورقههای DNA ساخته شده است و آنها توسط یک لوله در هم پیچیده شده است و همچنین این روباتها حاوی داروهایی هستند که موجب لخته شدن خون میشود. برای آزمایش این روباتها، دانشمندان در قسمت بیرونی لوله، یک مولکول DNA کوچک قرار دادند که به یک پروتئین متصل میشود. این پروتئین تنها در تومور مغزی یافت میشود. زمانیکه روبات راه خود را به سمت تومور باز میکند، این مولکول بهسرعت به پروتئین متصل شده و منجر به باز شدن لوله و در نهایت آزاد شدن دارو میشود.
رفع معضلات جامعه با تقویت همکاری دانشگاه و صنعت/ پروژههای دانشگاهی در جهت رفع نیاز جامعه طراحی شوند
رئیس جمعیت ایرانی پیشبرد ارتباط صنعت و دانشگاه گفت: ارتباط موثر صنعت و دانشگاه با همکاری سه جانبه دولت (حاکمیت)، دانشگاه و صنعت تحقق پیدا می کند.
امروزه دانشگاههای نسل سوم و چهارم علاوه بر تربیت نیروهای متخصص و کاردان، نقش مهمی در رفع نیازهای جامعه و بهبود وضعیت اجتماعی و اقتصادی مردم و همچنین تولید فناوریهای نوین دارند. این مهم به خصوص در کشور ما طی چند سال اخیر همزمان با اعمال تحریمها دو چندان شده و بخش دانشگاه توانسته با ارتباطی سازنده با صنعت بخشی از نیاز جامعه را برطرف کند. مسعود شفیعی، رئیس جمعیت ایرانی پیشبرد ارتباط صنعت و دانشگاه در گفت و گو با آنا تاکید کرد: هم اکنون میان دانشگاه و صنعت، ارتباط زیادی وجود ندارد. دانشگاه نیروهایی را فارغ التحصیل و صنعت برای رفع نیازهایش آنها را استخدام می کند اما زمانی که صحبت از ارتقا و توسعه ملی به میان می آید باید میان صنعت و دانشگاه همکاری بهتر و بیشتری برقرار شود. کارهای تحقیقاتی و پژوهشی دانشگاه باید به صورت فناوری تجلی پیدا کند یعنی پروژه های تحقیقاتی اساتید و دانشجویان که اکنون در غالب طرح های کارشناسی، تز، پایان نامه های کارشناسی ارشد و رساله دکترا ارایه می شود باید در جهت رفع نیازهای بازار و جامعه باشد و کارهای آنها تنها منجر به چاپ مقالات ISI و علمی و پژوهشی نشود.
استاد دانشکده مهندسی برق امیرکبیر افزود: هرچند چاپ مقالات ISI و پژوهشی از لحاظ علمی جایگاه کشور را ارتقا می دهند اما باید این پروژه ها به گونه ای باشند که نیازهای جامعه را نیز برآورده کنند. مثال بارز این نمونه را می توان در زمان دفاع مقدس مشاهده کرد، دانشگاه ها به کمک صنعت دفاعی آمدند و طرح های خوبی در این زمینه انجام دادند. قدرت و توانمندی نظامی کشور با انجام تحقیقات اولیه در زمان جنگ تحمیلی آغاز شد و اکنون نیز ایران جزو کشورهای قدرتمند دنیا در حوزه نظامی و دفاعی محسوب می شود.
رئیس پیشین دانشگاه فنی و حرفه ای اظهارداشت: هرچند هم اکنون در حوزه نظامی و دفاعی دستاوردهای خوبی کسب کرده ایم و در برخی از موضوع ها مانند نانو، فناوری هسته ای به جایگاه خوبی دست یافته ایم اما هنوز نتوانسته ایم یک خودروی ملی با کیفیت بسازیم و در صنعت خودروسازی بدرخشیم؛ صنعت خودروسازی ایران همزمان با کره جنوبی آغاز شده است اما اکنون آنها در خودروسازی پیشرفت قابل توجهی داشته اند در صورتی ما هنوز به جایگاه مطلوب خودمان نرسیده ایم و بازاری برای خودرومان به غیر از کشورهای منطقه با قیمتی نازل نداریم.
