امنیت سایبری، ابزار نقشآفرینی در تعاملات جهانی/ وقتی بومیسازی فضای مجازی استقلال ملتها را تضمین میکند
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، گسترش ابزارهای دیجیتال و توسعه شبکههای ارتباطی در سراسر دنیا شرایطی را ایجاد کرده است که روزانه میلیاردها نفر در کشورهای مختلف به شبکه جهانی وب متصل میشوند و حجم بالایی از اطلاعات را ارسال یا دریافت میکنند. چنین استفاده گستردهای از اینترنت موجب شده موضوع امنیت سایبری اهمیت دوچندانی پیدا کرده و در هر سال میلیاردها دلار هزینه تأمین ایمنی سامانهها و پایگاههای ذخیره داده شود.
هکرها از روشهای مختلفی برای ضربه زدن به امنیت سایبری وبسایتها و نفوذ به حریم خصوصی کاربران استفاده میکنند. یکی از متداولترین مسیرهای نفوذ به پایگاههای ذخیرهسازی داده استفاده از بدافزارهاست. به طور کلی بدافزارها برنامههایی هستند که برای کنترل یا مختل کردن زیرساختهای تبادل داده استفاده میشوند. این برنامهها با نمایش لینکهای به ظاهر بیخطر کاربران را فریب داده و به سیستمهای شخصی نفوذ میکنند. در سال ۲۰۲۰ اکثر حملههای سایبری با بهرهگیری از بدافزارها در آمریکای شمالی رخ داده و بخش زیادی از این حملهها به وسیله روباتها انجام شده است. هکرها در سالهای اخیر روباتها موجود در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی را به گونهای توسعه دادهاند که بدافزارها را برای کاربران ارسال کرده و بدون استفاده از روشهای پیچیده به حریم خصوصی هزاران کاربر در نقاط مختلف دنیا نفوذ میکنند.
بیشتر بخوانید:
توسعه شبکههای ارتباطی ایران با اتکا به ظرفیتهای بومی/ دیگر اینترنت سراسری رویا نیست
غفلت در حوزه هوش مصنوعی/ دولت باید برای تأمین سرورهای هوش مصنوعی سرمایهگذاری کند
طبق آمار منتشر شده در سایت استاتیستا(statista) تنها در سال ۲۰۱۸ میلادی بیش از ۱۰.۵ میلیارد حمله سایبری با استفاده از بدافزارها در جهان رخ داده است. در دوره شیوع بیماری همهگیری کرونا به واسطه توسعه خدمات ارتباطی و استفاده بیش از پیش مردم از سرویسهای آنلاین میزان حملههای سایبری افزایش یافت و سبب شد اطلاعات میلیونها کاربر در فضای مجازی منتشر شود. بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی منابع امنیتی از زمان همهگیری بیماری کرونا در جهان بیش از ۵۵ درصد اطلاعات افشا شده در فضای سایبری به دلیل نقص امنیتی پایگاههای ذخیره داده، ۵۱ درصد حملههای فیشینگ، ۴۴ درصد نفوذ به حساب کاربری، ۳۶ درصد دانلود برنامههای آلوده شده به بدافزارها، ۳۵ درصد باجافزارها، ۲۰ درصد اپلیکیشنهای هک شده توسط هکرها بوده است.
شکلگیری نوع جدیدی از نبرد در جهان
اهمیت بالای کلان دادهها در حوزههای اقتصادی و اجتماعی، فرهنگی و سیاسی موجب شکلگیری جنگ سایبری در سراسر دنیا شده است و در تازهترین نمونه پس از آغاز تقابل نظامی روسیه و اوکراین کشورهای غربی به بهانه حمایت از مردم اوکراین حملههای سایبری گستردهای به زیرساختهای ارتباطی و مخابراتی و تأمین انرژی روسیه را آغاز کردند. در حقیقت روسیه تنها با استفاده از ابزارهای نظامی درگیر جنگ نیست بلکه در حوزه فضای مجازی نیز نبرد سنگینی را تجربه میکند.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان متولی توسعه و مدیریت شبکههای ارتباطی و فناوری اطلاعات در کشور راهاندازی شبکه ملی اطلاعات برای تأمین امنیت سایبری را ضروری میداند. از همین رو این وزاتخانه در دولت سیزدهم قصد دارد تا پیش از پایان مهلت قانونی فعالیت خود بخشهای ارتباطی و زیرساختی فناوری اطلاعات در شبکه ملی اطلاعات را تکمیل و راهاندازی کند. در همین رابطه با سهیل تقوی، کارشناس فناوری اطلاعات و تحلیلگر فضای مجازی گفتوگو کردیم. در ادامه مشروح این گفتوگو را مشاهده میکنید:
تقوی میگوید «امنیت مفهوم بسیار وسیعی دارد و میتوان آن را در موضوعات سختافزاری، نرمافزاری، زیرساختهای ارتباطی و مخابراتی و در لایههای دیگر فناوری اطلاعات بررسی کرد. به عنوان مثال در روسیه بسیاری از سرویسها مورد استفاده مردم داخلی هستند و ضعفی که در تقابل اخیر این کشور با اوکراین نمایان شد در حوزه فناوری اطلاعات است. یعنی به دلیل طراحی ضعیف زیرساختهای ارتباطی این کشور شرکتهای سرویسدهنده غربی با قطع خدمات خود توانستهاند آسیبهایی به شبکه اینترنت روسیه بزنند.»
تقویت زیرساختهای ارتباطی کشور در یک دهه اخیر
وی بیان میکند «بر خلاف روسیه در ایران زیرساختها ارتباطی قدرتمندی وجود دارد و تا حدود زیادی از لحاظ زیرساختهای مخابراتی دارای استقلال هستیم. اما در لایههای پلتفرم و سرویسهای نرمافزاری به شدت وابسته به کشورهای دیگر هستیم. به طور کلی هرچه استقلال خود را در لایههای مختلف شبکه ارتباطی و فناوری اطلاعات نظیر پلتفرمها، نرمافزارهای کاربردی و ارتباطات بیسیم افزایش دهیم و روند بومیسازی را دنبال کنیم قطعاً امنیت سایبری بیشتری خواهیم داشت. در واقع هرچه در فرایند بومیسازی به لایههای عمیقتری برویم قطعاً سطح امنیت سایبری کشور نیز افزایش مییابد.»
بیشتر بخوانید:
شکلگیری انواع جدیدی از خشونت با توسعه فناوری/ فعالیت کاربران با عناوین جعلی در شبکههای اجتماعی
آزادی انتشار داده رکن شفافیت در کشور است/ تعارض منافع؛ سدی در برابر توسعه دولت الکترونیک
به گفته این کارشناس حوزه فناوری اطلاعات «اکنون در روسیه بیش از ۷۰ درصد پلتفرمهای مورد استفاده مردم داخلی است. از این قبیل پلتفرمها میتوان به موتورهای جستوجو و سیستم عاملهای مورد استفاده در گوشیهای هوشمند اشاره کرد. در سالهای اخیر نیز دولت روسیه بر راهاندازی پروژهای شبیه به شبکه ملی اطلاعات در این کشور تمرکز کرده بود ولی به نظر میرسد در این زمینه هنوز نتوانستهاند به نقطه ایدهآل برسند.»
انتهای پیام/۴۱۴۴
انتهای پیام/