اینترنت مصرفی سامانه «شاد» رایگان محاسبه میشود
معاون راهبردی و توسعه بازار رگولاتوری گفت: بهدنبال ایجاد شرایط کرونایی و تعطیلی مدارس و الزام استفاده از شبکه شاد برای دانشآموزان در تعاملات صورت گرفته وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با وزارت آموزش و پرورش، مقرر شد اینترنت مصرفی سامانه شاد به صورت رایگان محاسبه شود.
علی محمد منتظری، معاون راهبردی و توسعه بازار رگولاتوری، گفت: ستاد ملی کرونا در زمان همهگیری ویروس کرونا، با هدف تسهیل دسترسی عادلانه تمامی اقشار جامعه به خدمات آموزشی، جلوگیری از عقبماندگی تحصیلی دانشآموزان و حفظ ارتباط تحصیلی آنها با محیط مدرسه و معلمان، بهویژه در مناطق کمتر برخوردار، ترافیک مصرفی سامانه شاد وزارت آموزش و پرورش را رایگان اعلام کرد. بر این اساس مقرر شد هزینه ارائه خدمات رایگان ارائه شده توسط کاروران ارتباطی از طریق کمکهای دولتی جبران شود.
وی افزود: با پیگیری سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و همکاری شورای عالی فضای مجازی و سازمان برنامه و بودجه کشور و با هدف جبران هزینههای ترافیک رایگان اختصاص یافته از سوی اپراتورهای ارائهدهنده خدمات ارتباطی و فناوری اطلاعات براساس مصوبه ستاد ملی کرونا، کمک جبرانی دولت به این اپراتورها تامین و به حساب آنها واریز شد.
منتظری تاکید کرد: معادل ریالی هزینه ترافیک مصرفی معلمان و دانشآموزان در زمان استفاده از سامانه شاد، به منظور حمایت از ارائهدهندگان خدمات بخش «ICT»، پس از بررسی اطلاعات اعلامی مربوط به حجم ترافیک اعلام شده از سوی اپراتورها، محاسبه و پرداخت شد.
بر اساس همین گزارش، بهدنبال ایجاد شرایط کرونایی و تعطیلی مدارس و الزام استفاده از شبکه شاد برای دانشآموزان در تعاملات صورت گرفته وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با وزارت آموزش و پرورش، مقرر شد اینترنت مصرفی سامانه شاد به صورت رایگان محاسبه شود.
موتور حرارتی جدید رقیب توربینهای بخار سنتی میشود
یک موتور حرارتی جدید و کارآمد بدون قطعات متحرک طراحی شده است.
یک موتور حرارتی جدید بدون قطعات متحرک طراحی شده است که این موتور نوین به اندازه یک توربین بخار کارآمد است.توربینهای بخار میتواند تقریبا ۳۵ درصد از منبع گرما را به برق تبدیل کند. ماشینآلات به قطعات متحرکی که دارای محدودیت دما هستند، بستگی دارد. منابع حرارتی بالاتر از ۲ هزار درجه سانتیگراد برای توربینها بسیار داغ است و دانشمندان در سالهای اخیر به دنبال جایگزینهای حالت جامد بودهاند؛ بنابراین آنها موتورهای حرارتی جدید طراحی کردند که این موتورها بدون قطعات میتوانند در دماهای بالاتر کارآمد باشند.
مهندسان از موسسه فناوری ماساچوست و آزمایشگاه ملی انرژیهای تجدیدپذیر موفق به ساخت یک موتور حرارتی جدید بدون قطعات متحرک شدند. این موتور حرارتی گرمای سلول «ترموفتوولتائیک» (TPV) را بهطور موثر با بازدهی بیش از ۴۰ درصد به برق تبدیل میکند.
موتور حرارتی جدید برخلاف توربینهای بخار سنتی با بازده ۳۵ درصد عملکرد بهتری ارائه میدهد. سلول ترموفتوولتائیک شبیه سلولهای فتوولتائیک پانلهای خورشیدی است و فوتونهای پرانرژی را از منبع گرما گرفته و آنها را به الکتریسیته تبدیل میکند. این موتور حرارتی جدید از منبع حرارتی بین ۱۹۰۰ تا ۲۴۰۰ درجه سانتیگراد برق تولید میکند. محققان امیدوار هستند که این سیستم را برای جایگزنی نیروهای سوخت فسیلی افزایش دهند و به واسطه آن یک شبکه کربنزداییشده را فعال کنند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/